Kuchnia turecka, czyli następstwo kulinariów Imperium Osmańskiego.

Czy kebab to faktycznie jedno z najważniejszych dań w Turcji? Nie, lecz jest to jedno z najbardziej powszechnych i popularnych dań tego kraju, ze względu na prostotę przyrządzania. Kuchnia turecka jest jednym z krajów, które w szczególny sposób warzywa, gdyż nie są one jedynie dodatkiem do konkretnej potrawy, lecz często stanowią osobne danie, dopełnione smakiem przez cukry, sól, oliwę, pomidory i cebulę. Mięso wieprzowe zostało prawie całkowicie wyeliminowane i zastąpione baraniną oraz kurczakiem. Nieodłącznym elementem kulinariów tego kraju jest spożywanie herbaty, owocowych soków i naparów. Bardzo często są przyrządzane potrawy, których jednym z głównych składników jest farsz mięsny i warzywny. Powszechne są tu także desery, których szeroki wachlarz można podzielić na desery mleczne i ciasta. Jednym z przykładów jest ayran, czyli rzadki jogurt o smaku słonawym. Niekiedy jada się tu także tak zwaną pilawę, czyli posiłek złożony z ryżu, baraniny i ryb, najczęściej szczodrze przyprawionych pikantnymi korzeniami.

Comments are closed.

Tematyczne
  • Sklep z ubraniamiSklep z ubraniami
    Sklep z ubraniami jako pomysł na własny biznes. Szukając pomysłu na własny biznes, należy zastanowić się nad wieloma kwestiami. Znaleźć odpowiednią niszę rynkową, miejsce prowadzenia działalności i bank, który udzieli …
  • Pyszny tortPyszny tort
    Od bardzo dawna w każde urodziny na stole znajduje się przede wszystkim tort upieczony specjalnie dla solenizanta i jego gości oczywiście. Jest on symbolem nie tylko urodzin, ale i wielu …
  • Programy kulinarneProgramy kulinarne
    Gotowanie jest współcześnie pasją wielu osób. W dwudziestym pierwszym wieku coraz więcej obywateli bierze się za przyrządzanie własnych potraw. Są jednak i tacy, którzy uwielbiają próbować różnych potraw przygotowanych przez …
Najnowsze komentarze