Na kwaśno

Czasami zdarzają się takie chwile w życiu, że mamy ochotę przede wszystkim na kwaśne potrawy. Szczególnie często zdarza się to paniom w ciąży. Tutaj najlepiej prezentowane są ogórki kiszone. Aby móc je zjeść najpierw trzeba je odpowiednio przygotować. Oczywiście zawartość składnikowa jest tutaj prosta. Do słoika należy ułożyć ogórki, tyle ile się zmieści, czosnek, chrzan (mogą być liście i korzeń), a także koperek. Takie ogórki muszą być przede wszystkim zalane odpowiednią ilością wody solankowej, w konkretnych proporcjach. Kiszenie takich ogórków odbywa się przede wszystkim po kilku dniach. Oczywiście z początku takie ogórki, będą raczej mało ukiszone, bardziej smakiem mogą przypominać ogórki małosolne, które także są bardzo smaczne. Nie tylko ogórki są kwaśne, na pewno można odnieść się tutaj do konkretnych potraw. Analogicznie rzecz biorąc można powiedzieć, że zupa ogórkowa będzie tutaj odpowiadała w stu procentach. Nie tylko ogórkowa, ponieważ żurek też jest kwaśną zupą, która może być tutaj odpowiednia.

Comments are closed.

Tematyczne
  • Ogródek na parapecieOgródek na parapecie
    Miłośnicy gotowania powinni zainteresować się również ogrodnictwem. Warto powiem na parapecie przygotować sobie kącik z ulubionymi przyprawami i dodatkami do dań. Wystarczy tylko ziemia, doniczki, trochę pracy i po kilku …
  • Obiad na weekendObiad na weekend
    Ogólnie przyjęto zasadę oszczędzania. W tym celu stosuje się taktykę mięsnego obiadu bliżej weekendu. W tygodniu jada się raczej skromne posiłki obiadowe. Weekend jest takim symbolem bardzo smacznych posiłków mięsnych. …
  • Sklep z ubraniamiSklep z ubraniami
    Sklep z ubraniami jako pomysł na własny biznes. Szukając pomysłu na własny biznes, należy zastanowić się nad wieloma kwestiami. Znaleźć odpowiednią niszę rynkową, miejsce prowadzenia działalności i bank, który udzieli …
Najnowsze komentarze