Gałka muszkatołowa

Gałka muszkatołowa pozyskiwana jest z muszkatołowca. To niezwykłe drzewo zaczyna owocować dopiero po 7 latach, jednak wydaje owoce aż przez kolejne 90 lat. Pierwotnie rósł tylko na wyspach Moluków, jednak obecnie jest uprawiany w Indonezji i na Grenadzie. Drzewo osiąga wysokość do 18m. Jest wyjątkowe ze względu na to, że z jednej rośliny uzyskuje się dwie przyprawy: gałkę muszkatołową (wydobywana mięsistej torebki) oraz tzn. „kwiat” muszkatołowy (jest to osnówka otaczająca nasienie). Obydwoje maja podobny zapach i smak, choć aromat „kwiatu” jest bardziej orzeźwiający i korzenny, a jego smak bardziej gorzki niż gałki muszkatołowej. Występuje w formie zmielonej lub tartej. Wykorzystujemy ją głównie do przyprawiania ciast (np. pierników) oraz deserów, jednak może być dodawana do mięsa (np. drobiu czy wołowiny) lub produktów mlecznych, nadając potrawom zupełnie nowy smak i aromat. Jest niezbędna przy doprawianiu napojów takich jak: piwo angielskie, wino, poncz czy posset (przyrządzany z gorącego mleka z dodatkiem korzeni i wina).

Comments are closed.

Tematyczne
  • Odrobina pikanterii, czyli smak wasabi
    Japonia, jako kraj o długiej i pięknej tradycji posiada odrębne obrzędy kulturalne. Codzienność w tym kraju przebiega w zupełnie inny sposób niż w Europie, zaś stosunek Japończyków do religii, innych …
  • Mięsne królestwo
    Każdy kto lubi jeść ma swoje ulubione dania dzięki, którym może o wiele lepiej się poczuć w ciągu dnia. Niektórzy reagują w ten sposób na wszelkiego rodzaju przetwory przygotowane z …
  • Rola Internetu w kuchni
    Tak silny rozwój komunikacji internetowej sprawił, że zagościł on również w naszych kuchniach. Z Internetu korzystamy pragnąc przygotować różnorodne potrawy. Nie zawsze dysponujemy odpowiednimi publikacjami kulinarnymi, nie zawsze też mamy …
Najnowsze komentarze