Produkty zbożowe w gospodarce światowej

Produkty zbożowe są szeroko stosowane również w gospodarce różnorodnych krajów świata. Oprócz podstawowych upraw, jakie odnajdujemy również w rodzimej produkcji odnajdziemy tutaj wszelkiego rodzaju kukurydzę, orkisz, ryż, czy amarantu. Wszystkie te odmiany zbóż pozytywnie oddziałują na nasz organizm. Kukurydza zawiera w sobie pokłady selenu oraz witaminy A, jak również błonnika. Te mikroelementy pomagają w profilaktyce problemów układu moczowego. Skuteczność wykazują także w leczeniu nadciśnienia tętniczego. Orkisz stanowi zboże nie rozpowszechnione tak mocno, jak jego poprzednicy. Jest on jednakże bardzo polecany z uwagi na zawartość białka oraz tłuszczów. Elementy orkiszowe stosuje się powszechnie w procesach leczniczych poważnych chorób społecznych, jak AIDS, czy Alzheimer. Powoduje on zatrzymanie postępu choroby oraz poprawę stanu organizmu pacjenta. W produktami orkiszowymi możemy spotkać się wielokrotnie przemierzając regały sklepowe. Są to wszelkiego rodzaju chleby oraz kawy, aczkolwiek orkisz zawierają również makarony, czy mąka. Z uwagi na tak pozytywne oddziaływanie na nasz organizm warto, od czasu do czasu, zastosować również takie produkty. Ryż stanowi stosunkowo popularny produkt naszej kuchni. Jest szczególnie polecany podczas chorób, gdyż z uwagi na swoją lekkostrawność łatwo przyswaja go każdy organizm. Ciekawym zbożem jest amarantus. Jest on szczególnie polecany w prowadzeniu intensywnego trybu życia, gdyż zawiera szereg składników umożliwiających oczyszczanie organizmu.

Comments are closed.

Tematyczne
  • Twój stylTwój styl
    Twój styl w kategorii kulinarnych na pewno będzie doskonały, jeśli potrafi się wykorzystać konkretne przepisy kulinarne. Na pewno kuchnia wielu smaków będzie dostosowana także na zasadzie bardziej widocznych elementów. Oczywiście …
  • Tajniki kulinarneTajniki kulinarne
    Gotowanie wydaje się jedną z podstawowych czynności, które powinien opanować każdy człowiek. Niestety wcale tak nie jest. Wielu młodych potrafi jedynie przyrządzić podstawowe dania, wliczając w nie jajecznicę czy gotowane …
  • Słodycze, ciasta i słodkie przekąskiSłodycze, ciasta i słodkie przekąski
    Trudno wyobrazić sobie jakąkolwiek kuchnie narodową bez słodyczy, ciast oraz innych słodkich potraw, takich jak desery różnego rodzaju. Jak wiadomo, są one szczególnie ulubione przez dzieci, jednak nie tylko najmłodsi …
Najnowsze komentarze