Mięsne potrawy

Mięsne potrawy są dla nas podstawa, z tego względu, iż ludzie są z natury mięsożerni. Dlatego też podstawowym składnikiem wykorzystywanym do przygotowywania potraw, głównie obiadów jest mięso wieprzowe, drobiowe, czy wołowe. Są to trzy gatunki mięs, które najczęściej znajdują się na naszym talerzu, wraz z jarzynami, ziemniakami, czy ryżem albo kaszami. Mięso możemy grillować, smażyć, piec, i dusić. W każdej postaci jest smaczne i sycące. Najmniej zdrowym rozwiązaniem przygotowywania mięsa jest jego smażenie. Zbyt bardzo kaloryczny, i szkodliwe na wątrobę, czy żołądek. Mięso poza tym powinno dobrze przyprawione, wtedy też jest smaczne, i aromatyczne. Wykorzystujemy do przyprawiania mięs wiele przypraw, w zależności od tego jakiego pochodzenia jest mięso. Mięso drobiowe jest delikatne, i nie potrzebujemy w związku z nim zbyt intensywnych przypraw, zabijających ogólny smak samego mięsa. W przypadku mięsa wieprzowego i wołowego sytuacja ma się inaczej. Możemy używać dość ostrych i intensywnych przypraw, które wzbogaca danie. Mięso wieprzowe i drobiowe bardzo często jest wykorzystywane do przygotowywania potraw chińskich, czyli z pewnością będą się gotować, lub smażyć w ostrych przyprawach, i orientalnych (np. curry).

Comments are closed.

Tematyczne
  • Kuchnia nadmorskaKuchnia nadmorska
    Stosowanie dań z kuchni nadmorskiej, idealnie nadaje się do tego, aby móc na przykład poprzez nie zastosować się dokładnie do tego, czego potrzebujemy. Jeżeli dodatkowo postaramy się o to, aby …
  • Na obiadNa obiad
    Często zastanawiamy się, co takiego można podać na obiad. Zwykle mamy tutaj na uwadze takie elementy jak mięsa, które bardzo dobrze obrazują charakter dalszego dania. W Polsce ogólnie się przyjęło, …
  • Na kwaśnoNa kwaśno
    Czasami zdarzają się takie chwile w życiu, że mamy ochotę przede wszystkim na kwaśne potrawy. Szczególnie często zdarza się to paniom w ciąży. Tutaj najlepiej prezentowane są ogórki kiszone. Aby …
Najnowsze komentarze