Odrobina pikanterii, czyli smak wasabi

Japonia, jako kraj o długiej i pięknej tradycji posiada odrębne obrzędy kulturalne. Codzienność w tym kraju przebiega w zupełnie inny sposób niż w Europie, zaś stosunek Japończyków do religii, innych ludzi i doskonalenia swojego wnętrza jest inaczej postrzegany niż się powszechnie przyjmuje w innych krajach. Także sztuka kulinarna jest tutaj zupełnie inna niż w krajach europejskich i amerykańskich. Powszechnie stosuje się do potraw gotowany ryż, surówki, ryby, niekiedy surowe i pikantne przyprawy. Pikantny smak jest jedną z najbardziej charakterystycznych cech kuchni japońskiej, głównie z powodu pospolitości chrzanu japońskiego, potocznie nazywanego wasabi. Jest to roślina, której świeżego korzenia utarcie powoduje powstanie mazistej, zielonej substancji, która nawet w małych ilościach poprawia wyrazistość smaku wszelkich potraw. Należy uważać jednak z jego spożywaniem, gdyż jest dużo ostrzejszy niż chrzan tradycyjny, przez co jest to bardzo nietypowy dodatek do potraw. Jest to powszechny dodatek do sushi i sashimi, dodaje im nie tylko smaku, ale także wartości odżywczych.

Comments are closed.

Tematyczne
  • Zrób to samZrób to sam
    Czy gotowanie jest na tyle trudne, aby nie można było tego samemu wykonać? Na pewno nie. Każdy w zupełnie inny sposób wyznacza swoje zdolności kulinarne, przygotowując określone dania. Kulinarnie można …
  • Kuchnia dla każdego z nasKuchnia dla każdego z nas
    Nie jest trudno gotować, jeśli tylko ktoś ma chociażby minimalne pojęcie o gotowaniu. W przypadku niewiedzy przygotowanie nawet najprostszej zapiekanki z bagietki, i sera może okazać się trudnością. Kuchnia dla …
  • Torby reklamowe cennikTorby reklamowe cennik
    Fantastyczne torby reklamowe. Torby na zakupy ze sklepów znanych marek zawsze stanowią pewnego rodzaju reklamę. Służą oczywiście głównie do tego, by przenosić w nich zakupy ze sklepu do domu, a …
Najnowsze komentarze