Kasza gryczana, czyli lekarstwo na talerzu

Polacy lubią kaszę gryczaną, która można przyrządzać na wiele sposobów – gotowana, podana z sosem, grzybami, warzywami, gulaszem, mięsem, w połączeniu z białym twarogiem jako farsz do pierogów, w postaci kotlecików – w każdej potrawie jest smaczna, a przede wszystkim bardzo wartościowa. Dostarcza do organizmu krzem, którego brak może nam grozić poważnymi chorobami. Ponieważ jej nasionka są bardzo twarde, kasza gryczana opiera się skutecznie wszelkim szkodnikom. Nawet myszy omijają ja z daleka. Gryka, z której wytwarza się kaszę gryczaną, znana była już w XIII wieku dzięki Tatarom, który zawsze ją ze sobą wozili pod siodłem. Zawiera szereg wartościowych mineralnych wapnia, fosforu, potasu, magnezu, żelaza, oraz witaminy z grupy B. Białka tej kaszy są bardziej wartościowe, niż białka zbóż. Ze względu na właściwości kaszy gryczanej i innych, powinniśmy sięgać po nią jak najczęściej. Jest bardzo zdrowym posiłkiem, który nie dość, że dostarcza nam dobrej energii, to po właściwym przygotowaniu jest bardzo smacznym posiłkiem, który w dodatku chroni nasze zdrowie – krzem zapobiega zawałom serca, wylewom krwi do mózgu, powstawaniu żylaków.

Comments are closed.

Tematyczne
  • Kuchnia polska – z czym ją kojarzymy?
    Każdy kraj posiada swój unikalny zbiór rozmaitych przepisów kulinarnych, który charakterystyczny jest tylko dla danego regionu. Pod tym względem nasz kraj nie pozostaje od innych gorszy i poszczycić się może …
  • Smaki i aromaty
    Smak i aromat pobudza nasz zmysły, dzięki temu umiemy rozpoznawać wszelkie dodatki, które wykorzystujemy do potraw. Za pomocą zmysłu smaku jak również węchu jesteśmy w stanie określić, czy dana potrawa …
  • Kuchnia babci
    Na pewno kuchnia babci w większości kojarzy się przede wszystkim z takimi elementami jak najsmaczniejsze potrawy. Zazwyczaj babcie w odniesieniu do swoich wnucząt starają się jak najbardziej dogodzić najmłodszym. Tutaj …
Najnowsze komentarze