Ogródek na parapecie

Miłośnicy gotowania powinni zainteresować się również ogrodnictwem. Warto powiem na parapecie przygotować sobie kącik z ulubionymi przyprawami i dodatkami do dań. Wystarczy tylko ziemia, doniczki, trochę pracy i po kilku tygodniach możemy zbierać własne ekologiczne uprawy. Na początek zacznijmy od czegoś łatwego. Rzeżucha – na płaskim talerzyku umieszczamy gazę lub ligninę i wysypujemy na nią nasiona, następnie podlewamy obficie wodą. Po kilku dniach będziemy mogli zobaczyć swoje efekty. Rzeżucha nadaje się świetnie jako dekoracja do kanapek i sałatek. Niezwykle zdrowe są kiełki różnych warzyw. Można je przygotować w słoiku. Wrzucamy do niego ziarna ulubionej rośliny i zalewamy niedużą ilością wody. Co jakiś czas uzupełniamy wodę i mieszamy słoikiem, żeby miały więcej dostępu do powietrza. Pyszne kiełki są gotowe po kilku dniach. Wyższa sztuka jazdy to zioła. Przygotowujemy donice, w które wsypujemy ziemi, a na wierzch nasiona. Następnie je podlewamy, ale nie zbyt obficie, żeby nie utrudniać dostępu powietrza do korzeni. Pamiętajmy o dostępie do światła, w zimie warto zainstalować w kuchni specjalne żarówki imitujące światło słoneczne. Możecie sami wyhodować w ten sposób świeżą bazylię, oregano, czy nawet papryczki chili. Nasiona do parapetowego ogródka warto kupować w sklepach ekologicznych, bo mamy pewność, że nie będą one miały w sobie szkodliwej chemii.

Comments are closed.

Tematyczne
  • Ostre smaki w kuchniOstre smaki w kuchni
    Każdy z nas ma inne zmysły i upodobania jeżeli chodzi o poszczególne potrawy. Warto jest dlatego też postarać się o to, aby w sposób odpowiedni umieć dobrać dla siebie taką …
  • CzosnekCzosnek
    Czosnek jest rośliną wieloletnią. Pierwotnie pochodził z Azji, obecnie jest uprawiany na całym świecie. Kwitnie w lecie. Z powodu zawartości siarki ma charakterystyczny zapach. Do jego właściwości leczniczych należą przede …
  • Posiłek mistrzaPosiłek mistrza
    Jedzenie może być naprawdę piękną przygodą, jeżeli się do niego odpowiednio przygotujesz. Musisz wiedzieć, że posiłek mistrza jest to danie, które przyrządzasz sobie jedynie wtedy, gdy istnieje do tego naprawdę …
Najnowsze komentarze