Smak i jego indywidualizm

Kulinaria jest sztuką sporządzania posiłków, z którą nierozerwalnie powiązane jest pojęcia smaku. Sam termin „smak” może być używany w sztuce kulinarnej w wielu kontekstach, najczęściej jednak odwołuje się do trudnej sztuki doprawiania. Jak wiadomo, preferencje smakowe są bardzo zróżnicowane. Żeby to udowodnić nie trzeba wcale sięgać na drugi kraniec świata, przywołując za przykład odległe kraje i kultury o zupełnie odmiennych nawykach żywieniowych i smakowych. Nie trzeba nawet sięgać do odległych granic naszego kraju, przywołując z kolei regiony Polski, takie jak kuchnia śląska, pomorska czy góralska. Wystarczy rozejrzeć się wokół nas, przypatrzeć naszym domownikom czy znajomym. Każdy z nas ma inne preferencje- jeden dużo soli, drugo uwielbia ostre przyprawy, trzeci kocha przyprawy orientalne. Jak więc widać, smak jest uzależniony nie tylko od nawyków, kultur czy religii, ale również od indywidualnych preferencji każdego z nas. Wydaje nam się to bardzo oczywiste, jednak taka różnorodność może stwarzać sporo problemów, zwłaszcza branży gastronomicznej- bo jak sporządzić danie, które trafi w gust i smak wielu klientów naraz? Mimo to, kucharzom udaje się tego dokonać, na wszelki wypadek w każdej restauracji można modyfikować menu.

Comments are closed.

Tematyczne
  • Ekspres ciśnieniowy do kawy
    Kawa z rana. Większość z nas nie nazwie udanym dnia, jeśli nie rozpocznie go filiżanką lub kubkiem dobrej kawy. I nieważne, czy pijemy ją samą, z dodatkiem cukru i mleka, …
  • Pyszny tort
    Od bardzo dawna w każde urodziny na stole znajduje się przede wszystkim tort upieczony specjalnie dla solenizanta i jego gości oczywiście. Jest on symbolem nie tylko urodzin, ale i wielu …
  • Foie gras – kontrowersyjny przysmak dla smakoszy
    Pasztet z wątróbek kaczych lub gęsich, tzw. foie gras jest prawdziwym rarytasem dla smakoszy. Niektórzy twierdzą, że brak tego specjału bardzo zubożyłby kuchnię i kulinaria, ale coraz więcej ludzi sprzeciwia …
Najnowsze komentarze