Ziemniak ma wiele obliczy

Ziemniak występuje niemal w każdej kuchni i pod wieloma postaciami. Może być on nie tylko głównym składnikiem, ale również uzupełnieniem wielu potraw. Smakuje idealnie ugotowany, uparowany jak i upieczony czy też usmażony. Potraw z ziemniaków jest wiele. Większość powstaje na bazie własnych pomysłów jak i inspiracji. Prawda jednak jest taka, że np. w kuchni wielkopolskiej ziemniak ma ogromne znaczenie. Spożywa się go nie tylko w okresie postnym, ale niemal każdego dnia. Gości w domach zarówno w postaci placków ziemniaczanych, jako dodatek do zup czy też główny składnik klusek śląskich jak i kopytek, pyz itp. Ziemniaki uwielbiane są również przez dzieci szczególnie w postaci smażonych kuleczek jak i w postaci frytek. W wielu domach gości również upieczony z ziołami, spożywany z masełkiem. Idealny jako dodatek do sałatek szczególnie śledziowej. Sprawdza się zarówno w potrawach prostych jak i tych bogatszych. Prawda jest jednak taka, że ziemniak bez względu na swoją formę jest doceniany nie tylko w Polsce, ale również poza granicami naszego kraju.

Comments are closed.

Tematyczne
  • Potrawy na każdą okazję
    Kuchnia jest miejscem, w której przyrządzamy potrawy, które jemy na co dzień, lub w święta. Potrawy są bardzo różne jednak możemy spośród nich wymienić potrawy główne, czyli mięsne, które jadamy …
  • Możesz stołować się w Polsce kuchnią wyciągniętą z zagranicy
    Szczególnie w miastach jeśli chodzi o miejsce aby dobrze zjeść nie jest trudno. Restauracji jest tysiące i to różnego rodzaju także można przebierać. Bardzo modne stało się sprowadzanie kuchni zagranicznej …
  • Składające się z pięciu elementów smaki Chin
    Według Chińczyków natura ma wpływ na każdą część życia ludzi, dlatego tak istotne jest umiejętne komponowanie posiłków, aby współgrały z ludzkim życiem i jego naturalnym harmonogramem. Smak kwaśny jest kojarzony …
Najnowsze komentarze