Ziemniak ma wiele obliczy

Ziemniak występuje niemal w każdej kuchni i pod wieloma postaciami. Może być on nie tylko głównym składnikiem, ale również uzupełnieniem wielu potraw. Smakuje idealnie ugotowany, uparowany jak i upieczony czy też usmażony. Potraw z ziemniaków jest wiele. Większość powstaje na bazie własnych pomysłów jak i inspiracji. Prawda jednak jest taka, że np. w kuchni wielkopolskiej ziemniak ma ogromne znaczenie. Spożywa się go nie tylko w okresie postnym, ale niemal każdego dnia. Gości w domach zarówno w postaci placków ziemniaczanych, jako dodatek do zup czy też główny składnik klusek śląskich jak i kopytek, pyz itp. Ziemniaki uwielbiane są również przez dzieci szczególnie w postaci smażonych kuleczek jak i w postaci frytek. W wielu domach gości również upieczony z ziołami, spożywany z masełkiem. Idealny jako dodatek do sałatek szczególnie śledziowej. Sprawdza się zarówno w potrawach prostych jak i tych bogatszych. Prawda jest jednak taka, że ziemniak bez względu na swoją formę jest doceniany nie tylko w Polsce, ale również poza granicami naszego kraju.

Comments are closed.

Tematyczne
  • Smaki dań przygotowanych przez mamęSmaki dań przygotowanych przez mamę
    Zapewne dania, które w dzieciństwie gotowała nam nasza mama na zawsze już pozostały w naszej pamięci. Najbardziej owy wysiłek docenimy w momencie, gdy wyprowadzamy się z domu i idziemy już …
  • Pikantne smaki HiszpaniiPikantne smaki Hiszpanii
    Gdy zapytamy, z czym kojarzy się nam Hiszpania, w większości przypadkach uzyskamy odpowiedź, że z pikantną kuchnią. To właśnie ostre smaki stały się prawdziwą domeną hiszpańskiej kuchni. Przebywając w tym …
  • Kultura jedzeniaKultura jedzenia
    Jedzenie jest niezwykłym przeżyciem, którego często jednak nie doceniamy, albo przez brak czasu, albo po prostu przez lenistwo. Warto w takim wypadku zapoznać się z podstawowymi zasadami kultury jedzenia, aby …
Najnowsze komentarze