Składające się z pięciu elementów smaki Chin

Według Chińczyków natura ma wpływ na każdą część życia ludzi, dlatego tak istotne jest umiejętne komponowanie posiłków, aby współgrały z ludzkim życiem i jego naturalnym harmonogramem. Smak kwaśny jest kojarzony przez Chińczyków z drzewem, ogień połączony został ze smakiem gorzkim, ziemia oznacza wszelką słodycz, natomiast woda jest nierozerwalnie połączona ze smakiem słonym, taka oto właśnie tradycyjne wierzenia spotykają się z kulinarną teraźniejszością. Jeżeli zakłócimy naturalny porządek świata i natury a co za tym idzie smaków w naszej codziennej diecie, może to się okazać przyczyną choroby, dlatego ważne jest, aby odpowiednio łączyć ze sobą smaki i zapachy, w celu nie tylko spożywania smacznych posiłków, ale również w celu zachowania zdrowia. Również ważnym elementem kuchni chińskiej jest komponowanie posiłków w zgodzie z harmonią jaką nakazuje Yin i Yang, czyli łączenie w każdym posiłku zarówno mięsa jak i owoców i warzyw. Zdaniem Chińczyków jest to jedyny sposób, na zachowanie zdrowia i długie życie, natomiast widząc jak wielu długo żyjących ludzi pochodzi właśnie z Chin, może warto jest zastawić się.

Comments are closed.

Tematyczne
  • Zdrowa i ekologiczna żywność
    Na przeciw niezdrowych dań charakterystycznych dla barów szybkiej obsługi oraz paczkowanej i kalorycznej żywności produkowanej przez wielkie koncerny można postawić ekologiczną żywność, znaną, która chociaż wywodzi się bezpośrednio z tradycyjnych, …
  • Coraz więcej nowych piekarni
    Gdy przyjrzymy się polskim osiedlom, zwłaszcza tym w największych miastach, bez problemu zauważymy tendencję do otwierania się coraz większej liczby piekarni. Na przeciętnym, krakowskim osiedlu znajdziemy ich aż cztery. Ku …
  • Trudne dania
    Trudne dania z pewnością będą bardzo dobrze wyselekcjonowane w książkach kucharskich. Jeśli nie można samodzielnie opanować takiej umiejętności przygotowywania dość skomplikowanych dań, wówczas trzeba odnieść się w tym wypadku do …
Najnowsze komentarze