Odrobina pikanterii, czyli smak wasabi

Japonia, jako kraj o długiej i pięknej tradycji posiada odrębne obrzędy kulturalne. Codzienność w tym kraju przebiega w zupełnie inny sposób niż w Europie, zaś stosunek Japończyków do religii, innych ludzi i doskonalenia swojego wnętrza jest inaczej postrzegany niż się powszechnie przyjmuje w innych krajach. Także sztuka kulinarna jest tutaj zupełnie inna niż w krajach europejskich i amerykańskich. Powszechnie stosuje się do potraw gotowany ryż, surówki, ryby, niekiedy surowe i pikantne przyprawy. Pikantny smak jest jedną z najbardziej charakterystycznych cech kuchni japońskiej, głównie z powodu pospolitości chrzanu japońskiego, potocznie nazywanego wasabi. Jest to roślina, której świeżego korzenia utarcie powoduje powstanie mazistej, zielonej substancji, która nawet w małych ilościach poprawia wyrazistość smaku wszelkich potraw. Należy uważać jednak z jego spożywaniem, gdyż jest dużo ostrzejszy niż chrzan tradycyjny, przez co jest to bardzo nietypowy dodatek do potraw. Jest to powszechny dodatek do sushi i sashimi, dodaje im nie tylko smaku, ale także wartości odżywczych.

Comments are closed.

Tematyczne
  • Sałatki
    Ulubionym daniem od wielu lat towarzyszącym nam przy obiadach lub jako samodzielny posiłek są sałatki. W książkach, w internecie można znaleźć mnóstwo przepisów, jak i samemu możemy komponować sałatki wedle …
  • Jedzenie na telefon warszawa
    Jedzenie do domu. Mieszkacie w stolicy i poszukujecie czegoś dobrego do jedzenia? Ale nie macie ochoty biegać po restauracjach? Chcecie zjeść coś dobrego w zaciszu własnego domu? Polecamy Wam jedzenie …
  • Warzywa na patelni
    Warzywa na patelni mogą okazać się doskonałym sposobem na prawdziwie rodzinny obiad. Bardzo często tworzone są odpowiednie kompozycje warzywne, aby można było zestawić je z daniem mięsnym i w ten …
Najnowsze komentarze