Kasza gryczana, czyli lekarstwo na talerzu

Polacy lubią kaszę gryczaną, która można przyrządzać na wiele sposobów – gotowana, podana z sosem, grzybami, warzywami, gulaszem, mięsem, w połączeniu z białym twarogiem jako farsz do pierogów, w postaci kotlecików – w każdej potrawie jest smaczna, a przede wszystkim bardzo wartościowa. Dostarcza do organizmu krzem, którego brak może nam grozić poważnymi chorobami. Ponieważ jej nasionka są bardzo twarde, kasza gryczana opiera się skutecznie wszelkim szkodnikom. Nawet myszy omijają ja z daleka. Gryka, z której wytwarza się kaszę gryczaną, znana była już w XIII wieku dzięki Tatarom, który zawsze ją ze sobą wozili pod siodłem. Zawiera szereg wartościowych mineralnych wapnia, fosforu, potasu, magnezu, żelaza, oraz witaminy z grupy B. Białka tej kaszy są bardziej wartościowe, niż białka zbóż. Ze względu na właściwości kaszy gryczanej i innych, powinniśmy sięgać po nią jak najczęściej. Jest bardzo zdrowym posiłkiem, który nie dość, że dostarcza nam dobrej energii, to po właściwym przygotowaniu jest bardzo smacznym posiłkiem, który w dodatku chroni nasze zdrowie – krzem zapobiega zawałom serca, wylewom krwi do mózgu, powstawaniu żylaków.

Comments are closed.

Tematyczne
  • Tajniki kulinarneTajniki kulinarne
    Gotowanie wydaje się jedną z podstawowych czynności, które powinien opanować każdy człowiek. Niestety wcale tak nie jest. Wielu młodych potrafi jedynie przyrządzić podstawowe dania, wliczając w nie jajecznicę czy gotowane …
  • Najpopularniejsze kuchnie świataNajpopularniejsze kuchnie świata
    Gdybyśmy mieli zastanowić się co stanowi jedną z najważniejszych części każdej niemal kultury i stanowi o jej wyjątkowości, wśród odpowiedzi na pewno pojawiłyby się kulinaria. Oczywiście nie ma w tym …
  • Jak robić zdjęcia potraw?Jak robić zdjęcia potraw?
    Obecnie coraz większa liczba osób interesuje się gotowaniem. W takim przypadku bardzo często naszym hobby chcemy się dzielić z innymi osobami. Jeśli gotujemy potrawy związane z różnymi kuchniami świata i …
Najnowsze komentarze