Smak i jego indywidualizm

Kulinaria jest sztuką sporządzania posiłków, z którą nierozerwalnie powiązane jest pojęcia smaku. Sam termin „smak” może być używany w sztuce kulinarnej w wielu kontekstach, najczęściej jednak odwołuje się do trudnej sztuki doprawiania. Jak wiadomo, preferencje smakowe są bardzo zróżnicowane. Żeby to udowodnić nie trzeba wcale sięgać na drugi kraniec świata, przywołując za przykład odległe kraje i kultury o zupełnie odmiennych nawykach żywieniowych i smakowych. Nie trzeba nawet sięgać do odległych granic naszego kraju, przywołując z kolei regiony Polski, takie jak kuchnia śląska, pomorska czy góralska. Wystarczy rozejrzeć się wokół nas, przypatrzeć naszym domownikom czy znajomym. Każdy z nas ma inne preferencje- jeden dużo soli, drugo uwielbia ostre przyprawy, trzeci kocha przyprawy orientalne. Jak więc widać, smak jest uzależniony nie tylko od nawyków, kultur czy religii, ale również od indywidualnych preferencji każdego z nas. Wydaje nam się to bardzo oczywiste, jednak taka różnorodność może stwarzać sporo problemów, zwłaszcza branży gastronomicznej- bo jak sporządzić danie, które trafi w gust i smak wielu klientów naraz? Mimo to, kucharzom udaje się tego dokonać, na wszelki wypadek w każdej restauracji można modyfikować menu.

Comments are closed.

Tematyczne
  • Charakterystyczne smaki danej kuchniCharakterystyczne smaki danej kuchni
    Ktoś, kto wiele podróżuje po świecie z pewnością miał niejedną okazję do tego, aby spróbować jakiś dań pochodzących z innej kuchni. Niektóre z nich naprawdę przypadają nam do gustu, lecz …
  • Internetowy sklep ze zdrową żywnościąInternetowy sklep ze zdrową żywnością
    Internetowy sklep ze zdrową żywnością. W obecnych czasach coraz częściej zwracamy uwagę na to co jemy oraz jakich wyborów dokonujemy w sklepie. Czytamy etykiety i staramy się unikać chemicznych dodatków. …
  • Kasza gryczana, czyli lekarstwo na talerzuKasza gryczana, czyli lekarstwo na talerzu
    Polacy lubią kaszę gryczaną, która można przyrządzać na wiele sposobów – gotowana, podana z sosem, grzybami, warzywami, gulaszem, mięsem, w połączeniu z białym twarogiem jako farsz do pierogów, w postaci …
Najnowsze komentarze