Kulinarna odsłona kresów

Każdy region ma swoją własną sztukę kulinarną, skrywaną przed innymi jak cenny skarb. Nie od dziś jedzenie to sztuka bez której świat byłby o wiele uboższy. To przecież przy suto zastawionym stole państwa nawiązywały rozejmy a pary łączyły się w małżeństwa. Koligacje pomiędzy różnymi regionami stworzyły w niejednym miejscu najciekawsze połączenie kulinarnych dworskich mistrzów. Wyśmienitym przykładem jest kuchnia kresów wschodnich, która jest właśnie takim małżeństwem różnych kultur. Kuchnia tatarska, ukraińska, litewska – wszystko w jednym miejscu. To musi być najsmaczniejsze miejsce w Europie. Kulinarne dzieła będące kunsztownym połączeniem kuchni polskiej z kuchnią austro-węgierską oraz kuchnią rosyjską. Najciekawsze jest to, że tak naprawdę te potrawy są znane wszystkim chociaż mało kto zdaje sobie sprawę z ich pochodzenia. Przepyszny kulebiak z grzybami, litewskie śledziki, pierogi czy roladki ze słoniny to właśnie przepisy z kuchni tatarskiej czy ukraińskiej. Będąc na Lubelszczyźnie, Podlasiu czy też w Wilnie warto skosztować tych tradycyjnych specjałów, ponieważ każdy choć podobny jest wykonany według troszkę innej sztuki kulinarnej. Stąd też smaki są przeróżne, wymieszane a przepisów i technik wykonania tej samej potrawy będzie kilka.

Comments are closed.

Tematyczne
  • Kiszonki na zimę – typowo polska specyfika
    Mało jest krajów na świecie, gdzie jest tak bogata tradycja sporządzania różnego rodzaju kiszonek na zimę jak Polska. Jest to nasza specjalnością głównie ze względu na warunki klimatyczne, gdzie na …
  • Gotowanie na oliwie z oliwek
    W dzisiejszych czasach coraz więcej osób zaczyna brać bardzo do siebie wszelkie zalecenia lekarzy, którzy starają się nam pokazać w jaki sposób powinniśmy żyć i funkcjonować. Dzięki dobremu dobraniu dla …
  • Kultura jedzenia
    Jedzenie jest niezwykłym przeżyciem, którego często jednak nie doceniamy, albo przez brak czasu, albo po prostu przez lenistwo. Warto w takim wypadku zapoznać się z podstawowymi zasadami kultury jedzenia, aby …
Najnowsze komentarze