Ziemniak ma wiele obliczy

Ziemniak występuje niemal w każdej kuchni i pod wieloma postaciami. Może być on nie tylko głównym składnikiem, ale również uzupełnieniem wielu potraw. Smakuje idealnie ugotowany, uparowany jak i upieczony czy też usmażony. Potraw z ziemniaków jest wiele. Większość powstaje na bazie własnych pomysłów jak i inspiracji. Prawda jednak jest taka, że np. w kuchni wielkopolskiej ziemniak ma ogromne znaczenie. Spożywa się go nie tylko w okresie postnym, ale niemal każdego dnia. Gości w domach zarówno w postaci placków ziemniaczanych, jako dodatek do zup czy też główny składnik klusek śląskich jak i kopytek, pyz itp. Ziemniaki uwielbiane są również przez dzieci szczególnie w postaci smażonych kuleczek jak i w postaci frytek. W wielu domach gości również upieczony z ziołami, spożywany z masełkiem. Idealny jako dodatek do sałatek szczególnie śledziowej. Sprawdza się zarówno w potrawach prostych jak i tych bogatszych. Prawda jest jednak taka, że ziemniak bez względu na swoją formę jest doceniany nie tylko w Polsce, ale również poza granicami naszego kraju.

Comments are closed.

Tematyczne
  • Bardzo urozmaicona kuchnia włoskaBardzo urozmaicona kuchnia włoska
    Wielu z nas kojarzy kuchnię włoska najczęściej tylko z pizzą i daniami z makaronów. Oczywiście, dania te często są spożywane przez Włochów, niemniej jednak kuchnia ta jest bardziej różnorodna i …
  • Czego unikać w czasie ciążyCzego unikać w czasie ciąży
    Większość kobiet w okresie ciąży stara się zgłębiać wiedzę z zakresu różnorodnych form odżywiania najbardziej korzystnych dla ich dzieci. Wszelkiego rodzaju czasopisma dla ciężarnych, jak również zwarte publikacje książkowe pokazują …
  • Czy jednym pomidorem da się wyżywić ludzkość?Czy jednym pomidorem da się wyżywić ludzkość?
    Problem głodu na świecie jest rozpatrywany nie tylko przez organizacje humanitarne, ale szczególnie przez naukowców, głównie genetyków, którzy poszukują w tej dziedzinie rozwiązania tego problemu. Czy masz świadomość, że trwają …
Najnowsze komentarze