Mięsne potrawy

Mięsne potrawy są dla nas podstawa, z tego względu, iż ludzie są z natury mięsożerni. Dlatego też podstawowym składnikiem wykorzystywanym do przygotowywania potraw, głównie obiadów jest mięso wieprzowe, drobiowe, czy wołowe. Są to trzy gatunki mięs, które najczęściej znajdują się na naszym talerzu, wraz z jarzynami, ziemniakami, czy ryżem albo kaszami. Mięso możemy grillować, smażyć, piec, i dusić. W każdej postaci jest smaczne i sycące. Najmniej zdrowym rozwiązaniem przygotowywania mięsa jest jego smażenie. Zbyt bardzo kaloryczny, i szkodliwe na wątrobę, czy żołądek. Mięso poza tym powinno dobrze przyprawione, wtedy też jest smaczne, i aromatyczne. Wykorzystujemy do przyprawiania mięs wiele przypraw, w zależności od tego jakiego pochodzenia jest mięso. Mięso drobiowe jest delikatne, i nie potrzebujemy w związku z nim zbyt intensywnych przypraw, zabijających ogólny smak samego mięsa. W przypadku mięsa wieprzowego i wołowego sytuacja ma się inaczej. Możemy używać dość ostrych i intensywnych przypraw, które wzbogaca danie. Mięso wieprzowe i drobiowe bardzo często jest wykorzystywane do przygotowywania potraw chińskich, czyli z pewnością będą się gotować, lub smażyć w ostrych przyprawach, i orientalnych (np. curry).

Comments are closed.

Tematyczne
  • Francuskie śniadanieFrancuskie śniadanie
    Francuskie śniadanie jest na pewno bardzo dobrym pomysłem na to, aby zmienić swoje nawyki żywieniowe, a także na to, aby lepiej poznać ten przepiękny europejski kraj. Francja słynie przede wszystkim …
  • Domowa pizzaDomowa pizza
    Czym dla nas jest domowa pizza? Na pewno bardzo smacznym kawałkiem ciasta z farszem oraz z sosem. Na pewno w domu możemy przygotować kilka rodzajów pizz, kiedy rozpoczynamy pieczenie. Odpowiednio …
  • Przepisy na słodkościPrzepisy na słodkości
    Któż nie lubi słodkości. Prawda jest taka, że niemal każdy człowiek lubi słodycze, ciasta i inne tym podobne przysmaki. Nie ma się więc co w takiej sytuacji dziwić temu, że …
Najnowsze komentarze