Potrzeba smaku

Mamy w sobie niejako wbudowaną potrzebę oryginalnego smaku i w żadnym przypadku nie chcemy z niej zrezygnować, chociaż życie czasami nas do tego zmusza. Musimy często stawać przed dylematem fast food, czy normalne swojskie jedzenie. Wybieramy zazwyczaj pierwszą opcję, ponieważ szybkość jedzenia liczy się dzisiaj maksymalnie. Mało kto jednak ma świadomość, że spożywając długoterminowo takie jedzenie skazujemy się na cierpienie z powodu wielu genetycznych chorób, które są spowodowane mutacjami związanymi właśnie z czynnikami występującymi w tego typu jedzeniu. Nie rozumiemy, albo nie chcemy tego rozumieć z przyczyn oczywistych. To jedzenie po prostu jest smaczne i tanie, dlatego kupujemy je na świecie w nieograniczonych wręcz ilościach nie dbając o przyszłość, ale zadowalając się krótkoterminową korzyścią ze zjedzenia marnego, często do granic niezdrowego posiłku. Ludzie jednak powinni zdawać sobie sprawę z tego typu zależności i uważać na to co jedzą, ponieważ taka filozofia może skutkować o wiele lepszym codziennym samopoczuciem. Potrzeba smaku powinna znaleźć się w naszym słowniku, a co najważniejsze trzeba bezwzględnie zadbać o to, aby była spełniona.

Comments are closed.

Tematyczne
  • Odrobina pikanterii, czyli smak wasabiOdrobina pikanterii, czyli smak wasabi
    Japonia, jako kraj o długiej i pięknej tradycji posiada odrębne obrzędy kulturalne. Codzienność w tym kraju przebiega w zupełnie inny sposób niż w Europie, zaś stosunek Japończyków do religii, innych …
  • Jak zbudować kuchnię, która jest ergonomicznaJak zbudować kuchnię, która jest ergonomiczna
    Zbudowanie ergonomicznej kuchni nie zawsze jest łatwe, gdyż bardzo rzadko mamy możliwość wpływania na wielkość, czy wygląd przestrzeni w kuchni. Jedyną możliwością jest budowanie własnego domu, gdzie projekt jest przygotowany …
  • Kuchnia dalekiego wschodu podbiła światKuchnia dalekiego wschodu podbiła świat
    Dlaczego kuchnia chińska, wietnamska jest tak popularna w każdym kraju? Przede wszystkim jest smaczna i tania. Głównie opiera się na tzw. jednogarnkowych potrawach, które przyrządzane są ze świeżych produktów, a …
Najnowsze komentarze