Kiszonki na zimę – typowo polska specyfika

Mało jest krajów na świecie, gdzie jest tak bogata tradycja sporządzania różnego rodzaju kiszonek na zimę jak Polska. Jest to nasza specjalnością głównie ze względu na warunki klimatyczne, gdzie na zimę trzeba było w taki sposób zakonserwować maksymalna ilość żywności, aby można było doczekać do lata i ponownego zebrania płodów rolnych. Najbardziej popularne wśród kiszonek w naszym kraju są kiszona kapusta i kiszone ogórki. Dla Francuza czy Anglika są to zupełnie egzotyczne sprawy, tak kiszonki w takim kształcie, jak to jest u nas, nie są w ogóle znane. Tymczasem kiszonki to znakomite źródło witamin i minerałów, bowiem okazuje się, że w procesie kiszenia następują takie przemiany w warzywach poddanych takiej obróbce, że zyskują one bardzo na wartościach odżywczych i zdrowotnych. Przykładowo – kiszona kapusta zawiera kilkakrotnie więcej witaminy C niż ta sama ilość kapusty świeżej, nie kiszonej. Bogactwem witamin jest na przykład sok z kiszonej kapusty, pity regularnie pozwala zwalczyć wszelkiego rodzaju infekcje wirusowe i stany przeziębieniowe w okresie jesienno-zimowym.

Comments are closed.

Tematyczne
  • Smacznie i zdrowoSmacznie i zdrowo
    Smacznie i zdrowo to można zjeść przede wszystkim u mamy. Każdy chyba swoją domową kuchnię prezentuje na zasadzie takich właśnie aspektów. Tutaj można mieć także na uwadze elementy dotyczące smaków …
  • Gorzkie smakiGorzkie smaki
    Żywność, jaka jest gorzka, niestety nie będzie nam nigdy smakować dokładnie tak, jakbyśmy tego chcieli. Dlatego też koniecznie należy starać się jeść wszystko tak, aby mieszać smaki, a dodatkowo, aby …
  • Catering na imprezy ostrów wielkopolskiCatering na imprezy ostrów wielkopolski
    Jak zorganizować catering na imprezę?. Ostatnio bardzo modne stało się urządzanie imprez plenerowych, na każdą tylko możliwą okazję. Nie widzę w tym nic dziwnego. Imprezy tego typu są naprawdę ciekawe. …
Najnowsze komentarze