Kuchnia rosyjska

Rosja jest największym państwem na świecie. Jej terytorium objęłoby kilkanaście średniej wielkości państw, a więc można powiedzieć, że trudno w takim kraju utrzymać jednolitą tradycję i jednolite obyczaje w każdym zakątku. Toteż każdy rejon ma nieco inne sposoby na świętowanie, na codzienne życie i pracę. Nic więc dziwnego, że ciężko jest zdefiniować kuchnię Rosji. Takowa także bywa zróżnicowana. Są jednak typowo rosyjskie potrawy, które pojawiają się już w wielu restauracjach na całym świecie. Warto jednak pamiętać, że ich korzenie sięgają właśnie największego państwa świata. Przykładem są pierogi. Przecież wielu Polaków uważa, że takowe są daniem polskim. Skąd zatem nazwa „pierogi ruskie”? Nie bez przyczyny danie to nosi taką nazwę. Być może modyfikacje pierogów są dziełem innych krajów, ale te tradycyjnie przygotowywane pochodzą z Rosji. Kolejnym daniem rosyjskim jest razsolnik. To z kolei ogórkowa zupa z dodatkiem innych warzyw, gotowana na nerkach pochodzenia zwierzęcego. To właśnie one nadają tego niezwykłego smaku. Najlepiej, kiedy używane są nerki cielęce. Warto wspomnieć, że kwas chlebowy i kwas miodowy to także produkt kuchni rosyjskiej. Spora część Europy korzysta z potraw pochodzących właśnie z Rosji, toteż kuchnia tego kraju nie jest już dla nas tak egzotyczna.

Comments are closed.

Tematyczne
  • Słodycze, ciasta i słodkie przekąskiSłodycze, ciasta i słodkie przekąski
    Trudno wyobrazić sobie jakąkolwiek kuchnie narodową bez słodyczy, ciast oraz innych słodkich potraw, takich jak desery różnego rodzaju. Jak wiadomo, są one szczególnie ulubione przez dzieci, jednak nie tylko najmłodsi …
  • Wykorzystaj wiosnę w kuchniWykorzystaj wiosnę w kuchni
    Wiosna to cudowna pora roku, gdzie także kuchenne wnętrze ożywa. Wiele gospodyń udekoruje swoje kuchnie wspaniałymi ziołami w doniczce, gdzie bez problemów mogą z nich korzystać w procesie przygotowywania swoich …
  • Wartości odżywcze mlekaWartości odżywcze mleka
    Mleko stanowi jeden z podstaw składników odżywczych koniecznych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Nie zawsze jednak jego znaczna ilość pozytywnie wpływa na nasze ciało. Dużą ilość mleka potrzebują dzieci oraz młodzież …
Najnowsze komentarze