Każda pani domu ma swój smak

Proces gotowania należy do zakresu czynności, których efekty są różnorodne w zależności od osoby wykonującej. Oznacza to, że mimo gotowania tego samego posiłku, każdy kucharz wykona odmienną smakowo kompozycję. Ta ciekawa zależność nie jest do końca wyjaśniona przez naukowców. Mimo wielokrotnych prób zastosowanych z użyciem takich samych produktów oraz takich samych składników dodatkowych nie udało się jeszcze uzyskać idealnych efektów. W życiu również spotykamy się z różnorodnością danej potrawy. Wszystkie dania są doprawiane w zależności od upodobań gotującego. Najczęściej różnicę tą zauważamy w zawartości soli w podanym daniu. Wiele osób lubi bardzo słone potrawy oraz dodaje sól do wszystkich składników przygotowanego obiadu. Niektórzy starają się natomiast ograniczyć do minimum ilości wchłanianej przez organizm soli. Nie solą ziemniaków oraz nie dodają soli do wszelakich surówek oraz sałatek. Również ostrość poszczególnych potraw zależy od gotującego. Rzesza społeczeństwa preferuje ostre i wyraziste smaki, a pozostali gustują w delikatnych oraz neutralnych rozwiązaniach. W zależności od posiadanych upodobań kulinarnych, gotowane przez nas potrawy cechować będzie wielka różnorodność smakowa. Możemy zatem spokojnie jadać rosół przez cały tydzień u grona swoich znajomych mając wrażenie spożywania codziennie innego dania.

Comments are closed.

Tematyczne
  • Odrobina pikanterii, czyli smak wasabiOdrobina pikanterii, czyli smak wasabi
    Japonia, jako kraj o długiej i pięknej tradycji posiada odrębne obrzędy kulturalne. Codzienność w tym kraju przebiega w zupełnie inny sposób niż w Europie, zaś stosunek Japończyków do religii, innych …
  • Sklep z lampami warszawaSklep z lampami warszawa
    Gdzie kupić ładne lampy do salonu?. Ostatnio coś mnie tak naszło, aby coś zmienić. Kobietą jestem, zmiany lubię, więc dlaczego miałabym nie odnowić swojego salonu? Małym kosztem można zrobić naprawdę …
  • Kuchnia polskaKuchnia polska
    Nie od dziś wiadomo, że Polacy lubią jeść. Ale – jak pokazują badania – lubią też gotować. I to od wieków. Dlatego też kucharska tradycja w Polsce jest bardzo, ale …
Najnowsze komentarze