Lekkie puszyste ciasto biszkoptowe

Lekkie puszyste ciasto biszkoptowe jest wręcz nie do przecenienia. Biszkopt można zjadać sam w sobie, bez żadnych dodatków. Jednak nie można sobie wyobrazić tortu, rolady czy ciasta z galaretką bez ciasta biszkoptowego. Ciasto biszkoptowe przede wszystkim musi być lekkie i puszyste. W tym cieście nie używa się tłuszczu, jedynie jajka, cukier, najlepiej żeby to był cukier puder no i oczywiście mąka. Jednak, nie można improwizować, w dobrze przygotowanym cieście biszkoptowym bardzo ważne są proporcje, czyli trzeba dokładnie odmierzyć składniki. Inną ważną rzeczą jest temperatura składników, muszą być w temperaturze pokojowej. Mąka pszenna do biszkoptu powinna mieć średnią zawartość glutenu, jeżeli ma za dużo glutenu, można zastąpić jedną lub dwie łyżki mąki pszennej mąką ziemniaczaną. Najważniejszą sprawą, aby biszkopt był puszysty trzeba bardzo dobrze ubić jajka z cukrem, dlatego powinniśmy zacząć od ubijania samego białka z cukrem na sztywno, najłatwiej to uczynić kiedy jajka są zimne a dopiero potem dodać żółtka. Do pieczenia tylko spód trzeba wysmarować tłuszczem, wtedy biszkopt będzie równe.

Comments are closed.

Tematyczne
  • Wygodna kuchnia a gotowanieWygodna kuchnia a gotowanie
    Gotowanie jest czynnością, do której nie każdy jest przekonany. Jednak są osoby, które nie wyobrażają sobie tego, żeby nie przygotować przynajmniej raz na jakiś czas czegoś smacznego i wyszukanego smakowo. …
  • Kuchnia dalekiego wschodu podbiła światKuchnia dalekiego wschodu podbiła świat
    Dlaczego kuchnia chińska, wietnamska jest tak popularna w każdym kraju? Przede wszystkim jest smaczna i tania. Głównie opiera się na tzw. jednogarnkowych potrawach, które przyrządzane są ze świeżych produktów, a …
  • Internetowy sklep ze zdrową żywnościąInternetowy sklep ze zdrową żywnością
    Internetowy sklep ze zdrową żywnością. W obecnych czasach coraz częściej zwracamy uwagę na to co jemy oraz jakich wyborów dokonujemy w sklepie. Czytamy etykiety i staramy się unikać chemicznych dodatków. …
Najnowsze komentarze