Tortellini

Tortellini to danie pochodzące z kuchni włoskiej, jednak mamy jego odpowiednik również w polskiej kuchni. Odpowiednikiem tym są nasze klasyczne uszka, podawane z farszem różnego rodzaju. Bo tortellini to właśnie małe pierożki nadziewane farszem mięsnym. Inne równie często spotykane nadzienia to te sporządzone z grzybów lub sera. Całość musi zostać polana koniecznie sosem pomidorowym. Obecnie używane są również inne sosy, jednak trzeba pamiętać, że nie będzie to już potrawa włoska. Oczywiście jak prawie wszystkie włoskie potrawy, całość dania posypuje się na końcu świeżym parmezanem, który pod wpływem wysokiej temperatury pierożków topi się, dopełniając to danie i czyniąc go prawdziwą ucztą dla oka. Potrawa ta pochodzi z północnych Włoch, jednak dokładne miejsce jej przyrządzenia nie jest znane. Od wielu lat o to miano walczą Modena oraz Bologna. Dużą zaletą tej potrawy jest to, że można ją przyrządzić dosłownie w kilka minut, co w dzisiejszym zabieganym świecie ma niemałe znaczenie.

Comments are closed.

Tematyczne
  • Luksusowych restauracji coraz więcejLuksusowych restauracji coraz więcej
    We wszystkich, największych miastach Polski, do których należy między innymi Warszawa, Kraków i Poznań, mieszkańcy zauważają tendencję do tworzenia się prawdziwie luksusowych restauracji. W bogatych i urządzonych według najnowszych trendów …
  • Smaki i aromatySmaki i aromaty
    Smak i aromat pobudza nasz zmysły, dzięki temu umiemy rozpoznawać wszelkie dodatki, które wykorzystujemy do potraw. Za pomocą zmysłu smaku jak również węchu jesteśmy w stanie określić, czy dana potrawa …
  • Gotowanie na oliwie z oliwekGotowanie na oliwie z oliwek
    W dzisiejszych czasach coraz więcej osób zaczyna brać bardzo do siebie wszelkie zalecenia lekarzy, którzy starają się nam pokazać w jaki sposób powinniśmy żyć i funkcjonować. Dzięki dobremu dobraniu dla …
Najnowsze komentarze