Smak i jego indywidualizm

Kulinaria jest sztuką sporządzania posiłków, z którą nierozerwalnie powiązane jest pojęcia smaku. Sam termin „smak” może być używany w sztuce kulinarnej w wielu kontekstach, najczęściej jednak odwołuje się do trudnej sztuki doprawiania. Jak wiadomo, preferencje smakowe są bardzo zróżnicowane. Żeby to udowodnić nie trzeba wcale sięgać na drugi kraniec świata, przywołując za przykład odległe kraje i kultury o zupełnie odmiennych nawykach żywieniowych i smakowych. Nie trzeba nawet sięgać do odległych granic naszego kraju, przywołując z kolei regiony Polski, takie jak kuchnia śląska, pomorska czy góralska. Wystarczy rozejrzeć się wokół nas, przypatrzeć naszym domownikom czy znajomym. Każdy z nas ma inne preferencje- jeden dużo soli, drugo uwielbia ostre przyprawy, trzeci kocha przyprawy orientalne. Jak więc widać, smak jest uzależniony nie tylko od nawyków, kultur czy religii, ale również od indywidualnych preferencji każdego z nas. Wydaje nam się to bardzo oczywiste, jednak taka różnorodność może stwarzać sporo problemów, zwłaszcza branży gastronomicznej- bo jak sporządzić danie, które trafi w gust i smak wielu klientów naraz? Mimo to, kucharzom udaje się tego dokonać, na wszelki wypadek w każdej restauracji można modyfikować menu.

Comments are closed.

Tematyczne
  • Możesz stołować się w Polsce kuchnią wyciągniętą z zagranicyMożesz stołować się w Polsce kuchnią wyciągniętą z zagranicy
    Szczególnie w miastach jeśli chodzi o miejsce aby dobrze zjeść nie jest trudno. Restauracji jest tysiące i to różnego rodzaju także można przebierać. Bardzo modne stało się sprowadzanie kuchni zagranicznej …
  • Potrzeba smakuPotrzeba smaku
    Mamy w sobie niejako wbudowaną potrzebę oryginalnego smaku i w żadnym przypadku nie chcemy z niej zrezygnować, chociaż życie czasami nas do tego zmusza. Musimy często stawać przed dylematem fast …
  • Każda pani domu ma swój smakKażda pani domu ma swój smak
    Proces gotowania należy do zakresu czynności, których efekty są różnorodne w zależności od osoby wykonującej. Oznacza to, że mimo gotowania tego samego posiłku, każdy kucharz wykona odmienną smakowo kompozycję. Ta …
Najnowsze komentarze