Historia hamburgerów i sposób ich serwowania

Mimo różnych rodzajów burgerów, hamburger jest tutaj klasyką. Jak się okazuje, potrawa ta ma już swoje lata, bo jej powstanie datuje się na 1904 rok. Wtedy to garncarz, który zajmował się też gotowaniem zaproponował swoim gościom mielony kotlet wołowy, podawany na ciepłej grzance z dodatkiem majonezu, musztardy i zielonej sałaty. Teraz hamburgery podaje się w bułce. Podawane na grzance można zjeść w restauracji Lous Lunch w New Haven. Jest to jeden z najstarszych lokali serwujących hamburgery. Ich potrawy są wysokiej jakości, bowiem mięso podgrzewane jest na grillu. Nie dodaje się kalorycznych sosów, tylko pomidory i cebulkę. W naszych polskich zakładach gastronomicznych jakość hamburgerów pozostawia sporo do życzenia. Po pierwsze, rzadko jest wołowina. Lokale zaopatrują się w gotowe krążki z mięsa mielone, w skład którego wchodzi drób, i to jeszcze tzw. MOM czyli mięso mechanicznie oddzielone od kości, które jest bardzo kiepskiej jakości. Jednak MOM to nie wszystko, bo sporo jest tam substancji konserwujących.

Comments are closed.

Tematyczne
  • Coraz więcej nowych piekarniCoraz więcej nowych piekarni
    Gdy przyjrzymy się polskim osiedlom, zwłaszcza tym w największych miastach, bez problemu zauważymy tendencję do otwierania się coraz większej liczby piekarni. Na przeciętnym, krakowskim osiedlu znajdziemy ich aż cztery. Ku …
  • Skomplikowanie budzi straszną niechęćSkomplikowanie budzi straszną niechęć
    Ostatnimi czasy powstało wiele programów kulinarnych. Jest prezentowana oczywiście zdrowa kuchnia. Ludzie lubią to oglądać, nawet próbują sami coś stworzyć ale kiedy przychodzi moment przygotowań niestety się poddają. Dzieje się …
  • Utracona przyjemnośćUtracona przyjemność
    Czy w dzisiejszych czasach czerpiemy jeszcze jakąkolwiek przyjemność z jedzenia, czy już kompletnie zapomnieliśmy co to znaczy dobrze zejść? Jedzenie to niesamowicie przyjemna czynność, która może w wielu przypadkach nawet …
Najnowsze komentarze