Gałka muszkatołowa

Gałka muszkatołowa pozyskiwana jest z muszkatołowca. To niezwykłe drzewo zaczyna owocować dopiero po 7 latach, jednak wydaje owoce aż przez kolejne 90 lat. Pierwotnie rósł tylko na wyspach Moluków, jednak obecnie jest uprawiany w Indonezji i na Grenadzie. Drzewo osiąga wysokość do 18m. Jest wyjątkowe ze względu na to, że z jednej rośliny uzyskuje się dwie przyprawy: gałkę muszkatołową (wydobywana mięsistej torebki) oraz tzn. „kwiat” muszkatołowy (jest to osnówka otaczająca nasienie). Obydwoje maja podobny zapach i smak, choć aromat „kwiatu” jest bardziej orzeźwiający i korzenny, a jego smak bardziej gorzki niż gałki muszkatołowej. Występuje w formie zmielonej lub tartej. Wykorzystujemy ją głównie do przyprawiania ciast (np. pierników) oraz deserów, jednak może być dodawana do mięsa (np. drobiu czy wołowiny) lub produktów mlecznych, nadając potrawom zupełnie nowy smak i aromat. Jest niezbędna przy doprawianiu napojów takich jak: piwo angielskie, wino, poncz czy posset (przyrządzany z gorącego mleka z dodatkiem korzeni i wina).

Comments are closed.

Tematyczne
  • Co wiemy o kuchniach azjatyckich?Co wiemy o kuchniach azjatyckich?
    Nikogo nie dziwi już z pewnością szeroka dostępność produktów żywnościowych z różnych stron świata. Dzięki niej możemy smakować właściwie dowolnych kuchni, nieraz wypracowanych przez narody niezwykle nam odległe. Doskonałym tego …
  • Przepisy kulinarnePrzepisy kulinarne
    Przepisów kulinarnych jest tysiące. W każdym kraju są potrawy przyrządzane na inny sposób, niż w naszym. Dlatego tez, jeśli lubimy jeść, lubimy gotować, i eksperymentować w kuchni, to warto jest …
  • Kultura jedzeniaKultura jedzenia
    Jedzenie jest niezwykłym przeżyciem, którego często jednak nie doceniamy, albo przez brak czasu, albo po prostu przez lenistwo. Warto w takim wypadku zapoznać się z podstawowymi zasadami kultury jedzenia, aby …
Najnowsze komentarze