Gałka muszkatołowa

Gałka muszkatołowa pozyskiwana jest z muszkatołowca. To niezwykłe drzewo zaczyna owocować dopiero po 7 latach, jednak wydaje owoce aż przez kolejne 90 lat. Pierwotnie rósł tylko na wyspach Moluków, jednak obecnie jest uprawiany w Indonezji i na Grenadzie. Drzewo osiąga wysokość do 18m. Jest wyjątkowe ze względu na to, że z jednej rośliny uzyskuje się dwie przyprawy: gałkę muszkatołową (wydobywana mięsistej torebki) oraz tzn. „kwiat” muszkatołowy (jest to osnówka otaczająca nasienie). Obydwoje maja podobny zapach i smak, choć aromat „kwiatu” jest bardziej orzeźwiający i korzenny, a jego smak bardziej gorzki niż gałki muszkatołowej. Występuje w formie zmielonej lub tartej. Wykorzystujemy ją głównie do przyprawiania ciast (np. pierników) oraz deserów, jednak może być dodawana do mięsa (np. drobiu czy wołowiny) lub produktów mlecznych, nadając potrawom zupełnie nowy smak i aromat. Jest niezbędna przy doprawianiu napojów takich jak: piwo angielskie, wino, poncz czy posset (przyrządzany z gorącego mleka z dodatkiem korzeni i wina).

Comments are closed.

Tematyczne
  • Przepisy sławnych kucharzyPrzepisy sławnych kucharzy
    Kiedy poszukujemy inspiracji do gotowania, z całą pewnością poszukujemy je w różnych miejscach. Bardzo dobrym na pewno pomysłem na działanie w tym zakresie jest skorzystanie z przepisów sławnych kucharzy, którzy …
  • Ogródek na parapecieOgródek na parapecie
    Miłośnicy gotowania powinni zainteresować się również ogrodnictwem. Warto powiem na parapecie przygotować sobie kącik z ulubionymi przyprawami i dodatkami do dań. Wystarczy tylko ziemia, doniczki, trochę pracy i po kilku …
  • CzosnekCzosnek
    Czosnek jest rośliną wieloletnią. Pierwotnie pochodził z Azji, obecnie jest uprawiany na całym świecie. Kwitnie w lecie. Z powodu zawartości siarki ma charakterystyczny zapach. Do jego właściwości leczniczych należą przede …
Najnowsze komentarze