Kuchnia turecka, czyli następstwo kulinariów Imperium Osmańskiego.

Czy kebab to faktycznie jedno z najważniejszych dań w Turcji? Nie, lecz jest to jedno z najbardziej powszechnych i popularnych dań tego kraju, ze względu na prostotę przyrządzania. Kuchnia turecka jest jednym z krajów, które w szczególny sposób warzywa, gdyż nie są one jedynie dodatkiem do konkretnej potrawy, lecz często stanowią osobne danie, dopełnione smakiem przez cukry, sól, oliwę, pomidory i cebulę. Mięso wieprzowe zostało prawie całkowicie wyeliminowane i zastąpione baraniną oraz kurczakiem. Nieodłącznym elementem kulinariów tego kraju jest spożywanie herbaty, owocowych soków i naparów. Bardzo często są przyrządzane potrawy, których jednym z głównych składników jest farsz mięsny i warzywny. Powszechne są tu także desery, których szeroki wachlarz można podzielić na desery mleczne i ciasta. Jednym z przykładów jest ayran, czyli rzadki jogurt o smaku słonawym. Niekiedy jada się tu także tak zwaną pilawę, czyli posiłek złożony z ryżu, baraniny i ryb, najczęściej szczodrze przyprawionych pikantnymi korzeniami.

Comments are closed.

Tematyczne
  • Sklep dla diabetyków
    Dla cukrzyka. Cukrzyca to choroba, które nie wolno lekceważyć. Trzeba nie tylko o siebie dbać, ale przede wszystkim stosować się do zaleceń lekarza, które mogą się różnić w zależności od …
  • Eureka to facet jest mistrzem w kuchni
    Dawniej uważano, że kobieta powinna zajmować się domem a mężczyzna zarabiać. Płeć piękna wychowywać dzieci, zajmować się kuchnią, dbać aby mąż zjadł ciepły posiłek wracając z pracy. Czasy się zmieniły …
  • Twój styl
    Twój styl w kategorii kulinarnych na pewno będzie doskonały, jeśli potrafi się wykorzystać konkretne przepisy kulinarne. Na pewno kuchnia wielu smaków będzie dostosowana także na zasadzie bardziej widocznych elementów. Oczywiście …
Najnowsze komentarze