Lekkie puszyste ciasto biszkoptowe

Lekkie puszyste ciasto biszkoptowe jest wręcz nie do przecenienia. Biszkopt można zjadać sam w sobie, bez żadnych dodatków. Jednak nie można sobie wyobrazić tortu, rolady czy ciasta z galaretką bez ciasta biszkoptowego. Ciasto biszkoptowe przede wszystkim musi być lekkie i puszyste. W tym cieście nie używa się tłuszczu, jedynie jajka, cukier, najlepiej żeby to był cukier puder no i oczywiście mąka. Jednak, nie można improwizować, w dobrze przygotowanym cieście biszkoptowym bardzo ważne są proporcje, czyli trzeba dokładnie odmierzyć składniki. Inną ważną rzeczą jest temperatura składników, muszą być w temperaturze pokojowej. Mąka pszenna do biszkoptu powinna mieć średnią zawartość glutenu, jeżeli ma za dużo glutenu, można zastąpić jedną lub dwie łyżki mąki pszennej mąką ziemniaczaną. Najważniejszą sprawą, aby biszkopt był puszysty trzeba bardzo dobrze ubić jajka z cukrem, dlatego powinniśmy zacząć od ubijania samego białka z cukrem na sztywno, najłatwiej to uczynić kiedy jajka są zimne a dopiero potem dodać żółtka. Do pieczenia tylko spód trzeba wysmarować tłuszczem, wtedy biszkopt będzie równe.

Comments are closed.

Tematyczne
  • Kuchnia nadmorska
    Stosowanie dań z kuchni nadmorskiej, idealnie nadaje się do tego, aby móc na przykład poprzez nie zastosować się dokładnie do tego, czego potrzebujemy. Jeżeli dodatkowo postaramy się o to, aby …
  • Szale i apaszki
    Szale i apaszki to ważna część naszej garderoby. Nawet najmniejszy detal jest w stanie zmienić naszą stylizacje, dlatego powinniśmy zwracać uwagę na każdy szczegół.Ważną częścią naszej garderoby są szale i …
  • Woda – źródło życia
    Każdy z nas wie, że woda stanowi podstawowy budulec każdego żywego organizmu. Człowiek powinien dziennie spożywać przynajmniej 2 litry wody, chociaż zalecane są dużo wyższe normy. Najlepiej sięgać po wodę …
Najnowsze komentarze