Lekkie puszyste ciasto biszkoptowe

Lekkie puszyste ciasto biszkoptowe jest wręcz nie do przecenienia. Biszkopt można zjadać sam w sobie, bez żadnych dodatków. Jednak nie można sobie wyobrazić tortu, rolady czy ciasta z galaretką bez ciasta biszkoptowego. Ciasto biszkoptowe przede wszystkim musi być lekkie i puszyste. W tym cieście nie używa się tłuszczu, jedynie jajka, cukier, najlepiej żeby to był cukier puder no i oczywiście mąka. Jednak, nie można improwizować, w dobrze przygotowanym cieście biszkoptowym bardzo ważne są proporcje, czyli trzeba dokładnie odmierzyć składniki. Inną ważną rzeczą jest temperatura składników, muszą być w temperaturze pokojowej. Mąka pszenna do biszkoptu powinna mieć średnią zawartość glutenu, jeżeli ma za dużo glutenu, można zastąpić jedną lub dwie łyżki mąki pszennej mąką ziemniaczaną. Najważniejszą sprawą, aby biszkopt był puszysty trzeba bardzo dobrze ubić jajka z cukrem, dlatego powinniśmy zacząć od ubijania samego białka z cukrem na sztywno, najłatwiej to uczynić kiedy jajka są zimne a dopiero potem dodać żółtka. Do pieczenia tylko spód trzeba wysmarować tłuszczem, wtedy biszkopt będzie równe.

Comments are closed.

Tematyczne
  • Słodkie smakiSłodkie smaki
    Słodycze są wpisane w dzieciństwo każdego człowieka- każdy maluch oddałby wiele za worek słodyczy. Wiele dzieci jest w stanie wsunąć w siebie tyle słodkości, że nam dorosłym, aż trudno w …
  • Domowa kuchnia pełna wypiekówDomowa kuchnia pełna wypieków
    Elementem sztuki kulinarnej jest również umiejętność wypiekania wszelakich pyszności słodkich. Ciasta wymagają stosunkowo innego podejścia do problematyki samego procesu pieczenia, jak również przygotowania poszczególnych elementów i produktów. Stanowią jednak najbardziej …
  • Zastosowanie owoców w kuchniZastosowanie owoców w kuchni
    Owoce stanowią najlepszy sposób na zapewnienie naszym organizmom wielu witamin potrzebnych w rozwoju, szczególnie w okresie dziecięcym. Niezbędne jest zatem odpowiednie dysponowanie poszczególnymi owocami oraz zapewnienie dostępu do przetworów owocowych. …
Najnowsze komentarze