Smak przywodzi wspomnienia

Kiedy zasmakuje nam jakaś potrawa, a jemy ją podczas jakiejś miłej chwili, ten smak pozostaje na długo. Tym samym, kiedy długo nie czujemy w ustach owego smaku, czując go znów ponownie, przypominamy sobie ową miłą chwilę, kiedy czuliśmy go ostatni raz. Często jest tak np. ze smakiem ciasta, które piekła nasza babcia albo nawet prababcia. Jak jesteśmy dorośli i znów skosztujemy tego konkretnego ciasta, to przypomina nam się babcia i jej wspaniałe pomysły smakowe. A jeśli przypomina nam się babcia, to i przypominają się nam miłe wspomnienia związane z jej osobą. Być może jakaś sytuacja, być może jakaś anegdota. Tak, czy inaczej, smaki, które zapamiętaliśmy z dzieciństwa mogą przywoływać miłe wspomnienia. Tak samo jest ze specjałami, które nasi rodzice robili. Smak bowiem działa na naszą podświadomość i jeżeli mózg czuje bodziec od kubków smakowych, uruchamia się odpowiednia „wtyczka” w nim. „Wtyczka” odpowiedzialna za wspomnienia z konkretnymi osobami. Smak, który zapamiętujemy, jest swego rodzaju nośnikiem danych, które to w odpowiednim momencie wracają. Bo dobre wspomnienia zawsze wracają i zawsze chętnie o nich mówimy. Ale może być też tak, że coś nam w dzieciństwie bardzo nie smakowało i może to przywołać negatywne wspomnienia, o których nie chcemy mówić.

Comments are closed.

Tematyczne
  • Klasyczna kuchniaKlasyczna kuchnia
    Kuchnia jest jednym z tych miejsc gdzie praktycznie każdy lubi spędzać naprawdę długie godziny czasu. Kochamy smak i zapach świeżej kawy o poranku przygotowywanej właśnie tutaj, a także zwykłe przygotowywanie …
  • Jedzenie tez może być uzależniająceJedzenie tez może być uzależniające
    Dawniej pokarm dla człowieka był jednym z najważniejszych czynności dnia. Wkładali w gotowanie całe swe serce aby dostarczyć organizmowi niezbędnych wartości. Kiedyś człowiek ciężko pracował na gospodarstwie i potrzebował sił, …
  • Na obiadNa obiad
    Często zastanawiamy się, co takiego można podać na obiad. Zwykle mamy tutaj na uwadze takie elementy jak mięsa, które bardzo dobrze obrazują charakter dalszego dania. W Polsce ogólnie się przyjęło, …
Najnowsze komentarze