Kuchnia turecka, czyli następstwo kulinariów Imperium Osmańskiego.

Czy kebab to faktycznie jedno z najważniejszych dań w Turcji? Nie, lecz jest to jedno z najbardziej powszechnych i popularnych dań tego kraju, ze względu na prostotę przyrządzania. Kuchnia turecka jest jednym z krajów, które w szczególny sposób warzywa, gdyż nie są one jedynie dodatkiem do konkretnej potrawy, lecz często stanowią osobne danie, dopełnione smakiem przez cukry, sól, oliwę, pomidory i cebulę. Mięso wieprzowe zostało prawie całkowicie wyeliminowane i zastąpione baraniną oraz kurczakiem. Nieodłącznym elementem kulinariów tego kraju jest spożywanie herbaty, owocowych soków i naparów. Bardzo często są przyrządzane potrawy, których jednym z głównych składników jest farsz mięsny i warzywny. Powszechne są tu także desery, których szeroki wachlarz można podzielić na desery mleczne i ciasta. Jednym z przykładów jest ayran, czyli rzadki jogurt o smaku słonawym. Niekiedy jada się tu także tak zwaną pilawę, czyli posiłek złożony z ryżu, baraniny i ryb, najczęściej szczodrze przyprawionych pikantnymi korzeniami.

Comments are closed.

Tematyczne
  • Próbuj skosztuj życie jest jedno więc warto poznawać jak najwięcej smakówPróbuj skosztuj życie jest jedno więc warto poznawać jak najwięcej smaków
    Ludzie zaczęli stawać się nudni szczególnie jeśli chodzi o jedzenie. Jak się uprą na delektowanie jednymi produktami tak koniec, nie są otwarci na inne obce smaki. Niby społeczeństwo jest takie …
  • Ostre smaki w kuchniOstre smaki w kuchni
    Każdy z nas ma inne zmysły i upodobania jeżeli chodzi o poszczególne potrawy. Warto jest dlatego też postarać się o to, aby w sposób odpowiedni umieć dobrać dla siebie taką …
  • Zajęcie się kulinariamiZajęcie się kulinariami
    Kulinaria są dla każdego z nas miejscem na tworzenie w dziedzinie umiejętności, dotyczących zarówno gotowania, jak i co najważniejsze nas samych. Każdy powinien być dość dokładnie przygotowany do tego, aby …
Najnowsze komentarze