Odrobina pikanterii, czyli smak wasabi

Japonia, jako kraj o długiej i pięknej tradycji posiada odrębne obrzędy kulturalne. Codzienność w tym kraju przebiega w zupełnie inny sposób niż w Europie, zaś stosunek Japończyków do religii, innych ludzi i doskonalenia swojego wnętrza jest inaczej postrzegany niż się powszechnie przyjmuje w innych krajach. Także sztuka kulinarna jest tutaj zupełnie inna niż w krajach europejskich i amerykańskich. Powszechnie stosuje się do potraw gotowany ryż, surówki, ryby, niekiedy surowe i pikantne przyprawy. Pikantny smak jest jedną z najbardziej charakterystycznych cech kuchni japońskiej, głównie z powodu pospolitości chrzanu japońskiego, potocznie nazywanego wasabi. Jest to roślina, której świeżego korzenia utarcie powoduje powstanie mazistej, zielonej substancji, która nawet w małych ilościach poprawia wyrazistość smaku wszelkich potraw. Należy uważać jednak z jego spożywaniem, gdyż jest dużo ostrzejszy niż chrzan tradycyjny, przez co jest to bardzo nietypowy dodatek do potraw. Jest to powszechny dodatek do sushi i sashimi, dodaje im nie tylko smaku, ale także wartości odżywczych.

Comments are closed.

Tematyczne
  • Własne i gotowe przepisy
    Gdy zajmujemy się gotowaniem przez dłuższy czas w naszym życiu wiele przepisów znamy na pamięć, a także dokonujemy w nich własnych modyfikacji, jakie sprawiają, że takie potrawy mogą być dla …
  • Woda – źródło życia
    Każdy z nas wie, że woda stanowi podstawowy budulec każdego żywego organizmu. Człowiek powinien dziennie spożywać przynajmniej 2 litry wody, chociaż zalecane są dużo wyższe normy. Najlepiej sięgać po wodę …
  • Magazyny kulinarne
    Dziedzina jaką jest kuchnia cieszy się obecnie ogromną popularnością. Z roku na rok coraz więcej osób odkrywa w sobie pasję do gotowania oraz… jedzenia. Jak wykazały badania, ludzie dwudziestego pierwszego …
Najnowsze komentarze