Kiszonki na zimę – typowo polska specyfika

Mało jest krajów na świecie, gdzie jest tak bogata tradycja sporządzania różnego rodzaju kiszonek na zimę jak Polska. Jest to nasza specjalnością głównie ze względu na warunki klimatyczne, gdzie na zimę trzeba było w taki sposób zakonserwować maksymalna ilość żywności, aby można było doczekać do lata i ponownego zebrania płodów rolnych. Najbardziej popularne wśród kiszonek w naszym kraju są kiszona kapusta i kiszone ogórki. Dla Francuza czy Anglika są to zupełnie egzotyczne sprawy, tak kiszonki w takim kształcie, jak to jest u nas, nie są w ogóle znane. Tymczasem kiszonki to znakomite źródło witamin i minerałów, bowiem okazuje się, że w procesie kiszenia następują takie przemiany w warzywach poddanych takiej obróbce, że zyskują one bardzo na wartościach odżywczych i zdrowotnych. Przykładowo – kiszona kapusta zawiera kilkakrotnie więcej witaminy C niż ta sama ilość kapusty świeżej, nie kiszonej. Bogactwem witamin jest na przykład sok z kiszonej kapusty, pity regularnie pozwala zwalczyć wszelkiego rodzaju infekcje wirusowe i stany przeziębieniowe w okresie jesienno-zimowym.

Comments are closed.

Tematyczne
  • Słodkie smakiSłodkie smaki
    Słodycze są wpisane w dzieciństwo każdego człowieka- każdy maluch oddałby wiele za worek słodyczy. Wiele dzieci jest w stanie wsunąć w siebie tyle słodkości, że nam dorosłym, aż trudno w …
  • Kawa i jej sekrety.Kawa i jej sekrety.
    Któż wyobraża sobie poranek bez kawy? Przecież to ona powoduje, że łatwiej z obszaru snu przechodzimy do rzeczywistości. To sprawia, ze dla wielu osób na całym świecie specyfik ten jest …
  • SałatkiSałatki
    Ulubionym daniem od wielu lat towarzyszącym nam przy obiadach lub jako samodzielny posiłek są sałatki. W książkach, w internecie można znaleźć mnóstwo przepisów, jak i samemu możemy komponować sałatki wedle …
Najnowsze komentarze