Historia hamburgerów i sposób ich serwowania

Mimo różnych rodzajów burgerów, hamburger jest tutaj klasyką. Jak się okazuje, potrawa ta ma już swoje lata, bo jej powstanie datuje się na 1904 rok. Wtedy to garncarz, który zajmował się też gotowaniem zaproponował swoim gościom mielony kotlet wołowy, podawany na ciepłej grzance z dodatkiem majonezu, musztardy i zielonej sałaty. Teraz hamburgery podaje się w bułce. Podawane na grzance można zjeść w restauracji Lous Lunch w New Haven. Jest to jeden z najstarszych lokali serwujących hamburgery. Ich potrawy są wysokiej jakości, bowiem mięso podgrzewane jest na grillu. Nie dodaje się kalorycznych sosów, tylko pomidory i cebulkę. W naszych polskich zakładach gastronomicznych jakość hamburgerów pozostawia sporo do życzenia. Po pierwsze, rzadko jest wołowina. Lokale zaopatrują się w gotowe krążki z mięsa mielone, w skład którego wchodzi drób, i to jeszcze tzw. MOM czyli mięso mechanicznie oddzielone od kości, które jest bardzo kiepskiej jakości. Jednak MOM to nie wszystko, bo sporo jest tam substancji konserwujących.

Comments are closed.

Tematyczne
  • Wykorzystaj wiosnę w kuchniWykorzystaj wiosnę w kuchni
    Wiosna to cudowna pora roku, gdzie także kuchenne wnętrze ożywa. Wiele gospodyń udekoruje swoje kuchnie wspaniałymi ziołami w doniczce, gdzie bez problemów mogą z nich korzystać w procesie przygotowywania swoich …
  • Kawa i jej sekrety.Kawa i jej sekrety.
    Któż wyobraża sobie poranek bez kawy? Przecież to ona powoduje, że łatwiej z obszaru snu przechodzimy do rzeczywistości. To sprawia, ze dla wielu osób na całym świecie specyfik ten jest …
  • Jesteś tym co jesz święta prawdaJesteś tym co jesz święta prawda
    Najwyższy czas spojrzeć prawdziwe w oczy. Narasta problem z otyłością, szczególnie u młodych ludzi. Nie potrafią odmówić sobie jedzenia w tak zwanych szybkich lokalach. Podatni na pokusy narażają swoje zdrowe …
Najnowsze komentarze