Ziemniak ma wiele obliczy

Ziemniak występuje niemal w każdej kuchni i pod wieloma postaciami. Może być on nie tylko głównym składnikiem, ale również uzupełnieniem wielu potraw. Smakuje idealnie ugotowany, uparowany jak i upieczony czy też usmażony. Potraw z ziemniaków jest wiele. Większość powstaje na bazie własnych pomysłów jak i inspiracji. Prawda jednak jest taka, że np. w kuchni wielkopolskiej ziemniak ma ogromne znaczenie. Spożywa się go nie tylko w okresie postnym, ale niemal każdego dnia. Gości w domach zarówno w postaci placków ziemniaczanych, jako dodatek do zup czy też główny składnik klusek śląskich jak i kopytek, pyz itp. Ziemniaki uwielbiane są również przez dzieci szczególnie w postaci smażonych kuleczek jak i w postaci frytek. W wielu domach gości również upieczony z ziołami, spożywany z masełkiem. Idealny jako dodatek do sałatek szczególnie śledziowej. Sprawdza się zarówno w potrawach prostych jak i tych bogatszych. Prawda jest jednak taka, że ziemniak bez względu na swoją formę jest doceniany nie tylko w Polsce, ale również poza granicami naszego kraju.

Comments are closed.

Tematyczne
  • Jesteś tym co jesz święta prawda
    Najwyższy czas spojrzeć prawdziwe w oczy. Narasta problem z otyłością, szczególnie u młodych ludzi. Nie potrafią odmówić sobie jedzenia w tak zwanych szybkich lokalach. Podatni na pokusy narażają swoje zdrowe …
  • Warzywa na patelni
    Warzywa na patelni mogą okazać się doskonałym sposobem na prawdziwie rodzinny obiad. Bardzo często tworzone są odpowiednie kompozycje warzywne, aby można było zestawić je z daniem mięsnym i w ten …
  • Zastosowanie owoców w kuchni
    Owoce stanowią najlepszy sposób na zapewnienie naszym organizmom wielu witamin potrzebnych w rozwoju, szczególnie w okresie dziecięcym. Niezbędne jest zatem odpowiednie dysponowanie poszczególnymi owocami oraz zapewnienie dostępu do przetworów owocowych. …
Najnowsze komentarze