Na obiad

Często zastanawiamy się, co takiego można podać na obiad. Zwykle mamy tutaj na uwadze takie elementy jak mięsa, które bardzo dobrze obrazują charakter dalszego dania. W Polsce ogólnie się przyjęło, że tą przystawką jest przede wszystkim zupa. Nie do końca jest to dobry pomysł, jeżeli chodzi o danie, jednak tutaj w ten sposób jadamy. W innych częściach Europy na pewno przystawka jest powiązana z konkretnym daniem. Na danie główne podajemy przede wszystkim wartościowe, treściwe danie powiązane z warzywami, mięsem. Osoby oczywiście uwzględniające wegetariański tryb życia będą skupiały się wyłącznie na potrawach warzywnych z oczywistych powodów. Obiad może być uwzględniony jako połączenia zupy ogórkowej i placków ziemniaczanych z mięsem i przykładowo z sosem pomidorowym. Oczywiście jest to tylko propozycja. Na pewno bardzo dobrze prezentujemy obiad niedzielny. Tutaj bez jakichkolwiek zastrzeżeń powinien pojawić się rosół, a także potrawka z kurczaka. Inni zamiast potrawki dostosowują przede wszystkim ziemniaki z surówką oraz kotletem schabowym.

Comments are closed.

Tematyczne
  • Francuskie smakiFrancuskie smaki
    Francuska kuchnia cieszy się chyba największą sławą i renomą na całym świecie, dlatego też wywiera bardzo wielki wpływ na inne kuchnie. Zwłaszcza zachodnia Europa jest nader podatna na te wpływy. …
  • Obiad na weekendObiad na weekend
    Ogólnie przyjęto zasadę oszczędzania. W tym celu stosuje się taktykę mięsnego obiadu bliżej weekendu. W tygodniu jada się raczej skromne posiłki obiadowe. Weekend jest takim symbolem bardzo smacznych posiłków mięsnych. …
  • Potrzeba smakuPotrzeba smaku
    Mamy w sobie niejako wbudowaną potrzebę oryginalnego smaku i w żadnym przypadku nie chcemy z niej zrezygnować, chociaż życie czasami nas do tego zmusza. Musimy często stawać przed dylematem fast …
Najnowsze komentarze