Tortellini

Tortellini to danie pochodzące z kuchni włoskiej, jednak mamy jego odpowiednik również w polskiej kuchni. Odpowiednikiem tym są nasze klasyczne uszka, podawane z farszem różnego rodzaju. Bo tortellini to właśnie małe pierożki nadziewane farszem mięsnym. Inne równie często spotykane nadzienia to te sporządzone z grzybów lub sera. Całość musi zostać polana koniecznie sosem pomidorowym. Obecnie używane są również inne sosy, jednak trzeba pamiętać, że nie będzie to już potrawa włoska. Oczywiście jak prawie wszystkie włoskie potrawy, całość dania posypuje się na końcu świeżym parmezanem, który pod wpływem wysokiej temperatury pierożków topi się, dopełniając to danie i czyniąc go prawdziwą ucztą dla oka. Potrawa ta pochodzi z północnych Włoch, jednak dokładne miejsce jej przyrządzenia nie jest znane. Od wielu lat o to miano walczą Modena oraz Bologna. Dużą zaletą tej potrawy jest to, że można ją przyrządzić dosłownie w kilka minut, co w dzisiejszym zabieganym świecie ma niemałe znaczenie.

Comments are closed.

Tematyczne
  • Kasza gryczana, czyli lekarstwo na talerzuKasza gryczana, czyli lekarstwo na talerzu
    Polacy lubią kaszę gryczaną, która można przyrządzać na wiele sposobów – gotowana, podana z sosem, grzybami, warzywami, gulaszem, mięsem, w połączeniu z białym twarogiem jako farsz do pierogów, w postaci …
  • Własne i gotowe przepisyWłasne i gotowe przepisy
    Gdy zajmujemy się gotowaniem przez dłuższy czas w naszym życiu wiele przepisów znamy na pamięć, a także dokonujemy w nich własnych modyfikacji, jakie sprawiają, że takie potrawy mogą być dla …
  • Co wiemy o kuchniach azjatyckich?Co wiemy o kuchniach azjatyckich?
    Nikogo nie dziwi już z pewnością szeroka dostępność produktów żywnościowych z różnych stron świata. Dzięki niej możemy smakować właściwie dowolnych kuchni, nieraz wypracowanych przez narody niezwykle nam odległe. Doskonałym tego …
Najnowsze komentarze