Gałka muszkatołowa

Gałka muszkatołowa pozyskiwana jest z muszkatołowca. To niezwykłe drzewo zaczyna owocować dopiero po 7 latach, jednak wydaje owoce aż przez kolejne 90 lat. Pierwotnie rósł tylko na wyspach Moluków, jednak obecnie jest uprawiany w Indonezji i na Grenadzie. Drzewo osiąga wysokość do 18m. Jest wyjątkowe ze względu na to, że z jednej rośliny uzyskuje się dwie przyprawy: gałkę muszkatołową (wydobywana mięsistej torebki) oraz tzn. „kwiat” muszkatołowy (jest to osnówka otaczająca nasienie). Obydwoje maja podobny zapach i smak, choć aromat „kwiatu” jest bardziej orzeźwiający i korzenny, a jego smak bardziej gorzki niż gałki muszkatołowej. Występuje w formie zmielonej lub tartej. Wykorzystujemy ją głównie do przyprawiania ciast (np. pierników) oraz deserów, jednak może być dodawana do mięsa (np. drobiu czy wołowiny) lub produktów mlecznych, nadając potrawom zupełnie nowy smak i aromat. Jest niezbędna przy doprawianiu napojów takich jak: piwo angielskie, wino, poncz czy posset (przyrządzany z gorącego mleka z dodatkiem korzeni i wina).

Comments are closed.

Tematyczne
  • Kuchnia polskaKuchnia polska
    Każdy kraj ma swoje tradycje, święta i oczywiście własną kuchnię. Bywają tacy ludzie, którzy podróżują po świecie głównie dlatego, aby popróbować smaków różnych kuchni świata. Jeżeli chodzi o Polskę, nasz …
  • Składające się z pięciu elementów smaki ChinSkładające się z pięciu elementów smaki Chin
    Według Chińczyków natura ma wpływ na każdą część życia ludzi, dlatego tak istotne jest umiejętne komponowanie posiłków, aby współgrały z ludzkim życiem i jego naturalnym harmonogramem. Smak kwaśny jest kojarzony …
  • Trudne daniaTrudne dania
    Trudne dania z pewnością będą bardzo dobrze wyselekcjonowane w książkach kucharskich. Jeśli nie można samodzielnie opanować takiej umiejętności przygotowywania dość skomplikowanych dań, wówczas trzeba odnieść się w tym wypadku do …
Najnowsze komentarze