Kuchnia dalekiego wschodu podbiła świat

Dlaczego kuchnia chińska, wietnamska jest tak popularna w każdym kraju? Przede wszystkim jest smaczna i tania. Głównie opiera się na tzw. jednogarnkowych potrawach, które przyrządzane są ze świeżych produktów, a proces ich obróbki przebiega błyskawicznie. Widząc pracujących przy woku chińczyków, możemy podziwiać ich kuchenną sprawność. Każde danie na zamówienie, błyskawicznie trafia do klienta. Nie ma mowy o gotowaniu na zapas, Nawet popularne kaczki są pieczone na bieżąco. W kuchni chińskiej panuje zasada – niczego się nie odgrzewa. Wszystko przygotowywane jest na bieżąco. Patrząc na chińskie ulice i targowiska można mieć początkowo wątpliwości, jak w tak prymitywnych warunkach powstają dania do sprzedaży. Nic bardziej mylnego. Nie ma zatruć pokarmowych, świeżość, jakość i sposób obróbki termicznej produktów sprawia, że chce się do tych dań powracać. Chińczycy kochają dobrze jeść. Stosowane w potrawach przyprawy sprawiają, że organizm szybko przyswaja lekkie składniki, nawet po porządnym obiedzie nie ma uczucia przesytu.

Comments are closed.

Tematyczne
  • Kulinaria dla smakoszy
    Powszechnie wiadomo, że spożywanie posiłków to nieodzowna i obowiązkowa funkcja naszego życia. Stąd tak ważne jest, aby to, co wpada do naszego żołądka było w odpowiedni sposób przygotowane oraz pełne …
  • Lekkie puszyste ciasto biszkoptowe
    Lekkie puszyste ciasto biszkoptowe jest wręcz nie do przecenienia. Biszkopt można zjadać sam w sobie, bez żadnych dodatków. Jednak nie można sobie wyobrazić tortu, rolady czy ciasta z galaretką bez …
  • Kuchnia japońska podbija polskie podniebienia
    Jeszcze około dziesięciu lat temu jedną z najpopularniejszych obcych kuchni w Polsce była kuchnia chińska. Restauracje i bary serwujące kaczkę po pekińsku, kurczaka w sosie słodko-kwaśnym i wieprzowinę w pięciu …
Najnowsze komentarze