Kuchnia rosyjska

Rosja jest największym państwem na świecie. Jej terytorium objęłoby kilkanaście średniej wielkości państw, a więc można powiedzieć, że trudno w takim kraju utrzymać jednolitą tradycję i jednolite obyczaje w każdym zakątku. Toteż każdy rejon ma nieco inne sposoby na świętowanie, na codzienne życie i pracę. Nic więc dziwnego, że ciężko jest zdefiniować kuchnię Rosji. Takowa także bywa zróżnicowana. Są jednak typowo rosyjskie potrawy, które pojawiają się już w wielu restauracjach na całym świecie. Warto jednak pamiętać, że ich korzenie sięgają właśnie największego państwa świata. Przykładem są pierogi. Przecież wielu Polaków uważa, że takowe są daniem polskim. Skąd zatem nazwa „pierogi ruskie”? Nie bez przyczyny danie to nosi taką nazwę. Być może modyfikacje pierogów są dziełem innych krajów, ale te tradycyjnie przygotowywane pochodzą z Rosji. Kolejnym daniem rosyjskim jest razsolnik. To z kolei ogórkowa zupa z dodatkiem innych warzyw, gotowana na nerkach pochodzenia zwierzęcego. To właśnie one nadają tego niezwykłego smaku. Najlepiej, kiedy używane są nerki cielęce. Warto wspomnieć, że kwas chlebowy i kwas miodowy to także produkt kuchni rosyjskiej. Spora część Europy korzysta z potraw pochodzących właśnie z Rosji, toteż kuchnia tego kraju nie jest już dla nas tak egzotyczna.

Comments are closed.

Tematyczne
  • Odrobina pikanterii, czyli smak wasabi
    Japonia, jako kraj o długiej i pięknej tradycji posiada odrębne obrzędy kulturalne. Codzienność w tym kraju przebiega w zupełnie inny sposób niż w Europie, zaś stosunek Japończyków do religii, innych …
  • Jak robić zdjęcia potraw?
    Obecnie coraz większa liczba osób interesuje się gotowaniem. W takim przypadku bardzo często naszym hobby chcemy się dzielić z innymi osobami. Jeśli gotujemy potrawy związane z różnymi kuchniami świata i …
  • Wygodna kuchnia a gotowanie
    Gotowanie jest czynnością, do której nie każdy jest przekonany. Jednak są osoby, które nie wyobrażają sobie tego, żeby nie przygotować przynajmniej raz na jakiś czas czegoś smacznego i wyszukanego smakowo. …
Najnowsze komentarze