Kuchnia turecka, czyli następstwo kulinariów Imperium Osmańskiego.

Czy kebab to faktycznie jedno z najważniejszych dań w Turcji? Nie, lecz jest to jedno z najbardziej powszechnych i popularnych dań tego kraju, ze względu na prostotę przyrządzania. Kuchnia turecka jest jednym z krajów, które w szczególny sposób warzywa, gdyż nie są one jedynie dodatkiem do konkretnej potrawy, lecz często stanowią osobne danie, dopełnione smakiem przez cukry, sól, oliwę, pomidory i cebulę. Mięso wieprzowe zostało prawie całkowicie wyeliminowane i zastąpione baraniną oraz kurczakiem. Nieodłącznym elementem kulinariów tego kraju jest spożywanie herbaty, owocowych soków i naparów. Bardzo często są przyrządzane potrawy, których jednym z głównych składników jest farsz mięsny i warzywny. Powszechne są tu także desery, których szeroki wachlarz można podzielić na desery mleczne i ciasta. Jednym z przykładów jest ayran, czyli rzadki jogurt o smaku słonawym. Niekiedy jada się tu także tak zwaną pilawę, czyli posiłek złożony z ryżu, baraniny i ryb, najczęściej szczodrze przyprawionych pikantnymi korzeniami.

Comments are closed.

Tematyczne
  • Tanie jedzenieTanie jedzenie
    Pieniądze to coś, czego często nam brakuje. Wiele osób skarży się na to, że nie ma wystarczającej kwoty pieniędzy, jaka to wystarczyłaby na pokrycie wszystkich bieżących spraw. Szczególnie obecnie naprawdę …
  • Gałka muszkatołowaGałka muszkatołowa
    Gałka muszkatołowa pozyskiwana jest z muszkatołowca. To niezwykłe drzewo zaczyna owocować dopiero po 7 latach, jednak wydaje owoce aż przez kolejne 90 lat. Pierwotnie rósł tylko na wyspach Moluków, jednak …
  • Naczynia kuchenne CeramiczneNaczynia kuchenne Ceramiczne
    Przyjęcie. Nie robiliśmy wcześniej żadnych imprez w domu, bo nie było do tego warunków. Teraz mieszkamy na przedmieściach Warszawy i możemy sobie na to pozwolić. Zdecydowałam, że zaprosimy rodzinę męża …
Najnowsze komentarze