Kuchnia węgierska

Węgry dla wielu Europejczyków pozostają wielką zagadką. Być może dlatego, że kraj ten nieczęsto brał udział w konfliktach i jakoś specjalnie się nie wyróżniał. Porównując języki, których używa się w Europie, wszystkie mają ze sobą jakieś powiązania. Język węgierski jest całkowicie inny, jakby pochodził z zupełnie nieznanej planety. Tak też bywa w kuchni węgierskiej. Jest inna, ciekawa, ale coraz częściej z niej korzystamy. Bardzo typowym elementem kuchni węgierskiej jest czerwona papryka. Sproszkowana służy jako przyprawa do praktycznie wszystkich dań. Dzięki niej potrawy nabierają wyjątkowego smaku i pomimo różnorodności dań węgierskich, mają one ze sobą coś wspólnego. Polakom znany jest bogracz. Nie każdy jednak wie, że takowy wywodzi się właśnie z Węgier. Gęsta zupa z pokrojoną w kostkę wołowiną i kluseczkami czy też ziemniaczkami – to właśnie danie typowo węgierskie. Oprócz tego często przepadamy także za leczo. Takowa mieszanina pomidorów i papryki – to kolejne danie, które należy przypisać wspomnianej kuchni. Coraz chętniej przekonujemy się także do smażonego sera czy też rybnej zupy, którą jednak częściej jadamy w restauracjach, aniżeli we własnych domach. Takie dania to także wytwór węgierskich obywateli.

Comments are closed.

Tematyczne
  • Smacznie i zdrowoSmacznie i zdrowo
    Smacznie i zdrowo to można zjeść przede wszystkim u mamy. Każdy chyba swoją domową kuchnię prezentuje na zasadzie takich właśnie aspektów. Tutaj można mieć także na uwadze elementy dotyczące smaków …
  • Kuchnia nadmorskaKuchnia nadmorska
    Stosowanie dań z kuchni nadmorskiej, idealnie nadaje się do tego, aby móc na przykład poprzez nie zastosować się dokładnie do tego, czego potrzebujemy. Jeżeli dodatkowo postaramy się o to, aby …
  • BigosBigos
    Bigos to jedna z najbardziej uwielbianych przed Polaków potraw. Robi ona również dużą furorę za granicami naszego kraju, głównie za sprawą cudzoziemców, którzy próbując w Polsce bigosu koniecznie chcą zabrać …
Najnowsze komentarze