Kasza gryczana, czyli lekarstwo na talerzu

Polacy lubią kaszę gryczaną, która można przyrządzać na wiele sposobów – gotowana, podana z sosem, grzybami, warzywami, gulaszem, mięsem, w połączeniu z białym twarogiem jako farsz do pierogów, w postaci kotlecików – w każdej potrawie jest smaczna, a przede wszystkim bardzo wartościowa. Dostarcza do organizmu krzem, którego brak może nam grozić poważnymi chorobami. Ponieważ jej nasionka są bardzo twarde, kasza gryczana opiera się skutecznie wszelkim szkodnikom. Nawet myszy omijają ja z daleka. Gryka, z której wytwarza się kaszę gryczaną, znana była już w XIII wieku dzięki Tatarom, który zawsze ją ze sobą wozili pod siodłem. Zawiera szereg wartościowych mineralnych wapnia, fosforu, potasu, magnezu, żelaza, oraz witaminy z grupy B. Białka tej kaszy są bardziej wartościowe, niż białka zbóż. Ze względu na właściwości kaszy gryczanej i innych, powinniśmy sięgać po nią jak najczęściej. Jest bardzo zdrowym posiłkiem, który nie dość, że dostarcza nam dobrej energii, to po właściwym przygotowaniu jest bardzo smacznym posiłkiem, który w dodatku chroni nasze zdrowie – krzem zapobiega zawałom serca, wylewom krwi do mózgu, powstawaniu żylaków.

Comments are closed.

Tematyczne
  • Ekonomiczna kuchniaEkonomiczna kuchnia
    Zapewnienie sobie w kuchni komfortu to właściwie podstawowe zadanie, jeżeli oczywiście zwracasz uwagę na smak wykonywanych przez siebie potraw. Trzeba zdawać sobie sprawę z tego, że kultura w kuchni oraz …
  • Dodatki obiadoweDodatki obiadowe
    Obiad jest równie ważnym posiłkiem w ciągu dnia jak śniadanie. Zdecydowanie mniej ważna jest kolacja, która powinna występować w lekkiej formie. Ciepły obiad jest podstawą każdego dnia. W Polsce obiad, …
  • Najpopularniejsze kuchnie świataNajpopularniejsze kuchnie świata
    Gdybyśmy mieli zastanowić się co stanowi jedną z najważniejszych części każdej niemal kultury i stanowi o jej wyjątkowości, wśród odpowiedzi na pewno pojawiłyby się kulinaria. Oczywiście nie ma w tym …
Najnowsze komentarze