Kasza gryczana, czyli lekarstwo na talerzu

Polacy lubią kaszę gryczaną, która można przyrządzać na wiele sposobów – gotowana, podana z sosem, grzybami, warzywami, gulaszem, mięsem, w połączeniu z białym twarogiem jako farsz do pierogów, w postaci kotlecików – w każdej potrawie jest smaczna, a przede wszystkim bardzo wartościowa. Dostarcza do organizmu krzem, którego brak może nam grozić poważnymi chorobami. Ponieważ jej nasionka są bardzo twarde, kasza gryczana opiera się skutecznie wszelkim szkodnikom. Nawet myszy omijają ja z daleka. Gryka, z której wytwarza się kaszę gryczaną, znana była już w XIII wieku dzięki Tatarom, który zawsze ją ze sobą wozili pod siodłem. Zawiera szereg wartościowych mineralnych wapnia, fosforu, potasu, magnezu, żelaza, oraz witaminy z grupy B. Białka tej kaszy są bardziej wartościowe, niż białka zbóż. Ze względu na właściwości kaszy gryczanej i innych, powinniśmy sięgać po nią jak najczęściej. Jest bardzo zdrowym posiłkiem, który nie dość, że dostarcza nam dobrej energii, to po właściwym przygotowaniu jest bardzo smacznym posiłkiem, który w dodatku chroni nasze zdrowie – krzem zapobiega zawałom serca, wylewom krwi do mózgu, powstawaniu żylaków.

Comments are closed.

Tematyczne
  • Nowoczesna kuchnia
    W dzisiejszych czasach coraz więcej osób stara się o to, aby podczas budowy swojego domu móc zaprojektować bardzo dokładnie każdy mały element. Jeżeli chodzi o wykonanie sprawa wygląda już w …
  • Żywność dla dzieci
    Żywność dla dzieci, jest czymś, na co koniecznie należy zwracać uwagę, aby były przede wszystkich zdrowe. Wiadomo, iż można dzięki nim, się przygotować do najbardziej racjonalnych dodatków, jak i do …
  • Smacznie i zdrowo
    Smacznie i zdrowo to można zjeść przede wszystkim u mamy. Każdy chyba swoją domową kuchnię prezentuje na zasadzie takich właśnie aspektów. Tutaj można mieć także na uwadze elementy dotyczące smaków …
Najnowsze komentarze