Kuchnia węgierska

Węgry dla wielu Europejczyków pozostają wielką zagadką. Być może dlatego, że kraj ten nieczęsto brał udział w konfliktach i jakoś specjalnie się nie wyróżniał. Porównując języki, których używa się w Europie, wszystkie mają ze sobą jakieś powiązania. Język węgierski jest całkowicie inny, jakby pochodził z zupełnie nieznanej planety. Tak też bywa w kuchni węgierskiej. Jest inna, ciekawa, ale coraz częściej z niej korzystamy. Bardzo typowym elementem kuchni węgierskiej jest czerwona papryka. Sproszkowana służy jako przyprawa do praktycznie wszystkich dań. Dzięki niej potrawy nabierają wyjątkowego smaku i pomimo różnorodności dań węgierskich, mają one ze sobą coś wspólnego. Polakom znany jest bogracz. Nie każdy jednak wie, że takowy wywodzi się właśnie z Węgier. Gęsta zupa z pokrojoną w kostkę wołowiną i kluseczkami czy też ziemniaczkami – to właśnie danie typowo węgierskie. Oprócz tego często przepadamy także za leczo. Takowa mieszanina pomidorów i papryki – to kolejne danie, które należy przypisać wspomnianej kuchni. Coraz chętniej przekonujemy się także do smażonego sera czy też rybnej zupy, którą jednak częściej jadamy w restauracjach, aniżeli we własnych domach. Takie dania to także wytwór węgierskich obywateli.

Comments are closed.

Tematyczne
  • Smaki lataSmaki lata
    Żyjąc w klimacie umiarkowanym, trudno jest zaznać prawdziwego lata. Niestety, w krajach Środkowej Europy, ciepłych dni jest jak na lekarstwo. Smaki lata dobrze znane są mieszkańcom innych kontynentów jak Afryka …
  • Mleczne potrawyMleczne potrawy
    Mleczne potrawy z pewnością doskonale są przedstawione, jako element pomysłu na podwieczorek. Taki lekki deser mleczny to odpowiednia sugestia na każdy dzień. Powstaje tylko pytanie, co może być tym mlecznym …
  • Czy każdy umie gotować?Czy każdy umie gotować?
    Na to pytanie istnieje prosta odpowiedź, mianowicie, że tak. Każdy jest w stanie gotować, jednakże musi się najpierw nauczyć tego, na co ma ochotę. Nie ma osoby, jaka byłaby obu …
Najnowsze komentarze