Tortellini

Tortellini to danie pochodzące z kuchni włoskiej, jednak mamy jego odpowiednik również w polskiej kuchni. Odpowiednikiem tym są nasze klasyczne uszka, podawane z farszem różnego rodzaju. Bo tortellini to właśnie małe pierożki nadziewane farszem mięsnym. Inne równie często spotykane nadzienia to te sporządzone z grzybów lub sera. Całość musi zostać polana koniecznie sosem pomidorowym. Obecnie używane są również inne sosy, jednak trzeba pamiętać, że nie będzie to już potrawa włoska. Oczywiście jak prawie wszystkie włoskie potrawy, całość dania posypuje się na końcu świeżym parmezanem, który pod wpływem wysokiej temperatury pierożków topi się, dopełniając to danie i czyniąc go prawdziwą ucztą dla oka. Potrawa ta pochodzi z północnych Włoch, jednak dokładne miejsce jej przyrządzenia nie jest znane. Od wielu lat o to miano walczą Modena oraz Bologna. Dużą zaletą tej potrawy jest to, że można ją przyrządzić dosłownie w kilka minut, co w dzisiejszym zabieganym świecie ma niemałe znaczenie.

Comments are closed.

Tematyczne
  • Francuskie śniadanieFrancuskie śniadanie
    Francuskie śniadanie jest na pewno bardzo dobrym pomysłem na to, aby zmienić swoje nawyki żywieniowe, a także na to, aby lepiej poznać ten przepiękny europejski kraj. Francja słynie przede wszystkim …
  • Anyż – jedna z najstarszych potrawAnyż – jedna z najstarszych potraw
    Jedną z najstarszych przypraw na świecie jest anyż, który był znany w Egipcie ponad trzy i pół tysiąca lat temu. Przyprawa ta pochodzi z krajów leżących na wschód od Morza …
  • Wygodna kuchnia a gotowanieWygodna kuchnia a gotowanie
    Gotowanie jest czynnością, do której nie każdy jest przekonany. Jednak są osoby, które nie wyobrażają sobie tego, żeby nie przygotować przynajmniej raz na jakiś czas czegoś smacznego i wyszukanego smakowo. …
Najnowsze komentarze