Odrobina pikanterii, czyli smak wasabi

Japonia, jako kraj o długiej i pięknej tradycji posiada odrębne obrzędy kulturalne. Codzienność w tym kraju przebiega w zupełnie inny sposób niż w Europie, zaś stosunek Japończyków do religii, innych ludzi i doskonalenia swojego wnętrza jest inaczej postrzegany niż się powszechnie przyjmuje w innych krajach. Także sztuka kulinarna jest tutaj zupełnie inna niż w krajach europejskich i amerykańskich. Powszechnie stosuje się do potraw gotowany ryż, surówki, ryby, niekiedy surowe i pikantne przyprawy. Pikantny smak jest jedną z najbardziej charakterystycznych cech kuchni japońskiej, głównie z powodu pospolitości chrzanu japońskiego, potocznie nazywanego wasabi. Jest to roślina, której świeżego korzenia utarcie powoduje powstanie mazistej, zielonej substancji, która nawet w małych ilościach poprawia wyrazistość smaku wszelkich potraw. Należy uważać jednak z jego spożywaniem, gdyż jest dużo ostrzejszy niż chrzan tradycyjny, przez co jest to bardzo nietypowy dodatek do potraw. Jest to powszechny dodatek do sushi i sashimi, dodaje im nie tylko smaku, ale także wartości odżywczych.

Comments are closed.

Tematyczne
  • Kuchnia nadmorskaKuchnia nadmorska
    Stosowanie dań z kuchni nadmorskiej, idealnie nadaje się do tego, aby móc na przykład poprzez nie zastosować się dokładnie do tego, czego potrzebujemy. Jeżeli dodatkowo postaramy się o to, aby …
  • Dodatki obiadoweDodatki obiadowe
    Obiad jest równie ważnym posiłkiem w ciągu dnia jak śniadanie. Zdecydowanie mniej ważna jest kolacja, która powinna występować w lekkiej formie. Ciepły obiad jest podstawą każdego dnia. W Polsce obiad, …
  • Wynajem urządzeń gastronomicznychWynajem urządzeń gastronomicznych
    Czy opłaca się wynajmować urządzenia gastronomiczne?. Czy opłaca się wynajmować urządzenia gastronomiczne? Moim zdaniem, jeżeli już nie ma innej opcji to tak. Wielu z was na pewno było kilkukrotnie na …
Najnowsze komentarze