Kuchnia węgierska

Węgry dla wielu Europejczyków pozostają wielką zagadką. Być może dlatego, że kraj ten nieczęsto brał udział w konfliktach i jakoś specjalnie się nie wyróżniał. Porównując języki, których używa się w Europie, wszystkie mają ze sobą jakieś powiązania. Język węgierski jest całkowicie inny, jakby pochodził z zupełnie nieznanej planety. Tak też bywa w kuchni węgierskiej. Jest inna, ciekawa, ale coraz częściej z niej korzystamy. Bardzo typowym elementem kuchni węgierskiej jest czerwona papryka. Sproszkowana służy jako przyprawa do praktycznie wszystkich dań. Dzięki niej potrawy nabierają wyjątkowego smaku i pomimo różnorodności dań węgierskich, mają one ze sobą coś wspólnego. Polakom znany jest bogracz. Nie każdy jednak wie, że takowy wywodzi się właśnie z Węgier. Gęsta zupa z pokrojoną w kostkę wołowiną i kluseczkami czy też ziemniaczkami – to właśnie danie typowo węgierskie. Oprócz tego często przepadamy także za leczo. Takowa mieszanina pomidorów i papryki – to kolejne danie, które należy przypisać wspomnianej kuchni. Coraz chętniej przekonujemy się także do smażonego sera czy też rybnej zupy, którą jednak częściej jadamy w restauracjach, aniżeli we własnych domach. Takie dania to także wytwór węgierskich obywateli.

Comments are closed.

Tematyczne
  • Kluski, placki ziemniaczaneKluski, placki ziemniaczane
    Na pewno bardzo smacznym zestawem obiadowym mogą być kluski i placki ziemniaczane. Wszystko zależy od tego czy te kluski mają być lane, leniwe, czy ziemniaczane. Oczywiście wszystkie można bardzo dobrze …
  • Luksusowych restauracji coraz więcejLuksusowych restauracji coraz więcej
    We wszystkich, największych miastach Polski, do których należy między innymi Warszawa, Kraków i Poznań, mieszkańcy zauważają tendencję do tworzenia się prawdziwie luksusowych restauracji. W bogatych i urządzonych według najnowszych trendów …
  • Lekkie puszyste ciasto biszkoptoweLekkie puszyste ciasto biszkoptowe
    Lekkie puszyste ciasto biszkoptowe jest wręcz nie do przecenienia. Biszkopt można zjadać sam w sobie, bez żadnych dodatków. Jednak nie można sobie wyobrazić tortu, rolady czy ciasta z galaretką bez …
Najnowsze komentarze