Mało znany u nas, a w Azji bardzo ceniony rokitnik

Ta niewysoka, niepozorna roślina, rośnie nad polskim morzem w warunkach skrajnie nie sprzyjających. Krzewy porastają wydmy, smagane są silnym wiatrem, a jednak w tej roślinie jest taka siła, że rośnie zdrowo, pokrywając się w procesie wegetacji podłużnymi jagodami o mocno pomarańczowym kolorze. To właśnie te jagody są najcenniejszymi owocami rokitnika, który powszechnie jest znany i wykorzystywany w krajach dalekiej Azji. W Polsce najbardziej jest znany z upraw w przydomowych ogródkach, jako roślina ozdobna. Już w starożytności, owoce rokitnika znane były w medycynie, sporządzany z nich wyciąg stosowany był jako lekarstwo na serce, żołądek, wątrobę i zakażeniach skóry. Nie sposób tu przytoczyć wszystkich właściwości leczniczych tej rośliny, ale w rankingu na naturalne lekarstwa zajmuje jedno z pierwszych miejsc. Niezwykłą właściwością rokitnika jest fakt, że witamina C znajdująca się w jego jagodach, nie ulega rozkładowi podczas różnych sposobów jego przechowywania i przetwarzania. Sok zrobiony z jagód rokitnika jest bogaty w witaminy, związki mineralne, mikroelementy, polifenole. Jest znakomitym dodatkiem do deserów, natomiast z całych owoców, po wyjęciu pestki można przygotować smaczny i wartościowy dżem lub konfiturę.

Comments are closed.

Tematyczne
  • Jak zbudować kuchnię, która jest ergonomicznaJak zbudować kuchnię, która jest ergonomiczna
    Zbudowanie ergonomicznej kuchni nie zawsze jest łatwe, gdyż bardzo rzadko mamy możliwość wpływania na wielkość, czy wygląd przestrzeni w kuchni. Jedyną możliwością jest budowanie własnego domu, gdzie projekt jest przygotowany …
  • BigosBigos
    Bigos to jedna z najbardziej uwielbianych przed Polaków potraw. Robi ona również dużą furorę za granicami naszego kraju, głównie za sprawą cudzoziemców, którzy próbując w Polsce bigosu koniecznie chcą zabrać …
  • Dodatki obiadoweDodatki obiadowe
    Obiad jest równie ważnym posiłkiem w ciągu dnia jak śniadanie. Zdecydowanie mniej ważna jest kolacja, która powinna występować w lekkiej formie. Ciepły obiad jest podstawą każdego dnia. W Polsce obiad, …
Najnowsze komentarze