Potrawy, których nie wziąłbyś do ust

Praktycznie w każdej części świata można natknąć się na potrawy, które swoim składem, wyglądem lub sposobem przyrządzania budzą powszechny wstręt wśród dużej grupy osób. Ludzie potrafią zjeść niemal wszystko, choć jedzenie niektórych rzeczy bywa przedmiotem tabu. Jednak to, co w niektórych kulturach jest zakazane lub źle widziane, w innych uchodzi za rzecz najnormalniejszą – dotyczy to również jedzenia. Tak więc w niektórych krajach jada się takie „przysmaki”, jak na przykład mózgi małp, czy kocie serca. Także w polskiej kuchni znaleźć można potrawy, które mimo swojej ugruntowanej pozycji, nieraz budzą niesmak, szczególnie wśród przedstawicieli młodszych pokoleń. Mowa tu choćby o czerninie, czyli zupie z kaczej krwi, przeróżnych podrobach, jak flaki, wątróbka czy płucka. Innymi przykładami dla dziwacznych, odrzucających niektórych dań są popularne w Ameryce Południowej potrawy przygotowywane z użyciem owadów i ich larw, takich jak mrówki. Poza tym, Aborygeni zamieszkujący Australię zjadają zwierzęta, które w Starym Świecie są popularnymi pupilami domowymi – koty.

Comments are closed.

Tematyczne
  • Próbuj skosztuj życie jest jedno więc warto poznawać jak najwięcej smaków
    Ludzie zaczęli stawać się nudni szczególnie jeśli chodzi o jedzenie. Jak się uprą na delektowanie jednymi produktami tak koniec, nie są otwarci na inne obce smaki. Niby społeczeństwo jest takie …
  • Ekspres ciśnieniowy do kawy
    Kawa z rana. Większość z nas nie nazwie udanym dnia, jeśli nie rozpocznie go filiżanką lub kubkiem dobrej kawy. I nieważne, czy pijemy ją samą, z dodatkiem cukru i mleka, …
  • Kuchnia japońska podbija polskie podniebienia
    Jeszcze około dziesięciu lat temu jedną z najpopularniejszych obcych kuchni w Polsce była kuchnia chińska. Restauracje i bary serwujące kaczkę po pekińsku, kurczaka w sosie słodko-kwaśnym i wieprzowinę w pięciu …
Najnowsze komentarze