Kulinarna odsłona kresów

Każdy region ma swoją własną sztukę kulinarną, skrywaną przed innymi jak cenny skarb. Nie od dziś jedzenie to sztuka bez której świat byłby o wiele uboższy. To przecież przy suto zastawionym stole państwa nawiązywały rozejmy a pary łączyły się w małżeństwa. Koligacje pomiędzy różnymi regionami stworzyły w niejednym miejscu najciekawsze połączenie kulinarnych dworskich mistrzów. Wyśmienitym przykładem jest kuchnia kresów wschodnich, która jest właśnie takim małżeństwem różnych kultur. Kuchnia tatarska, ukraińska, litewska – wszystko w jednym miejscu. To musi być najsmaczniejsze miejsce w Europie. Kulinarne dzieła będące kunsztownym połączeniem kuchni polskiej z kuchnią austro-węgierską oraz kuchnią rosyjską. Najciekawsze jest to, że tak naprawdę te potrawy są znane wszystkim chociaż mało kto zdaje sobie sprawę z ich pochodzenia. Przepyszny kulebiak z grzybami, litewskie śledziki, pierogi czy roladki ze słoniny to właśnie przepisy z kuchni tatarskiej czy ukraińskiej. Będąc na Lubelszczyźnie, Podlasiu czy też w Wilnie warto skosztować tych tradycyjnych specjałów, ponieważ każdy choć podobny jest wykonany według troszkę innej sztuki kulinarnej. Stąd też smaki są przeróżne, wymieszane a przepisów i technik wykonania tej samej potrawy będzie kilka.

Comments are closed.

Tematyczne
  • Zdrowa i ekologiczna żywnośćZdrowa i ekologiczna żywność
    Na przeciw niezdrowych dań charakterystycznych dla barów szybkiej obsługi oraz paczkowanej i kalorycznej żywności produkowanej przez wielkie koncerny można postawić ekologiczną żywność, znaną, która chociaż wywodzi się bezpośrednio z tradycyjnych, …
  • Dziecięce smakiDziecięce smaki
    Dzieci mają bardzo charakterystyczne smaki, jeśli chodzi o sprawy kulinarne. Często jest tak, że są bardzo, ale to bardzo wybredne. Nie bez powodu na wiele dzieciaków mówi się po prostu: …
  • BigosBigos
    Bigos to jedna z najbardziej uwielbianych przed Polaków potraw. Robi ona również dużą furorę za granicami naszego kraju, głównie za sprawą cudzoziemców, którzy próbując w Polsce bigosu koniecznie chcą zabrać …
Najnowsze komentarze