Mało znany u nas, a w Azji bardzo ceniony rokitnik

Ta niewysoka, niepozorna roślina, rośnie nad polskim morzem w warunkach skrajnie nie sprzyjających. Krzewy porastają wydmy, smagane są silnym wiatrem, a jednak w tej roślinie jest taka siła, że rośnie zdrowo, pokrywając się w procesie wegetacji podłużnymi jagodami o mocno pomarańczowym kolorze. To właśnie te jagody są najcenniejszymi owocami rokitnika, który powszechnie jest znany i wykorzystywany w krajach dalekiej Azji. W Polsce najbardziej jest znany z upraw w przydomowych ogródkach, jako roślina ozdobna. Już w starożytności, owoce rokitnika znane były w medycynie, sporządzany z nich wyciąg stosowany był jako lekarstwo na serce, żołądek, wątrobę i zakażeniach skóry. Nie sposób tu przytoczyć wszystkich właściwości leczniczych tej rośliny, ale w rankingu na naturalne lekarstwa zajmuje jedno z pierwszych miejsc. Niezwykłą właściwością rokitnika jest fakt, że witamina C znajdująca się w jego jagodach, nie ulega rozkładowi podczas różnych sposobów jego przechowywania i przetwarzania. Sok zrobiony z jagód rokitnika jest bogaty w witaminy, związki mineralne, mikroelementy, polifenole. Jest znakomitym dodatkiem do deserów, natomiast z całych owoców, po wyjęciu pestki można przygotować smaczny i wartościowy dżem lub konfiturę.

Comments are closed.

Tematyczne
  • Catering na imprezy ostrów wielkopolskiCatering na imprezy ostrów wielkopolski
    Jak zorganizować catering na imprezę?. Ostatnio bardzo modne stało się urządzanie imprez plenerowych, na każdą tylko możliwą okazję. Nie widzę w tym nic dziwnego. Imprezy tego typu są naprawdę ciekawe. …
  • Zdrowa i ekologiczna żywnośćZdrowa i ekologiczna żywność
    Na przeciw niezdrowych dań charakterystycznych dla barów szybkiej obsługi oraz paczkowanej i kalorycznej żywności produkowanej przez wielkie koncerny można postawić ekologiczną żywność, znaną, która chociaż wywodzi się bezpośrednio z tradycyjnych, …
  • Przepisy kulinarnePrzepisy kulinarne
    Przepisów kulinarnych jest tysiące. W każdym kraju są potrawy przyrządzane na inny sposób, niż w naszym. Dlatego tez, jeśli lubimy jeść, lubimy gotować, i eksperymentować w kuchni, to warto jest …
Najnowsze komentarze