Kupujemy najtańsze, podrabiane produkty żywnościowe

Wprawdzie kryzys dopadł wszystkich, ale najbardziej cierpią ci, którzy zarabiają najmniej. Brak pieniędzy odbija się najczęściej na budżecie przeznaczonym na kulturę, lekarstwa i na jedzenie. Media alarmują, że już ponad 800 tysięcy dzieci w naszym kraju jest głodnych – to oficjalna statystyka, a ile biednych rodzin żyje w biedzie, tylko wstyd im się do tego przyznać? Taka sytuację wykorzystują nieuczciwi producenci żywności, którzy wprowadzają na rynek po cenach promocyjnych artykuły pierwszej potrzeby, niestety, ze składników najtańszych i najgorszych. Czy dobra kiełbasa może kosztować 8 złotych za kilogram? Już tylko patrząc na cenę, może się wydać, że jest to wyrób dalece odbiegający od kiełbasy. A wyśmienite parówki po 6 złotych? Może lepiej się nie zastanawiać, co się w nich znajduje. Tłuszcz rzepakowy w maśle, zamiast śmietany, ser żółty z zawartością tłuszczów roślinnych i łoju, pasztety z odpadów pouboojowych, a nawet chleb razowy z białej mąki pszennej, dla niepoznaki zabarwionej karmelem… Nawet, gdy taką ‘zdrową żywność’ przebadają kontrolerzy, kary są zbyt niskie, aby ten proceder przestał się opłacać. Biedni i tak kupią takie produkty i będą się cieszyć, że ich na nie stać…

Comments are closed.

Tematyczne
  • Restauracje i polskie smakiRestauracje i polskie smaki
    Polska to piękny kraj – wiadomo to nie od dziś. Co ciekawe, walory naszego kraju doceniło już bardzo, ale to bardzo wiele osób. I coraz więcej wciąż docenia. Nie ma …
  • Znaczenie przypraw w kuchniZnaczenie przypraw w kuchni
    Dzisiejszy świat pisze dla nas różne scenariusze, również w kuchni nieco się zmienia. Nie każdy jest jednak stworzony do gotowania. Jest to umiejętność, której każdy z nas może się dzisiaj …
  • Zanim wyrazisz zdanie na jakiś temat najpierw tego skosztujZanim wyrazisz zdanie na jakiś temat najpierw tego skosztuj
    Gotowanie wcale nie jest trudne jak to się ludziom wydaję. Nie umiem, nie potrafię to naiwne wytłumaczenia, jeśli ktoś tak naprawdę wkłada zaangażowanie w swoją pracę to z czasem przychodzą …
Najnowsze komentarze