Kuchnia rosyjska

Rosja jest największym państwem na świecie. Jej terytorium objęłoby kilkanaście średniej wielkości państw, a więc można powiedzieć, że trudno w takim kraju utrzymać jednolitą tradycję i jednolite obyczaje w każdym zakątku. Toteż każdy rejon ma nieco inne sposoby na świętowanie, na codzienne życie i pracę. Nic więc dziwnego, że ciężko jest zdefiniować kuchnię Rosji. Takowa także bywa zróżnicowana. Są jednak typowo rosyjskie potrawy, które pojawiają się już w wielu restauracjach na całym świecie. Warto jednak pamiętać, że ich korzenie sięgają właśnie największego państwa świata. Przykładem są pierogi. Przecież wielu Polaków uważa, że takowe są daniem polskim. Skąd zatem nazwa „pierogi ruskie”? Nie bez przyczyny danie to nosi taką nazwę. Być może modyfikacje pierogów są dziełem innych krajów, ale te tradycyjnie przygotowywane pochodzą z Rosji. Kolejnym daniem rosyjskim jest razsolnik. To z kolei ogórkowa zupa z dodatkiem innych warzyw, gotowana na nerkach pochodzenia zwierzęcego. To właśnie one nadają tego niezwykłego smaku. Najlepiej, kiedy używane są nerki cielęce. Warto wspomnieć, że kwas chlebowy i kwas miodowy to także produkt kuchni rosyjskiej. Spora część Europy korzysta z potraw pochodzących właśnie z Rosji, toteż kuchnia tego kraju nie jest już dla nas tak egzotyczna.

Comments are closed.

Tematyczne
  • Gałka muszkatołowa
    Gałka muszkatołowa pozyskiwana jest z muszkatołowca. To niezwykłe drzewo zaczyna owocować dopiero po 7 latach, jednak wydaje owoce aż przez kolejne 90 lat. Pierwotnie rósł tylko na wyspach Moluków, jednak …
  • Czego unikać w czasie ciąży
    Większość kobiet w okresie ciąży stara się zgłębiać wiedzę z zakresu różnorodnych form odżywiania najbardziej korzystnych dla ich dzieci. Wszelkiego rodzaju czasopisma dla ciężarnych, jak również zwarte publikacje książkowe pokazują …
  • Produkty zbożowe w gospodarce światowej
    Produkty zbożowe są szeroko stosowane również w gospodarce różnorodnych krajów świata. Oprócz podstawowych upraw, jakie odnajdujemy również w rodzimej produkcji odnajdziemy tutaj wszelkiego rodzaju kukurydzę, orkisz, ryż, czy amarantu. Wszystkie …
Najnowsze komentarze