Gałka muszkatołowa

Gałka muszkatołowa pozyskiwana jest z muszkatołowca. To niezwykłe drzewo zaczyna owocować dopiero po 7 latach, jednak wydaje owoce aż przez kolejne 90 lat. Pierwotnie rósł tylko na wyspach Moluków, jednak obecnie jest uprawiany w Indonezji i na Grenadzie. Drzewo osiąga wysokość do 18m. Jest wyjątkowe ze względu na to, że z jednej rośliny uzyskuje się dwie przyprawy: gałkę muszkatołową (wydobywana mięsistej torebki) oraz tzn. „kwiat” muszkatołowy (jest to osnówka otaczająca nasienie). Obydwoje maja podobny zapach i smak, choć aromat „kwiatu” jest bardziej orzeźwiający i korzenny, a jego smak bardziej gorzki niż gałki muszkatołowej. Występuje w formie zmielonej lub tartej. Wykorzystujemy ją głównie do przyprawiania ciast (np. pierników) oraz deserów, jednak może być dodawana do mięsa (np. drobiu czy wołowiny) lub produktów mlecznych, nadając potrawom zupełnie nowy smak i aromat. Jest niezbędna przy doprawianiu napojów takich jak: piwo angielskie, wino, poncz czy posset (przyrządzany z gorącego mleka z dodatkiem korzeni i wina).

Comments are closed.

Tematyczne
  • Bulimia uszczerbkiem psychicznym młodych kobiet
    Wśród normalnych ludzi znajdują się tacy, którzy chorują na obsesję jedzenia. Nie jest to związane z otyłością, lecz przejadaniem się do tego stopnia, aby zwrócić jedzenie. Przeciwieństwo anorektyczek, czyli bulimiczki. …
  • Kilka powodów wyjazdu na wczasy
    Wiadomym jest fakt, że kiedy wyjeżdżamy w celach turystycznych zamierzamy wypocząć, zwiedzić ciekawe miejsca, skorzystać z atrakcji, jakie oferują nam określone miejscowości. Gdzie się wybierzemy zależy już wyłącznie od upodobań. …
  • Kulinarna odsłona kresów
    Każdy region ma swoją własną sztukę kulinarną, skrywaną przed innymi jak cenny skarb. Nie od dziś jedzenie to sztuka bez której świat byłby o wiele uboższy. To przecież przy suto …
Najnowsze komentarze