Kuchnia turecka, czyli następstwo kulinariów Imperium Osmańskiego.

Czy kebab to faktycznie jedno z najważniejszych dań w Turcji? Nie, lecz jest to jedno z najbardziej powszechnych i popularnych dań tego kraju, ze względu na prostotę przyrządzania. Kuchnia turecka jest jednym z krajów, które w szczególny sposób warzywa, gdyż nie są one jedynie dodatkiem do konkretnej potrawy, lecz często stanowią osobne danie, dopełnione smakiem przez cukry, sól, oliwę, pomidory i cebulę. Mięso wieprzowe zostało prawie całkowicie wyeliminowane i zastąpione baraniną oraz kurczakiem. Nieodłącznym elementem kulinariów tego kraju jest spożywanie herbaty, owocowych soków i naparów. Bardzo często są przyrządzane potrawy, których jednym z głównych składników jest farsz mięsny i warzywny. Powszechne są tu także desery, których szeroki wachlarz można podzielić na desery mleczne i ciasta. Jednym z przykładów jest ayran, czyli rzadki jogurt o smaku słonawym. Niekiedy jada się tu także tak zwaną pilawę, czyli posiłek złożony z ryżu, baraniny i ryb, najczęściej szczodrze przyprawionych pikantnymi korzeniami.

Comments are closed.

Tematyczne
  • Kluski, placki ziemniaczane
    Na pewno bardzo smacznym zestawem obiadowym mogą być kluski i placki ziemniaczane. Wszystko zależy od tego czy te kluski mają być lane, leniwe, czy ziemniaczane. Oczywiście wszystkie można bardzo dobrze …
  • Wspólny czas przy stole
    Spędzanie czasu przy wspólnym rodzinnym stole to pewnego rodzaju filozofia jedzenia. Często nowoczesne rodziny mogą porozmawiać dopiero podczas posiłku i warto wygospodarować na niego kilka chwil w ciągu dnia. Dlaczego …
  • Zastosowanie owoców w kuchni
    Owoce stanowią najlepszy sposób na zapewnienie naszym organizmom wielu witamin potrzebnych w rozwoju, szczególnie w okresie dziecięcym. Niezbędne jest zatem odpowiednie dysponowanie poszczególnymi owocami oraz zapewnienie dostępu do przetworów owocowych. …
Najnowsze komentarze