Mięsne potrawy

Mięsne potrawy są dla nas podstawa, z tego względu, iż ludzie są z natury mięsożerni. Dlatego też podstawowym składnikiem wykorzystywanym do przygotowywania potraw, głównie obiadów jest mięso wieprzowe, drobiowe, czy wołowe. Są to trzy gatunki mięs, które najczęściej znajdują się na naszym talerzu, wraz z jarzynami, ziemniakami, czy ryżem albo kaszami. Mięso możemy grillować, smażyć, piec, i dusić. W każdej postaci jest smaczne i sycące. Najmniej zdrowym rozwiązaniem przygotowywania mięsa jest jego smażenie. Zbyt bardzo kaloryczny, i szkodliwe na wątrobę, czy żołądek. Mięso poza tym powinno dobrze przyprawione, wtedy też jest smaczne, i aromatyczne. Wykorzystujemy do przyprawiania mięs wiele przypraw, w zależności od tego jakiego pochodzenia jest mięso. Mięso drobiowe jest delikatne, i nie potrzebujemy w związku z nim zbyt intensywnych przypraw, zabijających ogólny smak samego mięsa. W przypadku mięsa wieprzowego i wołowego sytuacja ma się inaczej. Możemy używać dość ostrych i intensywnych przypraw, które wzbogaca danie. Mięso wieprzowe i drobiowe bardzo często jest wykorzystywane do przygotowywania potraw chińskich, czyli z pewnością będą się gotować, lub smażyć w ostrych przyprawach, i orientalnych (np. curry).

Comments are closed.

Tematyczne
  • Zabudowy wnęk wrocław
    Zabudowa wnęk. Modne w urządzaniu domu w ostatnim czasie jest zabudowywanie wnęk. Szafy do zabudowy są bardzo wygodne i bardzo pojemne. Wielu ludzi ceni je coraz bardziej. Dlatego decydują się …
  • Zioła w kuchni
    Żeby dania dobrze smakowały, trzeba zadbać o ich smaki na wiele sposobów. Jednym z najważniejszych sposobów na osiągnięcie takich właśnie efektów jest z całą pewnością zastosowanie dobrych przypraw. Wiemy bowiem …
  • Jak skutecznie urządzić kuchnie
    Jeśli chcemy, żeby nasza kuchnia była zarówno piękna jak również funkcjonalna i wygodna, to musimy postarać się o to, żeby dobrze ją urządzić. Jak wiadomo każda zmiana w kuchni jest …
Najnowsze komentarze