Potrzeba smaku

Mamy w sobie niejako wbudowaną potrzebę oryginalnego smaku i w żadnym przypadku nie chcemy z niej zrezygnować, chociaż życie czasami nas do tego zmusza. Musimy często stawać przed dylematem fast food, czy normalne swojskie jedzenie. Wybieramy zazwyczaj pierwszą opcję, ponieważ szybkość jedzenia liczy się dzisiaj maksymalnie. Mało kto jednak ma świadomość, że spożywając długoterminowo takie jedzenie skazujemy się na cierpienie z powodu wielu genetycznych chorób, które są spowodowane mutacjami związanymi właśnie z czynnikami występującymi w tego typu jedzeniu. Nie rozumiemy, albo nie chcemy tego rozumieć z przyczyn oczywistych. To jedzenie po prostu jest smaczne i tanie, dlatego kupujemy je na świecie w nieograniczonych wręcz ilościach nie dbając o przyszłość, ale zadowalając się krótkoterminową korzyścią ze zjedzenia marnego, często do granic niezdrowego posiłku. Ludzie jednak powinni zdawać sobie sprawę z tego typu zależności i uważać na to co jedzą, ponieważ taka filozofia może skutkować o wiele lepszym codziennym samopoczuciem. Potrzeba smaku powinna znaleźć się w naszym słowniku, a co najważniejsze trzeba bezwzględnie zadbać o to, aby była spełniona.

Comments are closed.

Tematyczne
  • Smaki Włoch
    Włochy określane są światową stolicą smaku. Potrawy włoskie bowiem smakują naprawdę, a stosowane w tym kraju przyprawy idealnie się komponują z całym daniem, dodając mu wyjątkowości na każdym polu. Jeśli …
  • Zdrowy obiad
    Jeżeli chodzi o nasze społeczeństwo to jeszcze naprawdę bardzo mało wiemy na temat tego jak powinniśmy się odpowiednio odżywiać. W wielu wypadkach ludzie jedzą to co mogą zrobić naprawdę bardzo …
  • Gotowanie – hobby, czy obowiązek
    Niejednokrotnie spotykamy się ze stwierdzeniami typu: idę do domu, bo muszę coś ugotować. Słowo klucz, nad którym warto się zastanowić brzmi: muszę. Prawdopodobną przyczyną takiego podejścia jest jakiś błąd, który …
Najnowsze komentarze