Kiszonki na zimę – typowo polska specyfika

Mało jest krajów na świecie, gdzie jest tak bogata tradycja sporządzania różnego rodzaju kiszonek na zimę jak Polska. Jest to nasza specjalnością głównie ze względu na warunki klimatyczne, gdzie na zimę trzeba było w taki sposób zakonserwować maksymalna ilość żywności, aby można było doczekać do lata i ponownego zebrania płodów rolnych. Najbardziej popularne wśród kiszonek w naszym kraju są kiszona kapusta i kiszone ogórki. Dla Francuza czy Anglika są to zupełnie egzotyczne sprawy, tak kiszonki w takim kształcie, jak to jest u nas, nie są w ogóle znane. Tymczasem kiszonki to znakomite źródło witamin i minerałów, bowiem okazuje się, że w procesie kiszenia następują takie przemiany w warzywach poddanych takiej obróbce, że zyskują one bardzo na wartościach odżywczych i zdrowotnych. Przykładowo – kiszona kapusta zawiera kilkakrotnie więcej witaminy C niż ta sama ilość kapusty świeżej, nie kiszonej. Bogactwem witamin jest na przykład sok z kiszonej kapusty, pity regularnie pozwala zwalczyć wszelkiego rodzaju infekcje wirusowe i stany przeziębieniowe w okresie jesienno-zimowym.

Comments are closed.

Tematyczne
  • Szale i apaszki
    Szale i apaszki to ważna część naszej garderoby. Nawet najmniejszy detal jest w stanie zmienić naszą stylizacje, dlatego powinniśmy zwracać uwagę na każdy szczegół.Ważną częścią naszej garderoby są szale i …
  • Kuchnia dla singla i dla większej rodziny
    W zależności od ilości domowników, musimy postawić na nieco inne rozwiązania w projektowaniu kuchni. Znaczenie ma również wielkość naszej rodziny. Gdy posiadamy już rodzinę znacznie więcej miejsca musimy przeznaczyć na …
  • Na obiad
    Często zastanawiamy się, co takiego można podać na obiad. Zwykle mamy tutaj na uwadze takie elementy jak mięsa, które bardzo dobrze obrazują charakter dalszego dania. W Polsce ogólnie się przyjęło, …
Najnowsze komentarze