Kuchnie Europy

Jest takie miejsce, w którym każdy Europejczyk spędza większą część swojego życia. Kuchnia, bo o niej mowa, to miejsce, które odwiedzamy codziennie kilkanaście razy. Na całym świecie, architektura wnętrz kuchennych różni się diametralnie w zależności od kraju i obyczajów w nim panujących. Kraje południowej Europy słyną głównie z kolorowych przestrzeni. Dominują pastelowe, śmiałe barwy, które mają odzwierciedlenie w tamtejszej kulturze i klimacie, który zdecydowaną część roku jest ciepły, a można zaryzykować stwierdzenie, że upalny. Jeśli mowa o wnętrzach, nie można zapomnieć o kuchennych gustach ludzi z południa. Gustują oni w praktycznych rozwiązaniach, mających ułatwić im codzienne korzystanie z tego miejsca. Umiarkowany minimalizm, duża przestrzeń i ogromne okna, czasami wielkości naszych drzwi tarasowych – dla Hiszpana, czy Portugalczyka niezbędny zestaw w każdym domu. Wszystko brzmi bardzo interesująco. Równie interesująco wygląda. Zamysły tamtejszych inżynierów są szeroko komentowane w mediach na całym świecie. Szczególną uwagę wzbudzają śmiałe projekty architektów, których nie spotkamy w żadnym innym miejscu na ziemi. Warto wybrać się do krajów tamtego rejonu, aby zobaczyć to wszystko na własne oczy.

Comments are closed.

Tematyczne
  • Wynajem urządzeń gastronomicznychWynajem urządzeń gastronomicznych
    Czy opłaca się wynajmować urządzenia gastronomiczne?. Czy opłaca się wynajmować urządzenia gastronomiczne? Moim zdaniem, jeżeli już nie ma innej opcji to tak. Wielu z was na pewno było kilkukrotnie na …
  • Pikantne smaki HiszpaniiPikantne smaki Hiszpanii
    Gdy zapytamy, z czym kojarzy się nam Hiszpania, w większości przypadkach uzyskamy odpowiedź, że z pikantną kuchnią. To właśnie ostre smaki stały się prawdziwą domeną hiszpańskiej kuchni. Przebywając w tym …
  • Kasza gryczana, czyli lekarstwo na talerzuKasza gryczana, czyli lekarstwo na talerzu
    Polacy lubią kaszę gryczaną, która można przyrządzać na wiele sposobów – gotowana, podana z sosem, grzybami, warzywami, gulaszem, mięsem, w połączeniu z białym twarogiem jako farsz do pierogów, w postaci …
Najnowsze komentarze