Tortellini

Tortellini to danie pochodzące z kuchni włoskiej, jednak mamy jego odpowiednik również w polskiej kuchni. Odpowiednikiem tym są nasze klasyczne uszka, podawane z farszem różnego rodzaju. Bo tortellini to właśnie małe pierożki nadziewane farszem mięsnym. Inne równie często spotykane nadzienia to te sporządzone z grzybów lub sera. Całość musi zostać polana koniecznie sosem pomidorowym. Obecnie używane są również inne sosy, jednak trzeba pamiętać, że nie będzie to już potrawa włoska. Oczywiście jak prawie wszystkie włoskie potrawy, całość dania posypuje się na końcu świeżym parmezanem, który pod wpływem wysokiej temperatury pierożków topi się, dopełniając to danie i czyniąc go prawdziwą ucztą dla oka. Potrawa ta pochodzi z północnych Włoch, jednak dokładne miejsce jej przyrządzenia nie jest znane. Od wielu lat o to miano walczą Modena oraz Bologna. Dużą zaletą tej potrawy jest to, że można ją przyrządzić dosłownie w kilka minut, co w dzisiejszym zabieganym świecie ma niemałe znaczenie.

Comments are closed.

Tematyczne
  • Produkty zbożowe w gospodarce światowej
    Produkty zbożowe są szeroko stosowane również w gospodarce różnorodnych krajów świata. Oprócz podstawowych upraw, jakie odnajdujemy również w rodzimej produkcji odnajdziemy tutaj wszelkiego rodzaju kukurydzę, orkisz, ryż, czy amarantu. Wszystkie …
  • Naczynia kuchenne Ceramiczne
    Przyjęcie. Nie robiliśmy wcześniej żadnych imprez w domu, bo nie było do tego warunków. Teraz mieszkamy na przedmieściach Warszawy i możemy sobie na to pozwolić. Zdecydowałam, że zaprosimy rodzinę męża …
  • Domowe smaki
    Wiele osób w dorosłym życiu marzy za tak zwanymi smakami dzieciństwa. Dlaczego? Przede wszystkim dlatego, że kojarzą się one z czasem beztroski, zabawy, prostego życia. Co ciekawe, bardzo często takie …
Najnowsze komentarze