Kasza gryczana, czyli lekarstwo na talerzu

Polacy lubią kaszę gryczaną, która można przyrządzać na wiele sposobów – gotowana, podana z sosem, grzybami, warzywami, gulaszem, mięsem, w połączeniu z białym twarogiem jako farsz do pierogów, w postaci kotlecików – w każdej potrawie jest smaczna, a przede wszystkim bardzo wartościowa. Dostarcza do organizmu krzem, którego brak może nam grozić poważnymi chorobami. Ponieważ jej nasionka są bardzo twarde, kasza gryczana opiera się skutecznie wszelkim szkodnikom. Nawet myszy omijają ja z daleka. Gryka, z której wytwarza się kaszę gryczaną, znana była już w XIII wieku dzięki Tatarom, który zawsze ją ze sobą wozili pod siodłem. Zawiera szereg wartościowych mineralnych wapnia, fosforu, potasu, magnezu, żelaza, oraz witaminy z grupy B. Białka tej kaszy są bardziej wartościowe, niż białka zbóż. Ze względu na właściwości kaszy gryczanej i innych, powinniśmy sięgać po nią jak najczęściej. Jest bardzo zdrowym posiłkiem, który nie dość, że dostarcza nam dobrej energii, to po właściwym przygotowaniu jest bardzo smacznym posiłkiem, który w dodatku chroni nasze zdrowie – krzem zapobiega zawałom serca, wylewom krwi do mózgu, powstawaniu żylaków.

Comments are closed.

Tematyczne
  • Ekspres ciśnieniowy do kawyEkspres ciśnieniowy do kawy
    Kawa z rana. Większość z nas nie nazwie udanym dnia, jeśli nie rozpocznie go filiżanką lub kubkiem dobrej kawy. I nieważne, czy pijemy ją samą, z dodatkiem cukru i mleka, …
  • Zastosowanie owoców w kuchniZastosowanie owoców w kuchni
    Owoce stanowią najlepszy sposób na zapewnienie naszym organizmom wielu witamin potrzebnych w rozwoju, szczególnie w okresie dziecięcym. Niezbędne jest zatem odpowiednie dysponowanie poszczególnymi owocami oraz zapewnienie dostępu do przetworów owocowych. …
  • Potrzeba smakuPotrzeba smaku
    Mamy w sobie niejako wbudowaną potrzebę oryginalnego smaku i w żadnym przypadku nie chcemy z niej zrezygnować, chociaż życie czasami nas do tego zmusza. Musimy często stawać przed dylematem fast …
Najnowsze komentarze