Na kwaśno

Czasami zdarzają się takie chwile w życiu, że mamy ochotę przede wszystkim na kwaśne potrawy. Szczególnie często zdarza się to paniom w ciąży. Tutaj najlepiej prezentowane są ogórki kiszone. Aby móc je zjeść najpierw trzeba je odpowiednio przygotować. Oczywiście zawartość składnikowa jest tutaj prosta. Do słoika należy ułożyć ogórki, tyle ile się zmieści, czosnek, chrzan (mogą być liście i korzeń), a także koperek. Takie ogórki muszą być przede wszystkim zalane odpowiednią ilością wody solankowej, w konkretnych proporcjach. Kiszenie takich ogórków odbywa się przede wszystkim po kilku dniach. Oczywiście z początku takie ogórki, będą raczej mało ukiszone, bardziej smakiem mogą przypominać ogórki małosolne, które także są bardzo smaczne. Nie tylko ogórki są kwaśne, na pewno można odnieść się tutaj do konkretnych potraw. Analogicznie rzecz biorąc można powiedzieć, że zupa ogórkowa będzie tutaj odpowiadała w stu procentach. Nie tylko ogórkowa, ponieważ żurek też jest kwaśną zupą, która może być tutaj odpowiednia.

Comments are closed.

Tematyczne
  • Frytki, chipsy i inne potrawy z ziemniakówFrytki, chipsy i inne potrawy z ziemniaków
    Ziemniaki są powszechnie używane niemal we wszystkich kuchniach świata. Potrawy z nich sporządzone są stałą pozycją w jadłospisach chyba wszystkich mieszkańców naszego kraju, często także pojawiają się jako dodatek do …
  • Kulinaria dla smakoszyKulinaria dla smakoszy
    Powszechnie wiadomo, że spożywanie posiłków to nieodzowna i obowiązkowa funkcja naszego życia. Stąd tak ważne jest, aby to, co wpada do naszego żołądka było w odpowiedni sposób przygotowane oraz pełne …
  • Ostre smaki w kuchniOstre smaki w kuchni
    Każdy z nas ma inne zmysły i upodobania jeżeli chodzi o poszczególne potrawy. Warto jest dlatego też postarać się o to, aby w sposób odpowiedni umieć dobrać dla siebie taką …
Najnowsze komentarze