Pikantne smaki Hiszpanii

Gdy zapytamy, z czym kojarzy się nam Hiszpania, w większości przypadkach uzyskamy odpowiedź, że z pikantną kuchnią. To właśnie ostre smaki stały się prawdziwą domeną hiszpańskiej kuchni. Przebywając w tym kraju, sami możemy się o tym najłatwiej przekonać. Dosłownie na każdym rogu czeka na nas restauracja serwująca ogniste, skąpane w sosie chili, tortille, które stanowią główne danie Hiszpanii. Wbrew przekonaniu większości, ponad 90% Hiszpanów deklaruje, iż pikantne potrawy zjada aż trzy razy dziennie. Dla przeciętnego Polaka, lubującego się w łagodnych, makaronowych sosach, jest to wręcz nie do pomyślenia. Na hiszpańskich talerzach od wieków dominuje kolor czerwony, który przejawia się w ostrych sosach, czy chociażby obecnej w prawie każdej potrawie papryce. Warzywo to jest najchętniej zjadane właśnie wśród Hiszpanów. Ku niedowierzaniu większości turystów, mali Hiszpanie jedzą również pikantne dania od dziecka. Podawane są im one w mniejszych, aczkolwiek tak samo pikantnych wersjach. Oprócz znanej już na całym świecie tortilli, domeną Hiszpanów są także drobiowe skrzydełka, otoczone ostrą, pikantną panierką. Na pozór wydają się one zupełnie niewinne, dopiero po pierwszym kęsie czujemy ogień w naszych gardłach.

Comments are closed.

Tematyczne
  • Jak dobrze ugotować makaron?
    Makaron to coś, co wielu z nas bardzo lubi. Wiemy bowiem doskonale, że makaron sprawdzi się w bardzo wielu różnorodnych sytuacjach i zawsze da nam szansę na znalezienie doskonałych produktów, …
  • Kuchnia polska
    Nie od dziś wiadomo, że Polacy lubią jeść. Ale – jak pokazują badania – lubią też gotować. I to od wieków. Dlatego też kucharska tradycja w Polsce jest bardzo, ale …
  • Anyż – jedna z najstarszych potraw
    Jedną z najstarszych przypraw na świecie jest anyż, który był znany w Egipcie ponad trzy i pół tysiąca lat temu. Przyprawa ta pochodzi z krajów leżących na wschód od Morza …
Najnowsze komentarze