Produkty zbożowe w gospodarce światowej

Produkty zbożowe są szeroko stosowane również w gospodarce różnorodnych krajów świata. Oprócz podstawowych upraw, jakie odnajdujemy również w rodzimej produkcji odnajdziemy tutaj wszelkiego rodzaju kukurydzę, orkisz, ryż, czy amarantu. Wszystkie te odmiany zbóż pozytywnie oddziałują na nasz organizm. Kukurydza zawiera w sobie pokłady selenu oraz witaminy A, jak również błonnika. Te mikroelementy pomagają w profilaktyce problemów układu moczowego. Skuteczność wykazują także w leczeniu nadciśnienia tętniczego. Orkisz stanowi zboże nie rozpowszechnione tak mocno, jak jego poprzednicy. Jest on jednakże bardzo polecany z uwagi na zawartość białka oraz tłuszczów. Elementy orkiszowe stosuje się powszechnie w procesach leczniczych poważnych chorób społecznych, jak AIDS, czy Alzheimer. Powoduje on zatrzymanie postępu choroby oraz poprawę stanu organizmu pacjenta. W produktami orkiszowymi możemy spotkać się wielokrotnie przemierzając regały sklepowe. Są to wszelkiego rodzaju chleby oraz kawy, aczkolwiek orkisz zawierają również makarony, czy mąka. Z uwagi na tak pozytywne oddziaływanie na nasz organizm warto, od czasu do czasu, zastosować również takie produkty. Ryż stanowi stosunkowo popularny produkt naszej kuchni. Jest szczególnie polecany podczas chorób, gdyż z uwagi na swoją lekkostrawność łatwo przyswaja go każdy organizm. Ciekawym zbożem jest amarantus. Jest on szczególnie polecany w prowadzeniu intensywnego trybu życia, gdyż zawiera szereg składników umożliwiających oczyszczanie organizmu.

Comments are closed.

Tematyczne
  • Urodziny dziecka
    Przygotowując przyjęcie urodzinowe dla naszego dziecka, które zaprasza na urodziny swoich kolegów. Musimy liczyć się z tym, że dzieci są wybredne i lubią rzeczy – nie zdrowe. Możemy więc przygotować …
  • Kuchnie włoskie szczecin
    Jaka kuchnia włoska w Szczecinie?. Będąc w Niemczech i mając na około prawie samych Włochów, byłam zmuszona pokochać, polubić ich jedzenie. Kuchnie włoskie w Niemczech są na porządku dziennym. Nie …
  • Trendy we współczesnej kuchni
    Kuchnia stale ewoluuje, o czym bardzo łatwo jest przekonać się porównując to, co jedzono niegdyś, z tym, co spożywamy dziś – w wielu przypadkach widać ogromną różnicę, co jednak nie …
Najnowsze komentarze