Lekkie puszyste ciasto biszkoptowe

Lekkie puszyste ciasto biszkoptowe jest wręcz nie do przecenienia. Biszkopt można zjadać sam w sobie, bez żadnych dodatków. Jednak nie można sobie wyobrazić tortu, rolady czy ciasta z galaretką bez ciasta biszkoptowego. Ciasto biszkoptowe przede wszystkim musi być lekkie i puszyste. W tym cieście nie używa się tłuszczu, jedynie jajka, cukier, najlepiej żeby to był cukier puder no i oczywiście mąka. Jednak, nie można improwizować, w dobrze przygotowanym cieście biszkoptowym bardzo ważne są proporcje, czyli trzeba dokładnie odmierzyć składniki. Inną ważną rzeczą jest temperatura składników, muszą być w temperaturze pokojowej. Mąka pszenna do biszkoptu powinna mieć średnią zawartość glutenu, jeżeli ma za dużo glutenu, można zastąpić jedną lub dwie łyżki mąki pszennej mąką ziemniaczaną. Najważniejszą sprawą, aby biszkopt był puszysty trzeba bardzo dobrze ubić jajka z cukrem, dlatego powinniśmy zacząć od ubijania samego białka z cukrem na sztywno, najłatwiej to uczynić kiedy jajka są zimne a dopiero potem dodać żółtka. Do pieczenia tylko spód trzeba wysmarować tłuszczem, wtedy biszkopt będzie równe.

Comments are closed.

Tematyczne
  • Co dają nam przyprawy?Co dają nam przyprawy?
    Nasz kraj jak i zresztą cały świat jest bogaty w różnorodne pyszne i wspaniałe potrawy i dania. Każdy z nas z pewnością ceni sobie pyszne i pożywne potrawy. Niewątpliwie w …
  • Internetowy sklep ze zdrową żywnościąInternetowy sklep ze zdrową żywnością
    Internetowy sklep ze zdrową żywnością. W obecnych czasach coraz częściej zwracamy uwagę na to co jemy oraz jakich wyborów dokonujemy w sklepie. Czytamy etykiety i staramy się unikać chemicznych dodatków. …
  • Mało znany u nas, a w Azji bardzo ceniony rokitnikMało znany u nas, a w Azji bardzo ceniony rokitnik
    Ta niewysoka, niepozorna roślina, rośnie nad polskim morzem w warunkach skrajnie nie sprzyjających. Krzewy porastają wydmy, smagane są silnym wiatrem, a jednak w tej roślinie jest taka siła, że rośnie …
Najnowsze komentarze