Kuchnia rosyjska

Rosja jest największym państwem na świecie. Jej terytorium objęłoby kilkanaście średniej wielkości państw, a więc można powiedzieć, że trudno w takim kraju utrzymać jednolitą tradycję i jednolite obyczaje w każdym zakątku. Toteż każdy rejon ma nieco inne sposoby na świętowanie, na codzienne życie i pracę. Nic więc dziwnego, że ciężko jest zdefiniować kuchnię Rosji. Takowa także bywa zróżnicowana. Są jednak typowo rosyjskie potrawy, które pojawiają się już w wielu restauracjach na całym świecie. Warto jednak pamiętać, że ich korzenie sięgają właśnie największego państwa świata. Przykładem są pierogi. Przecież wielu Polaków uważa, że takowe są daniem polskim. Skąd zatem nazwa „pierogi ruskie”? Nie bez przyczyny danie to nosi taką nazwę. Być może modyfikacje pierogów są dziełem innych krajów, ale te tradycyjnie przygotowywane pochodzą z Rosji. Kolejnym daniem rosyjskim jest razsolnik. To z kolei ogórkowa zupa z dodatkiem innych warzyw, gotowana na nerkach pochodzenia zwierzęcego. To właśnie one nadają tego niezwykłego smaku. Najlepiej, kiedy używane są nerki cielęce. Warto wspomnieć, że kwas chlebowy i kwas miodowy to także produkt kuchni rosyjskiej. Spora część Europy korzysta z potraw pochodzących właśnie z Rosji, toteż kuchnia tego kraju nie jest już dla nas tak egzotyczna.

Comments are closed.

Tematyczne
  • Kuchnia dalekiego wschodu podbiła światKuchnia dalekiego wschodu podbiła świat
    Dlaczego kuchnia chińska, wietnamska jest tak popularna w każdym kraju? Przede wszystkim jest smaczna i tania. Głównie opiera się na tzw. jednogarnkowych potrawach, które przyrządzane są ze świeżych produktów, a …
  • Jedzenie tez może być uzależniająceJedzenie tez może być uzależniające
    Dawniej pokarm dla człowieka był jednym z najważniejszych czynności dnia. Wkładali w gotowanie całe swe serce aby dostarczyć organizmowi niezbędnych wartości. Kiedyś człowiek ciężko pracował na gospodarstwie i potrzebował sił, …
  • Na kwaśnoNa kwaśno
    Czasami zdarzają się takie chwile w życiu, że mamy ochotę przede wszystkim na kwaśne potrawy. Szczególnie często zdarza się to paniom w ciąży. Tutaj najlepiej prezentowane są ogórki kiszone. Aby …
Najnowsze komentarze