Potrawy, których nie wziąłbyś do ust

Praktycznie w każdej części świata można natknąć się na potrawy, które swoim składem, wyglądem lub sposobem przyrządzania budzą powszechny wstręt wśród dużej grupy osób. Ludzie potrafią zjeść niemal wszystko, choć jedzenie niektórych rzeczy bywa przedmiotem tabu. Jednak to, co w niektórych kulturach jest zakazane lub źle widziane, w innych uchodzi za rzecz najnormalniejszą – dotyczy to również jedzenia. Tak więc w niektórych krajach jada się takie „przysmaki”, jak na przykład mózgi małp, czy kocie serca. Także w polskiej kuchni znaleźć można potrawy, które mimo swojej ugruntowanej pozycji, nieraz budzą niesmak, szczególnie wśród przedstawicieli młodszych pokoleń. Mowa tu choćby o czerninie, czyli zupie z kaczej krwi, przeróżnych podrobach, jak flaki, wątróbka czy płucka. Innymi przykładami dla dziwacznych, odrzucających niektórych dań są popularne w Ameryce Południowej potrawy przygotowywane z użyciem owadów i ich larw, takich jak mrówki. Poza tym, Aborygeni zamieszkujący Australię zjadają zwierzęta, które w Starym Świecie są popularnymi pupilami domowymi – koty.

Comments are closed.

Tematyczne
  • Woda – źródło życia
    Każdy z nas wie, że woda stanowi podstawowy budulec każdego żywego organizmu. Człowiek powinien dziennie spożywać przynajmniej 2 litry wody, chociaż zalecane są dużo wyższe normy. Najlepiej sięgać po wodę …
  • Smaki potraw pojedynczych
    Jedzenie jest od zawsze przyjemnością, chociaż jest parę osób, które uważają inaczej. Czasami należy się jednak postarać, aby nie mówić o jedzeniu, jako o czymś, co nie jest dla nas …
  • Kuchnia włoska
    Jedną z najpopularniejszych kuchni, którą to bardzo często stosujemy we własnym mieszkaniu jest kuchnia włoska. Najczęściej, kiedy o niej mówimy, na myśl przychodzą nam makarony, sałatki, oraz pizza. Dzięki swej …
Najnowsze komentarze