Mało znany u nas, a w Azji bardzo ceniony rokitnik

Ta niewysoka, niepozorna roślina, rośnie nad polskim morzem w warunkach skrajnie nie sprzyjających. Krzewy porastają wydmy, smagane są silnym wiatrem, a jednak w tej roślinie jest taka siła, że rośnie zdrowo, pokrywając się w procesie wegetacji podłużnymi jagodami o mocno pomarańczowym kolorze. To właśnie te jagody są najcenniejszymi owocami rokitnika, który powszechnie jest znany i wykorzystywany w krajach dalekiej Azji. W Polsce najbardziej jest znany z upraw w przydomowych ogródkach, jako roślina ozdobna. Już w starożytności, owoce rokitnika znane były w medycynie, sporządzany z nich wyciąg stosowany był jako lekarstwo na serce, żołądek, wątrobę i zakażeniach skóry. Nie sposób tu przytoczyć wszystkich właściwości leczniczych tej rośliny, ale w rankingu na naturalne lekarstwa zajmuje jedno z pierwszych miejsc. Niezwykłą właściwością rokitnika jest fakt, że witamina C znajdująca się w jego jagodach, nie ulega rozkładowi podczas różnych sposobów jego przechowywania i przetwarzania. Sok zrobiony z jagód rokitnika jest bogaty w witaminy, związki mineralne, mikroelementy, polifenole. Jest znakomitym dodatkiem do deserów, natomiast z całych owoców, po wyjęciu pestki można przygotować smaczny i wartościowy dżem lub konfiturę.

Comments are closed.

Tematyczne
  • Kulinaria w InternecieKulinaria w Internecie
    W Internecie można znaleźć wszystko to, czego tylko dusza potrzebuje. Dlaczego? Przede wszystkim dlatego, że jest to źródło bardzo obszerne, niemal bez dna. Dostęp do niego ma niemal każdy współcześnie …
  • Kuchnia węgierskaKuchnia węgierska
    Węgry dla wielu Europejczyków pozostają wielką zagadką. Być może dlatego, że kraj ten nieczęsto brał udział w konfliktach i jakoś specjalnie się nie wyróżniał. Porównując języki, których używa się w …
  • Bardzo urozmaicona kuchnia włoskaBardzo urozmaicona kuchnia włoska
    Wielu z nas kojarzy kuchnię włoska najczęściej tylko z pizzą i daniami z makaronów. Oczywiście, dania te często są spożywane przez Włochów, niemniej jednak kuchnia ta jest bardziej różnorodna i …
Najnowsze komentarze