Kuchnia turecka, czyli następstwo kulinariów Imperium Osmańskiego.

Czy kebab to faktycznie jedno z najważniejszych dań w Turcji? Nie, lecz jest to jedno z najbardziej powszechnych i popularnych dań tego kraju, ze względu na prostotę przyrządzania. Kuchnia turecka jest jednym z krajów, które w szczególny sposób warzywa, gdyż nie są one jedynie dodatkiem do konkretnej potrawy, lecz często stanowią osobne danie, dopełnione smakiem przez cukry, sól, oliwę, pomidory i cebulę. Mięso wieprzowe zostało prawie całkowicie wyeliminowane i zastąpione baraniną oraz kurczakiem. Nieodłącznym elementem kulinariów tego kraju jest spożywanie herbaty, owocowych soków i naparów. Bardzo często są przyrządzane potrawy, których jednym z głównych składników jest farsz mięsny i warzywny. Powszechne są tu także desery, których szeroki wachlarz można podzielić na desery mleczne i ciasta. Jednym z przykładów jest ayran, czyli rzadki jogurt o smaku słonawym. Niekiedy jada się tu także tak zwaną pilawę, czyli posiłek złożony z ryżu, baraniny i ryb, najczęściej szczodrze przyprawionych pikantnymi korzeniami.

Comments are closed.

Tematyczne
  • Wynajem urządzeń gastronomicznychWynajem urządzeń gastronomicznych
    Czy opłaca się wynajmować urządzenia gastronomiczne?. Czy opłaca się wynajmować urządzenia gastronomiczne? Moim zdaniem, jeżeli już nie ma innej opcji to tak. Wielu z was na pewno było kilkukrotnie na …
  • Kasza gryczana, czyli lekarstwo na talerzuKasza gryczana, czyli lekarstwo na talerzu
    Polacy lubią kaszę gryczaną, która można przyrządzać na wiele sposobów – gotowana, podana z sosem, grzybami, warzywami, gulaszem, mięsem, w połączeniu z białym twarogiem jako farsz do pierogów, w postaci …
  • Sklep internetowy ze zdrową żywnościąSklep internetowy ze zdrową żywnością
    Zdrowe produkty. Od pewnego czasu zwiększa się liczba osób zainteresowanych zakupem zdrowych produktów spożywczych. Niektórzy ograniczają się jedynie do czytania etykiet, inni z kolei decydują się na zakupy w sklepach …
Najnowsze komentarze