Potrawy, których nie wziąłbyś do ust

Praktycznie w każdej części świata można natknąć się na potrawy, które swoim składem, wyglądem lub sposobem przyrządzania budzą powszechny wstręt wśród dużej grupy osób. Ludzie potrafią zjeść niemal wszystko, choć jedzenie niektórych rzeczy bywa przedmiotem tabu. Jednak to, co w niektórych kulturach jest zakazane lub źle widziane, w innych uchodzi za rzecz najnormalniejszą – dotyczy to również jedzenia. Tak więc w niektórych krajach jada się takie „przysmaki”, jak na przykład mózgi małp, czy kocie serca. Także w polskiej kuchni znaleźć można potrawy, które mimo swojej ugruntowanej pozycji, nieraz budzą niesmak, szczególnie wśród przedstawicieli młodszych pokoleń. Mowa tu choćby o czerninie, czyli zupie z kaczej krwi, przeróżnych podrobach, jak flaki, wątróbka czy płucka. Innymi przykładami dla dziwacznych, odrzucających niektórych dań są popularne w Ameryce Południowej potrawy przygotowywane z użyciem owadów i ich larw, takich jak mrówki. Poza tym, Aborygeni zamieszkujący Australię zjadają zwierzęta, które w Starym Świecie są popularnymi pupilami domowymi – koty.

Comments are closed.

Tematyczne
  • Lekkie puszyste ciasto biszkoptoweLekkie puszyste ciasto biszkoptowe
    Lekkie puszyste ciasto biszkoptowe jest wręcz nie do przecenienia. Biszkopt można zjadać sam w sobie, bez żadnych dodatków. Jednak nie można sobie wyobrazić tortu, rolady czy ciasta z galaretką bez …
  • Doskonałe surówkiDoskonałe surówki
    Surówki także bardzo dobrze będą zaprezentowane na talerzu zwłaszcza w porze obiadowej. Doskonałe surówki będą na pewno odpowiednio uzupełnione o składniki takie jak pomidor, kapusta, czy sałata, ogórek, oliwki, sos …
  • Kuchnie EuropyKuchnie Europy
    Jest takie miejsce, w którym każdy Europejczyk spędza większą część swojego życia. Kuchnia, bo o niej mowa, to miejsce, które odwiedzamy codziennie kilkanaście razy. Na całym świecie, architektura wnętrz kuchennych …
Najnowsze komentarze