Odrobina pikanterii, czyli smak wasabi

Japonia, jako kraj o długiej i pięknej tradycji posiada odrębne obrzędy kulturalne. Codzienność w tym kraju przebiega w zupełnie inny sposób niż w Europie, zaś stosunek Japończyków do religii, innych ludzi i doskonalenia swojego wnętrza jest inaczej postrzegany niż się powszechnie przyjmuje w innych krajach. Także sztuka kulinarna jest tutaj zupełnie inna niż w krajach europejskich i amerykańskich. Powszechnie stosuje się do potraw gotowany ryż, surówki, ryby, niekiedy surowe i pikantne przyprawy. Pikantny smak jest jedną z najbardziej charakterystycznych cech kuchni japońskiej, głównie z powodu pospolitości chrzanu japońskiego, potocznie nazywanego wasabi. Jest to roślina, której świeżego korzenia utarcie powoduje powstanie mazistej, zielonej substancji, która nawet w małych ilościach poprawia wyrazistość smaku wszelkich potraw. Należy uważać jednak z jego spożywaniem, gdyż jest dużo ostrzejszy niż chrzan tradycyjny, przez co jest to bardzo nietypowy dodatek do potraw. Jest to powszechny dodatek do sushi i sashimi, dodaje im nie tylko smaku, ale także wartości odżywczych.

Comments are closed.

Tematyczne
  • Anyż – jedna z najstarszych potrawAnyż – jedna z najstarszych potraw
    Jedną z najstarszych przypraw na świecie jest anyż, który był znany w Egipcie ponad trzy i pół tysiąca lat temu. Przyprawa ta pochodzi z krajów leżących na wschód od Morza …
  • Zabudowy wnęk wrocławZabudowy wnęk wrocław
    Zabudowa wnęk. Modne w urządzaniu domu w ostatnim czasie jest zabudowywanie wnęk. Szafy do zabudowy są bardzo wygodne i bardzo pojemne. Wielu ludzi ceni je coraz bardziej. Dlatego decydują się …
  • Kuchnia babciKuchnia babci
    Na pewno kuchnia babci w większości kojarzy się przede wszystkim z takimi elementami jak najsmaczniejsze potrawy. Zazwyczaj babcie w odniesieniu do swoich wnucząt starają się jak najbardziej dogodzić najmłodszym. Tutaj …
Najnowsze komentarze