Składające się z pięciu elementów smaki Chin

Według Chińczyków natura ma wpływ na każdą część życia ludzi, dlatego tak istotne jest umiejętne komponowanie posiłków, aby współgrały z ludzkim życiem i jego naturalnym harmonogramem. Smak kwaśny jest kojarzony przez Chińczyków z drzewem, ogień połączony został ze smakiem gorzkim, ziemia oznacza wszelką słodycz, natomiast woda jest nierozerwalnie połączona ze smakiem słonym, taka oto właśnie tradycyjne wierzenia spotykają się z kulinarną teraźniejszością. Jeżeli zakłócimy naturalny porządek świata i natury a co za tym idzie smaków w naszej codziennej diecie, może to się okazać przyczyną choroby, dlatego ważne jest, aby odpowiednio łączyć ze sobą smaki i zapachy, w celu nie tylko spożywania smacznych posiłków, ale również w celu zachowania zdrowia. Również ważnym elementem kuchni chińskiej jest komponowanie posiłków w zgodzie z harmonią jaką nakazuje Yin i Yang, czyli łączenie w każdym posiłku zarówno mięsa jak i owoców i warzyw. Zdaniem Chińczyków jest to jedyny sposób, na zachowanie zdrowia i długie życie, natomiast widząc jak wielu długo żyjących ludzi pochodzi właśnie z Chin, może warto jest zastawić się.

Comments are closed.

Tematyczne
  • Kluski, placki ziemniaczaneKluski, placki ziemniaczane
    Na pewno bardzo smacznym zestawem obiadowym mogą być kluski i placki ziemniaczane. Wszystko zależy od tego czy te kluski mają być lane, leniwe, czy ziemniaczane. Oczywiście wszystkie można bardzo dobrze …
  • Smak przywodzi wspomnieniaSmak przywodzi wspomnienia
    Kiedy zasmakuje nam jakaś potrawa, a jemy ją podczas jakiejś miłej chwili, ten smak pozostaje na długo. Tym samym, kiedy długo nie czujemy w ustach owego smaku, czując go znów …
  • Potrzeba smakuPotrzeba smaku
    Mamy w sobie niejako wbudowaną potrzebę oryginalnego smaku i w żadnym przypadku nie chcemy z niej zrezygnować, chociaż życie czasami nas do tego zmusza. Musimy często stawać przed dylematem fast …
Najnowsze komentarze