Kasza gryczana, czyli lekarstwo na talerzu

Polacy lubią kaszę gryczaną, która można przyrządzać na wiele sposobów – gotowana, podana z sosem, grzybami, warzywami, gulaszem, mięsem, w połączeniu z białym twarogiem jako farsz do pierogów, w postaci kotlecików – w każdej potrawie jest smaczna, a przede wszystkim bardzo wartościowa. Dostarcza do organizmu krzem, którego brak może nam grozić poważnymi chorobami. Ponieważ jej nasionka są bardzo twarde, kasza gryczana opiera się skutecznie wszelkim szkodnikom. Nawet myszy omijają ja z daleka. Gryka, z której wytwarza się kaszę gryczaną, znana była już w XIII wieku dzięki Tatarom, który zawsze ją ze sobą wozili pod siodłem. Zawiera szereg wartościowych mineralnych wapnia, fosforu, potasu, magnezu, żelaza, oraz witaminy z grupy B. Białka tej kaszy są bardziej wartościowe, niż białka zbóż. Ze względu na właściwości kaszy gryczanej i innych, powinniśmy sięgać po nią jak najczęściej. Jest bardzo zdrowym posiłkiem, który nie dość, że dostarcza nam dobrej energii, to po właściwym przygotowaniu jest bardzo smacznym posiłkiem, który w dodatku chroni nasze zdrowie – krzem zapobiega zawałom serca, wylewom krwi do mózgu, powstawaniu żylaków.

Comments are closed.

Tematyczne
  • Zdrowy obiadZdrowy obiad
    Jeżeli chodzi o nasze społeczeństwo to jeszcze naprawdę bardzo mało wiemy na temat tego jak powinniśmy się odpowiednio odżywiać. W wielu wypadkach ludzie jedzą to co mogą zrobić naprawdę bardzo …
  • Kobieta gospodyni musi mieć dobrą kuchnięKobieta gospodyni musi mieć dobrą kuchnię
    Kobiety są traktowane często jako stereotypowe gospodyni. Nowoczesna pani domu odbiega jednak od standardów i chce bezwzględnie mieć bardzo dobrze urządzoną kuchnię, aby efektywnie i efektownie przyrządzać posiłki swoim najbliższym. …
  • Gałka muszkatołowaGałka muszkatołowa
    Gałka muszkatołowa pozyskiwana jest z muszkatołowca. To niezwykłe drzewo zaczyna owocować dopiero po 7 latach, jednak wydaje owoce aż przez kolejne 90 lat. Pierwotnie rósł tylko na wyspach Moluków, jednak …
Najnowsze komentarze