Na kwaśno

Czasami zdarzają się takie chwile w życiu, że mamy ochotę przede wszystkim na kwaśne potrawy. Szczególnie często zdarza się to paniom w ciąży. Tutaj najlepiej prezentowane są ogórki kiszone. Aby móc je zjeść najpierw trzeba je odpowiednio przygotować. Oczywiście zawartość składnikowa jest tutaj prosta. Do słoika należy ułożyć ogórki, tyle ile się zmieści, czosnek, chrzan (mogą być liście i korzeń), a także koperek. Takie ogórki muszą być przede wszystkim zalane odpowiednią ilością wody solankowej, w konkretnych proporcjach. Kiszenie takich ogórków odbywa się przede wszystkim po kilku dniach. Oczywiście z początku takie ogórki, będą raczej mało ukiszone, bardziej smakiem mogą przypominać ogórki małosolne, które także są bardzo smaczne. Nie tylko ogórki są kwaśne, na pewno można odnieść się tutaj do konkretnych potraw. Analogicznie rzecz biorąc można powiedzieć, że zupa ogórkowa będzie tutaj odpowiadała w stu procentach. Nie tylko ogórkowa, ponieważ żurek też jest kwaśną zupą, która może być tutaj odpowiednia.

Comments are closed.

Tematyczne
  • TortelliniTortellini
    Tortellini to danie pochodzące z kuchni włoskiej, jednak mamy jego odpowiednik również w polskiej kuchni. Odpowiednikiem tym są nasze klasyczne uszka, podawane z farszem różnego rodzaju. Bo tortellini to właśnie …
  • Catering na imprezy ostrów wielkopolskiCatering na imprezy ostrów wielkopolski
    Jak zorganizować catering na imprezę?. Ostatnio bardzo modne stało się urządzanie imprez plenerowych, na każdą tylko możliwą okazję. Nie widzę w tym nic dziwnego. Imprezy tego typu są naprawdę ciekawe. …
  • Klasyczna kuchniaKlasyczna kuchnia
    Kuchnia jest jednym z tych miejsc gdzie praktycznie każdy lubi spędzać naprawdę długie godziny czasu. Kochamy smak i zapach świeżej kawy o poranku przygotowywanej właśnie tutaj, a także zwykłe przygotowywanie …
Najnowsze komentarze