Gałka muszkatołowa

Gałka muszkatołowa pozyskiwana jest z muszkatołowca. To niezwykłe drzewo zaczyna owocować dopiero po 7 latach, jednak wydaje owoce aż przez kolejne 90 lat. Pierwotnie rósł tylko na wyspach Moluków, jednak obecnie jest uprawiany w Indonezji i na Grenadzie. Drzewo osiąga wysokość do 18m. Jest wyjątkowe ze względu na to, że z jednej rośliny uzyskuje się dwie przyprawy: gałkę muszkatołową (wydobywana mięsistej torebki) oraz tzn. „kwiat” muszkatołowy (jest to osnówka otaczająca nasienie). Obydwoje maja podobny zapach i smak, choć aromat „kwiatu” jest bardziej orzeźwiający i korzenny, a jego smak bardziej gorzki niż gałki muszkatołowej. Występuje w formie zmielonej lub tartej. Wykorzystujemy ją głównie do przyprawiania ciast (np. pierników) oraz deserów, jednak może być dodawana do mięsa (np. drobiu czy wołowiny) lub produktów mlecznych, nadając potrawom zupełnie nowy smak i aromat. Jest niezbędna przy doprawianiu napojów takich jak: piwo angielskie, wino, poncz czy posset (przyrządzany z gorącego mleka z dodatkiem korzeni i wina).

Comments are closed.

Tematyczne
  • Na kwaśnoNa kwaśno
    Czasami zdarzają się takie chwile w życiu, że mamy ochotę przede wszystkim na kwaśne potrawy. Szczególnie często zdarza się to paniom w ciąży. Tutaj najlepiej prezentowane są ogórki kiszone. Aby …
  • Pyszny tortPyszny tort
    Od bardzo dawna w każde urodziny na stole znajduje się przede wszystkim tort upieczony specjalnie dla solenizanta i jego gości oczywiście. Jest on symbolem nie tylko urodzin, ale i wielu …
  • Najpopularniejsze kuchnie świataNajpopularniejsze kuchnie świata
    Gdybyśmy mieli zastanowić się co stanowi jedną z najważniejszych części każdej niemal kultury i stanowi o jej wyjątkowości, wśród odpowiedzi na pewno pojawiłyby się kulinaria. Oczywiście nie ma w tym …
Najnowsze komentarze