Kwaśne potrawy

Kwaśny smak w wielu kulturach oznacza potrawy, które są już zepsute, bądź też niedojrzałe. W polskiej kuchni jednakże, kwaśne potrawy zajmują naprawdę ważne miejsce na przykład w naszej narodowej kuchni, o czym z całą pewnością warto pamiętać. Kiszonki zaś, które są naturalnie kwaśne, to podstawa wielu tradycyjnych polskich dań takich choćby, jak bigos, kapuśniak, czy też żurek. Warto więc docenić kwaśny posmak w daniach, który w przypadku potraw, które zostały oparte na kiszonych rzeczy oznacza, że produkt jest zdrowy i dobrze przetrawione, a jego walory zdrowotne i na przykład zawartość witaminy C jest bardzo wysoka. Dlatego też, można je jeść bez obaw. Przekonują się o tym także obcokrajowcy, którzy na początku zazwyczaj źle reagują na nasze kwaśne potrawy, ale potem przyzwyczajają się do nich i jedzą z dużą chęcią, wiedząc, że są one zdrowe. A kwaśne rzeczy mogą być przy tym bardzo aromatyczne, a ich intensywny smak doskonale pobudzi trawienie. Warto je na pewno więc jeść, by uzyskać dobre efekty.

Comments are closed.

Tematyczne
  • Woda – źródło życia
    Każdy z nas wie, że woda stanowi podstawowy budulec każdego żywego organizmu. Człowiek powinien dziennie spożywać przynajmniej 2 litry wody, chociaż zalecane są dużo wyższe normy. Najlepiej sięgać po wodę …
  • Eureka to facet jest mistrzem w kuchni
    Dawniej uważano, że kobieta powinna zajmować się domem a mężczyzna zarabiać. Płeć piękna wychowywać dzieci, zajmować się kuchnią, dbać aby mąż zjadł ciepły posiłek wracając z pracy. Czasy się zmieniły …
  • Smak przywodzi wspomnienia
    Kiedy zasmakuje nam jakaś potrawa, a jemy ją podczas jakiejś miłej chwili, ten smak pozostaje na długo. Tym samym, kiedy długo nie czujemy w ustach owego smaku, czując go znów …
Najnowsze komentarze