Potrawy, których nie wziąłbyś do ust

Praktycznie w każdej części świata można natknąć się na potrawy, które swoim składem, wyglądem lub sposobem przyrządzania budzą powszechny wstręt wśród dużej grupy osób. Ludzie potrafią zjeść niemal wszystko, choć jedzenie niektórych rzeczy bywa przedmiotem tabu. Jednak to, co w niektórych kulturach jest zakazane lub źle widziane, w innych uchodzi za rzecz najnormalniejszą – dotyczy to również jedzenia. Tak więc w niektórych krajach jada się takie „przysmaki”, jak na przykład mózgi małp, czy kocie serca. Także w polskiej kuchni znaleźć można potrawy, które mimo swojej ugruntowanej pozycji, nieraz budzą niesmak, szczególnie wśród przedstawicieli młodszych pokoleń. Mowa tu choćby o czerninie, czyli zupie z kaczej krwi, przeróżnych podrobach, jak flaki, wątróbka czy płucka. Innymi przykładami dla dziwacznych, odrzucających niektórych dań są popularne w Ameryce Południowej potrawy przygotowywane z użyciem owadów i ich larw, takich jak mrówki. Poza tym, Aborygeni zamieszkujący Australię zjadają zwierzęta, które w Starym Świecie są popularnymi pupilami domowymi – koty.

Comments are closed.

Tematyczne
  • Warzywa na patelniWarzywa na patelni
    Warzywa na patelni mogą okazać się doskonałym sposobem na prawdziwie rodzinny obiad. Bardzo często tworzone są odpowiednie kompozycje warzywne, aby można było zestawić je z daniem mięsnym i w ten …
  • Ekonomiczna kuchniaEkonomiczna kuchnia
    Zapewnienie sobie w kuchni komfortu to właściwie podstawowe zadanie, jeżeli oczywiście zwracasz uwagę na smak wykonywanych przez siebie potraw. Trzeba zdawać sobie sprawę z tego, że kultura w kuchni oraz …
  • Obiad na weekendObiad na weekend
    Ogólnie przyjęto zasadę oszczędzania. W tym celu stosuje się taktykę mięsnego obiadu bliżej weekendu. W tygodniu jada się raczej skromne posiłki obiadowe. Weekend jest takim symbolem bardzo smacznych posiłków mięsnych. …
Najnowsze komentarze