Odrobina pikanterii, czyli smak wasabi

Japonia, jako kraj o długiej i pięknej tradycji posiada odrębne obrzędy kulturalne. Codzienność w tym kraju przebiega w zupełnie inny sposób niż w Europie, zaś stosunek Japończyków do religii, innych ludzi i doskonalenia swojego wnętrza jest inaczej postrzegany niż się powszechnie przyjmuje w innych krajach. Także sztuka kulinarna jest tutaj zupełnie inna niż w krajach europejskich i amerykańskich. Powszechnie stosuje się do potraw gotowany ryż, surówki, ryby, niekiedy surowe i pikantne przyprawy. Pikantny smak jest jedną z najbardziej charakterystycznych cech kuchni japońskiej, głównie z powodu pospolitości chrzanu japońskiego, potocznie nazywanego wasabi. Jest to roślina, której świeżego korzenia utarcie powoduje powstanie mazistej, zielonej substancji, która nawet w małych ilościach poprawia wyrazistość smaku wszelkich potraw. Należy uważać jednak z jego spożywaniem, gdyż jest dużo ostrzejszy niż chrzan tradycyjny, przez co jest to bardzo nietypowy dodatek do potraw. Jest to powszechny dodatek do sushi i sashimi, dodaje im nie tylko smaku, ale także wartości odżywczych.

Comments are closed.

Tematyczne
  • Co dają nam przyprawy?Co dają nam przyprawy?
    Nasz kraj jak i zresztą cały świat jest bogaty w różnorodne pyszne i wspaniałe potrawy i dania. Każdy z nas z pewnością ceni sobie pyszne i pożywne potrawy. Niewątpliwie w …
  • Nowoczesna kuchniaNowoczesna kuchnia
    W dzisiejszych czasach coraz więcej osób stara się o to, aby podczas budowy swojego domu móc zaprojektować bardzo dokładnie każdy mały element. Jeżeli chodzi o wykonanie sprawa wygląda już w …
  • Kasza gryczana, czyli lekarstwo na talerzuKasza gryczana, czyli lekarstwo na talerzu
    Polacy lubią kaszę gryczaną, która można przyrządzać na wiele sposobów – gotowana, podana z sosem, grzybami, warzywami, gulaszem, mięsem, w połączeniu z białym twarogiem jako farsz do pierogów, w postaci …
Najnowsze komentarze