Ziemniak ma wiele obliczy

Ziemniak występuje niemal w każdej kuchni i pod wieloma postaciami. Może być on nie tylko głównym składnikiem, ale również uzupełnieniem wielu potraw. Smakuje idealnie ugotowany, uparowany jak i upieczony czy też usmażony. Potraw z ziemniaków jest wiele. Większość powstaje na bazie własnych pomysłów jak i inspiracji. Prawda jednak jest taka, że np. w kuchni wielkopolskiej ziemniak ma ogromne znaczenie. Spożywa się go nie tylko w okresie postnym, ale niemal każdego dnia. Gości w domach zarówno w postaci placków ziemniaczanych, jako dodatek do zup czy też główny składnik klusek śląskich jak i kopytek, pyz itp. Ziemniaki uwielbiane są również przez dzieci szczególnie w postaci smażonych kuleczek jak i w postaci frytek. W wielu domach gości również upieczony z ziołami, spożywany z masełkiem. Idealny jako dodatek do sałatek szczególnie śledziowej. Sprawdza się zarówno w potrawach prostych jak i tych bogatszych. Prawda jest jednak taka, że ziemniak bez względu na swoją formę jest doceniany nie tylko w Polsce, ale również poza granicami naszego kraju.

Comments are closed.

Tematyczne
  • Szale i apaszkiSzale i apaszki
    Szale i apaszki to ważna część naszej garderoby. Nawet najmniejszy detal jest w stanie zmienić naszą stylizacje, dlatego powinniśmy zwracać uwagę na każdy szczegół.Ważną częścią naszej garderoby są szale i …
  • Wykorzystaj wiosnę w kuchniWykorzystaj wiosnę w kuchni
    Wiosna to cudowna pora roku, gdzie także kuchenne wnętrze ożywa. Wiele gospodyń udekoruje swoje kuchnie wspaniałymi ziołami w doniczce, gdzie bez problemów mogą z nich korzystać w procesie przygotowywania swoich …
  • Smaki lataSmaki lata
    Żyjąc w klimacie umiarkowanym, trudno jest zaznać prawdziwego lata. Niestety, w krajach Środkowej Europy, ciepłych dni jest jak na lekarstwo. Smaki lata dobrze znane są mieszkańcom innych kontynentów jak Afryka …
Najnowsze komentarze