Kuchnia węgierska

Węgry dla wielu Europejczyków pozostają wielką zagadką. Być może dlatego, że kraj ten nieczęsto brał udział w konfliktach i jakoś specjalnie się nie wyróżniał. Porównując języki, których używa się w Europie, wszystkie mają ze sobą jakieś powiązania. Język węgierski jest całkowicie inny, jakby pochodził z zupełnie nieznanej planety. Tak też bywa w kuchni węgierskiej. Jest inna, ciekawa, ale coraz częściej z niej korzystamy. Bardzo typowym elementem kuchni węgierskiej jest czerwona papryka. Sproszkowana służy jako przyprawa do praktycznie wszystkich dań. Dzięki niej potrawy nabierają wyjątkowego smaku i pomimo różnorodności dań węgierskich, mają one ze sobą coś wspólnego. Polakom znany jest bogracz. Nie każdy jednak wie, że takowy wywodzi się właśnie z Węgier. Gęsta zupa z pokrojoną w kostkę wołowiną i kluseczkami czy też ziemniaczkami – to właśnie danie typowo węgierskie. Oprócz tego często przepadamy także za leczo. Takowa mieszanina pomidorów i papryki – to kolejne danie, które należy przypisać wspomnianej kuchni. Coraz chętniej przekonujemy się także do smażonego sera czy też rybnej zupy, którą jednak częściej jadamy w restauracjach, aniżeli we własnych domach. Takie dania to także wytwór węgierskich obywateli.

Comments are closed.

Tematyczne
  • Sklep dla diabetyków
    Dla cukrzyka. Cukrzyca to choroba, które nie wolno lekceważyć. Trzeba nie tylko o siebie dbać, ale przede wszystkim stosować się do zaleceń lekarza, które mogą się różnić w zależności od …
  • Mleczne potrawy
    Mleczne potrawy z pewnością doskonale są przedstawione, jako element pomysłu na podwieczorek. Taki lekki deser mleczny to odpowiednia sugestia na każdy dzień. Powstaje tylko pytanie, co może być tym mlecznym …
  • Gałka muszkatołowa
    Gałka muszkatołowa pozyskiwana jest z muszkatołowca. To niezwykłe drzewo zaczyna owocować dopiero po 7 latach, jednak wydaje owoce aż przez kolejne 90 lat. Pierwotnie rósł tylko na wyspach Moluków, jednak …
Najnowsze komentarze