Mięsne potrawy

Mięsne potrawy są dla nas podstawa, z tego względu, iż ludzie są z natury mięsożerni. Dlatego też podstawowym składnikiem wykorzystywanym do przygotowywania potraw, głównie obiadów jest mięso wieprzowe, drobiowe, czy wołowe. Są to trzy gatunki mięs, które najczęściej znajdują się na naszym talerzu, wraz z jarzynami, ziemniakami, czy ryżem albo kaszami. Mięso możemy grillować, smażyć, piec, i dusić. W każdej postaci jest smaczne i sycące. Najmniej zdrowym rozwiązaniem przygotowywania mięsa jest jego smażenie. Zbyt bardzo kaloryczny, i szkodliwe na wątrobę, czy żołądek. Mięso poza tym powinno dobrze przyprawione, wtedy też jest smaczne, i aromatyczne. Wykorzystujemy do przyprawiania mięs wiele przypraw, w zależności od tego jakiego pochodzenia jest mięso. Mięso drobiowe jest delikatne, i nie potrzebujemy w związku z nim zbyt intensywnych przypraw, zabijających ogólny smak samego mięsa. W przypadku mięsa wieprzowego i wołowego sytuacja ma się inaczej. Możemy używać dość ostrych i intensywnych przypraw, które wzbogaca danie. Mięso wieprzowe i drobiowe bardzo często jest wykorzystywane do przygotowywania potraw chińskich, czyli z pewnością będą się gotować, lub smażyć w ostrych przyprawach, i orientalnych (np. curry).

Comments are closed.

Tematyczne
  • Dodatki obiadoweDodatki obiadowe
    Obiad jest równie ważnym posiłkiem w ciągu dnia jak śniadanie. Zdecydowanie mniej ważna jest kolacja, która powinna występować w lekkiej formie. Ciepły obiad jest podstawą każdego dnia. W Polsce obiad, …
  • Potrzeba smakuPotrzeba smaku
    Mamy w sobie niejako wbudowaną potrzebę oryginalnego smaku i w żadnym przypadku nie chcemy z niej zrezygnować, chociaż życie czasami nas do tego zmusza. Musimy często stawać przed dylematem fast …
  • Posiłek mistrzaPosiłek mistrza
    Jedzenie może być naprawdę piękną przygodą, jeżeli się do niego odpowiednio przygotujesz. Musisz wiedzieć, że posiłek mistrza jest to danie, które przyrządzasz sobie jedynie wtedy, gdy istnieje do tego naprawdę …
Najnowsze komentarze