Tortellini

Tortellini to danie pochodzące z kuchni włoskiej, jednak mamy jego odpowiednik również w polskiej kuchni. Odpowiednikiem tym są nasze klasyczne uszka, podawane z farszem różnego rodzaju. Bo tortellini to właśnie małe pierożki nadziewane farszem mięsnym. Inne równie często spotykane nadzienia to te sporządzone z grzybów lub sera. Całość musi zostać polana koniecznie sosem pomidorowym. Obecnie używane są również inne sosy, jednak trzeba pamiętać, że nie będzie to już potrawa włoska. Oczywiście jak prawie wszystkie włoskie potrawy, całość dania posypuje się na końcu świeżym parmezanem, który pod wpływem wysokiej temperatury pierożków topi się, dopełniając to danie i czyniąc go prawdziwą ucztą dla oka. Potrawa ta pochodzi z północnych Włoch, jednak dokładne miejsce jej przyrządzenia nie jest znane. Od wielu lat o to miano walczą Modena oraz Bologna. Dużą zaletą tej potrawy jest to, że można ją przyrządzić dosłownie w kilka minut, co w dzisiejszym zabieganym świecie ma niemałe znaczenie.

Comments are closed.

Tematyczne
  • Jedzenie tez może być uzależniająceJedzenie tez może być uzależniające
    Dawniej pokarm dla człowieka był jednym z najważniejszych czynności dnia. Wkładali w gotowanie całe swe serce aby dostarczyć organizmowi niezbędnych wartości. Kiedyś człowiek ciężko pracował na gospodarstwie i potrzebował sił, …
  • Dziecięce smakiDziecięce smaki
    Dzieci mają bardzo charakterystyczne smaki, jeśli chodzi o sprawy kulinarne. Często jest tak, że są bardzo, ale to bardzo wybredne. Nie bez powodu na wiele dzieciaków mówi się po prostu: …
  • Smak przywodzi wspomnieniaSmak przywodzi wspomnienia
    Kiedy zasmakuje nam jakaś potrawa, a jemy ją podczas jakiejś miłej chwili, ten smak pozostaje na długo. Tym samym, kiedy długo nie czujemy w ustach owego smaku, czując go znów …
Najnowsze komentarze