Lekkie puszyste ciasto biszkoptowe

Lekkie puszyste ciasto biszkoptowe jest wręcz nie do przecenienia. Biszkopt można zjadać sam w sobie, bez żadnych dodatków. Jednak nie można sobie wyobrazić tortu, rolady czy ciasta z galaretką bez ciasta biszkoptowego. Ciasto biszkoptowe przede wszystkim musi być lekkie i puszyste. W tym cieście nie używa się tłuszczu, jedynie jajka, cukier, najlepiej żeby to był cukier puder no i oczywiście mąka. Jednak, nie można improwizować, w dobrze przygotowanym cieście biszkoptowym bardzo ważne są proporcje, czyli trzeba dokładnie odmierzyć składniki. Inną ważną rzeczą jest temperatura składników, muszą być w temperaturze pokojowej. Mąka pszenna do biszkoptu powinna mieć średnią zawartość glutenu, jeżeli ma za dużo glutenu, można zastąpić jedną lub dwie łyżki mąki pszennej mąką ziemniaczaną. Najważniejszą sprawą, aby biszkopt był puszysty trzeba bardzo dobrze ubić jajka z cukrem, dlatego powinniśmy zacząć od ubijania samego białka z cukrem na sztywno, najłatwiej to uczynić kiedy jajka są zimne a dopiero potem dodać żółtka. Do pieczenia tylko spód trzeba wysmarować tłuszczem, wtedy biszkopt będzie równe.

Comments are closed.

Tematyczne
  • Podróże oferują poznanie smakuPodróże oferują poznanie smaku
    Najwięcej kwestii względem kuchni można poznać podróżując. Każdy kraj to nowe doświadczenie smakowe. Kuchnie zagraniczne są po prostu wspaniałe. To co dla Polski obce tam jest na porządku dziennym. Posiłki …
  • Czy jednym pomidorem da się wyżywić ludzkość?Czy jednym pomidorem da się wyżywić ludzkość?
    Problem głodu na świecie jest rozpatrywany nie tylko przez organizacje humanitarne, ale szczególnie przez naukowców, głównie genetyków, którzy poszukują w tej dziedzinie rozwiązania tego problemu. Czy masz świadomość, że trwają …
  • Wedding planner radomskoWedding planner radomsko
    Pozwól zorganizować sobie wesele!. Organizacja wesela to bardzo trudne zagadnienie. W praktyce wygląda ono tak, że siedząc z kalendarzem w ręku projektujemy, planujemy i dopisujemy do „to do list” kolejne …
Najnowsze komentarze