Pikantne smaki Hiszpanii

Gdy zapytamy, z czym kojarzy się nam Hiszpania, w większości przypadkach uzyskamy odpowiedź, że z pikantną kuchnią. To właśnie ostre smaki stały się prawdziwą domeną hiszpańskiej kuchni. Przebywając w tym kraju, sami możemy się o tym najłatwiej przekonać. Dosłownie na każdym rogu czeka na nas restauracja serwująca ogniste, skąpane w sosie chili, tortille, które stanowią główne danie Hiszpanii. Wbrew przekonaniu większości, ponad 90% Hiszpanów deklaruje, iż pikantne potrawy zjada aż trzy razy dziennie. Dla przeciętnego Polaka, lubującego się w łagodnych, makaronowych sosach, jest to wręcz nie do pomyślenia. Na hiszpańskich talerzach od wieków dominuje kolor czerwony, który przejawia się w ostrych sosach, czy chociażby obecnej w prawie każdej potrawie papryce. Warzywo to jest najchętniej zjadane właśnie wśród Hiszpanów. Ku niedowierzaniu większości turystów, mali Hiszpanie jedzą również pikantne dania od dziecka. Podawane są im one w mniejszych, aczkolwiek tak samo pikantnych wersjach. Oprócz znanej już na całym świecie tortilli, domeną Hiszpanów są także drobiowe skrzydełka, otoczone ostrą, pikantną panierką. Na pozór wydają się one zupełnie niewinne, dopiero po pierwszym kęsie czujemy ogień w naszych gardłach.

Comments are closed.

Tematyczne
  • Gałka muszkatołowa
    Gałka muszkatołowa pozyskiwana jest z muszkatołowca. To niezwykłe drzewo zaczyna owocować dopiero po 7 latach, jednak wydaje owoce aż przez kolejne 90 lat. Pierwotnie rósł tylko na wyspach Moluków, jednak …
  • Magazyny kulinarne
    Dziedzina jaką jest kuchnia cieszy się obecnie ogromną popularnością. Z roku na rok coraz więcej osób odkrywa w sobie pasję do gotowania oraz… jedzenia. Jak wykazały badania, ludzie dwudziestego pierwszego …
  • Wartości odżywcze mleka
    Mleko stanowi jeden z podstaw składników odżywczych koniecznych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Nie zawsze jednak jego znaczna ilość pozytywnie wpływa na nasze ciało. Dużą ilość mleka potrzebują dzieci oraz młodzież …
Najnowsze komentarze