Mało znany u nas, a w Azji bardzo ceniony rokitnik

Ta niewysoka, niepozorna roślina, rośnie nad polskim morzem w warunkach skrajnie nie sprzyjających. Krzewy porastają wydmy, smagane są silnym wiatrem, a jednak w tej roślinie jest taka siła, że rośnie zdrowo, pokrywając się w procesie wegetacji podłużnymi jagodami o mocno pomarańczowym kolorze. To właśnie te jagody są najcenniejszymi owocami rokitnika, który powszechnie jest znany i wykorzystywany w krajach dalekiej Azji. W Polsce najbardziej jest znany z upraw w przydomowych ogródkach, jako roślina ozdobna. Już w starożytności, owoce rokitnika znane były w medycynie, sporządzany z nich wyciąg stosowany był jako lekarstwo na serce, żołądek, wątrobę i zakażeniach skóry. Nie sposób tu przytoczyć wszystkich właściwości leczniczych tej rośliny, ale w rankingu na naturalne lekarstwa zajmuje jedno z pierwszych miejsc. Niezwykłą właściwością rokitnika jest fakt, że witamina C znajdująca się w jego jagodach, nie ulega rozkładowi podczas różnych sposobów jego przechowywania i przetwarzania. Sok zrobiony z jagód rokitnika jest bogaty w witaminy, związki mineralne, mikroelementy, polifenole. Jest znakomitym dodatkiem do deserów, natomiast z całych owoców, po wyjęciu pestki można przygotować smaczny i wartościowy dżem lub konfiturę.

Comments are closed.

Tematyczne
  • Czy każdy umie gotować?
    Na to pytanie istnieje prosta odpowiedź, mianowicie, że tak. Każdy jest w stanie gotować, jednakże musi się najpierw nauczyć tego, na co ma ochotę. Nie ma osoby, jaka byłaby obu …
  • Co dają nam przyprawy?
    Nasz kraj jak i zresztą cały świat jest bogaty w różnorodne pyszne i wspaniałe potrawy i dania. Każdy z nas z pewnością ceni sobie pyszne i pożywne potrawy. Niewątpliwie w …
  • Obiad na weekend
    Ogólnie przyjęto zasadę oszczędzania. W tym celu stosuje się taktykę mięsnego obiadu bliżej weekendu. W tygodniu jada się raczej skromne posiłki obiadowe. Weekend jest takim symbolem bardzo smacznych posiłków mięsnych. …
Najnowsze komentarze