Kuchnia turecka, czyli następstwo kulinariów Imperium Osmańskiego.

Czy kebab to faktycznie jedno z najważniejszych dań w Turcji? Nie, lecz jest to jedno z najbardziej powszechnych i popularnych dań tego kraju, ze względu na prostotę przyrządzania. Kuchnia turecka jest jednym z krajów, które w szczególny sposób warzywa, gdyż nie są one jedynie dodatkiem do konkretnej potrawy, lecz często stanowią osobne danie, dopełnione smakiem przez cukry, sól, oliwę, pomidory i cebulę. Mięso wieprzowe zostało prawie całkowicie wyeliminowane i zastąpione baraniną oraz kurczakiem. Nieodłącznym elementem kulinariów tego kraju jest spożywanie herbaty, owocowych soków i naparów. Bardzo często są przyrządzane potrawy, których jednym z głównych składników jest farsz mięsny i warzywny. Powszechne są tu także desery, których szeroki wachlarz można podzielić na desery mleczne i ciasta. Jednym z przykładów jest ayran, czyli rzadki jogurt o smaku słonawym. Niekiedy jada się tu także tak zwaną pilawę, czyli posiłek złożony z ryżu, baraniny i ryb, najczęściej szczodrze przyprawionych pikantnymi korzeniami.

Comments are closed.

Tematyczne
  • Dziecięce smakiDziecięce smaki
    Dzieci mają bardzo charakterystyczne smaki, jeśli chodzi o sprawy kulinarne. Często jest tak, że są bardzo, ale to bardzo wybredne. Nie bez powodu na wiele dzieciaków mówi się po prostu: …
  • Wedding planner radomskoWedding planner radomsko
    Pozwól zorganizować sobie wesele!. Organizacja wesela to bardzo trudne zagadnienie. W praktyce wygląda ono tak, że siedząc z kalendarzem w ręku projektujemy, planujemy i dopisujemy do „to do list” kolejne …
  • Rola Internetu w kuchniRola Internetu w kuchni
    Tak silny rozwój komunikacji internetowej sprawił, że zagościł on również w naszych kuchniach. Z Internetu korzystamy pragnąc przygotować różnorodne potrawy. Nie zawsze dysponujemy odpowiednimi publikacjami kulinarnymi, nie zawsze też mamy …
Najnowsze komentarze