Na kwaśno

Czasami zdarzają się takie chwile w życiu, że mamy ochotę przede wszystkim na kwaśne potrawy. Szczególnie często zdarza się to paniom w ciąży. Tutaj najlepiej prezentowane są ogórki kiszone. Aby móc je zjeść najpierw trzeba je odpowiednio przygotować. Oczywiście zawartość składnikowa jest tutaj prosta. Do słoika należy ułożyć ogórki, tyle ile się zmieści, czosnek, chrzan (mogą być liście i korzeń), a także koperek. Takie ogórki muszą być przede wszystkim zalane odpowiednią ilością wody solankowej, w konkretnych proporcjach. Kiszenie takich ogórków odbywa się przede wszystkim po kilku dniach. Oczywiście z początku takie ogórki, będą raczej mało ukiszone, bardziej smakiem mogą przypominać ogórki małosolne, które także są bardzo smaczne. Nie tylko ogórki są kwaśne, na pewno można odnieść się tutaj do konkretnych potraw. Analogicznie rzecz biorąc można powiedzieć, że zupa ogórkowa będzie tutaj odpowiadała w stu procentach. Nie tylko ogórkowa, ponieważ żurek też jest kwaśną zupą, która może być tutaj odpowiednia.

Comments are closed.

Tematyczne
  • Klęska jakości smaku
    Niestety smak potraw z każdym dniem ubożeje przez to, że my jako społeczeństwo stajemy się w tym punkcie coraz mniej wymagający. Nie ma się czemu dziwić. Szybka obsługa i szybkie …
  • Smaki potraw pojedynczych
    Jedzenie jest od zawsze przyjemnością, chociaż jest parę osób, które uważają inaczej. Czasami należy się jednak postarać, aby nie mówić o jedzeniu, jako o czymś, co nie jest dla nas …
  • Znaczenie przypraw w kuchni
    Dzisiejszy świat pisze dla nas różne scenariusze, również w kuchni nieco się zmienia. Nie każdy jest jednak stworzony do gotowania. Jest to umiejętność, której każdy z nas może się dzisiaj …
Najnowsze komentarze