Kuchnia turecka, czyli następstwo kulinariów Imperium Osmańskiego.

Czy kebab to faktycznie jedno z najważniejszych dań w Turcji? Nie, lecz jest to jedno z najbardziej powszechnych i popularnych dań tego kraju, ze względu na prostotę przyrządzania. Kuchnia turecka jest jednym z krajów, które w szczególny sposób warzywa, gdyż nie są one jedynie dodatkiem do konkretnej potrawy, lecz często stanowią osobne danie, dopełnione smakiem przez cukry, sól, oliwę, pomidory i cebulę. Mięso wieprzowe zostało prawie całkowicie wyeliminowane i zastąpione baraniną oraz kurczakiem. Nieodłącznym elementem kulinariów tego kraju jest spożywanie herbaty, owocowych soków i naparów. Bardzo często są przyrządzane potrawy, których jednym z głównych składników jest farsz mięsny i warzywny. Powszechne są tu także desery, których szeroki wachlarz można podzielić na desery mleczne i ciasta. Jednym z przykładów jest ayran, czyli rzadki jogurt o smaku słonawym. Niekiedy jada się tu także tak zwaną pilawę, czyli posiłek złożony z ryżu, baraniny i ryb, najczęściej szczodrze przyprawionych pikantnymi korzeniami.

Comments are closed.

Tematyczne
  • Elementy dekoracyjne w kuchniElementy dekoracyjne w kuchni
    Kuchnia jest miejscem w domu gdzie spędza się naprawdę bardzo duże ilości czasu i wiele osób po prostu uwielbia w niej odpowiednio się relaksować i odpoczywać. Dzięki odpowiedniemu przygotowaniu tego …
  • Restauracje i polskie smakiRestauracje i polskie smaki
    Polska to piękny kraj – wiadomo to nie od dziś. Co ciekawe, walory naszego kraju doceniło już bardzo, ale to bardzo wiele osób. I coraz więcej wciąż docenia. Nie ma …
  • Potrawy na każdą okazjęPotrawy na każdą okazję
    Kuchnia jest miejscem, w której przyrządzamy potrawy, które jemy na co dzień, lub w święta. Potrawy są bardzo różne jednak możemy spośród nich wymienić potrawy główne, czyli mięsne, które jadamy …
Najnowsze komentarze