Kupujemy najtańsze, podrabiane produkty żywnościowe

Wprawdzie kryzys dopadł wszystkich, ale najbardziej cierpią ci, którzy zarabiają najmniej. Brak pieniędzy odbija się najczęściej na budżecie przeznaczonym na kulturę, lekarstwa i na jedzenie. Media alarmują, że już ponad 800 tysięcy dzieci w naszym kraju jest głodnych – to oficjalna statystyka, a ile biednych rodzin żyje w biedzie, tylko wstyd im się do tego przyznać? Taka sytuację wykorzystują nieuczciwi producenci żywności, którzy wprowadzają na rynek po cenach promocyjnych artykuły pierwszej potrzeby, niestety, ze składników najtańszych i najgorszych. Czy dobra kiełbasa może kosztować 8 złotych za kilogram? Już tylko patrząc na cenę, może się wydać, że jest to wyrób dalece odbiegający od kiełbasy. A wyśmienite parówki po 6 złotych? Może lepiej się nie zastanawiać, co się w nich znajduje. Tłuszcz rzepakowy w maśle, zamiast śmietany, ser żółty z zawartością tłuszczów roślinnych i łoju, pasztety z odpadów pouboojowych, a nawet chleb razowy z białej mąki pszennej, dla niepoznaki zabarwionej karmelem… Nawet, gdy taką ‘zdrową żywność’ przebadają kontrolerzy, kary są zbyt niskie, aby ten proceder przestał się opłacać. Biedni i tak kupią takie produkty i będą się cieszyć, że ich na nie stać…

Comments are closed.

Tematyczne
  • Każda pani domu ma swój smakKażda pani domu ma swój smak
    Proces gotowania należy do zakresu czynności, których efekty są różnorodne w zależności od osoby wykonującej. Oznacza to, że mimo gotowania tego samego posiłku, każdy kucharz wykona odmienną smakowo kompozycję. Ta …
  • Dziecięce smakiDziecięce smaki
    Dzieci mają bardzo charakterystyczne smaki, jeśli chodzi o sprawy kulinarne. Często jest tak, że są bardzo, ale to bardzo wybredne. Nie bez powodu na wiele dzieciaków mówi się po prostu: …
  • Kultura jedzeniaKultura jedzenia
    Jedzenie jest niezwykłym przeżyciem, którego często jednak nie doceniamy, albo przez brak czasu, albo po prostu przez lenistwo. Warto w takim wypadku zapoznać się z podstawowymi zasadami kultury jedzenia, aby …
Najnowsze komentarze