Gałka muszkatołowa

Gałka muszkatołowa pozyskiwana jest z muszkatołowca. To niezwykłe drzewo zaczyna owocować dopiero po 7 latach, jednak wydaje owoce aż przez kolejne 90 lat. Pierwotnie rósł tylko na wyspach Moluków, jednak obecnie jest uprawiany w Indonezji i na Grenadzie. Drzewo osiąga wysokość do 18m. Jest wyjątkowe ze względu na to, że z jednej rośliny uzyskuje się dwie przyprawy: gałkę muszkatołową (wydobywana mięsistej torebki) oraz tzn. „kwiat” muszkatołowy (jest to osnówka otaczająca nasienie). Obydwoje maja podobny zapach i smak, choć aromat „kwiatu” jest bardziej orzeźwiający i korzenny, a jego smak bardziej gorzki niż gałki muszkatołowej. Występuje w formie zmielonej lub tartej. Wykorzystujemy ją głównie do przyprawiania ciast (np. pierników) oraz deserów, jednak może być dodawana do mięsa (np. drobiu czy wołowiny) lub produktów mlecznych, nadając potrawom zupełnie nowy smak i aromat. Jest niezbędna przy doprawianiu napojów takich jak: piwo angielskie, wino, poncz czy posset (przyrządzany z gorącego mleka z dodatkiem korzeni i wina).

Comments are closed.

Tematyczne
  • Woda – źródło życiaWoda – źródło życia
    Każdy z nas wie, że woda stanowi podstawowy budulec każdego żywego organizmu. Człowiek powinien dziennie spożywać przynajmniej 2 litry wody, chociaż zalecane są dużo wyższe normy. Najlepiej sięgać po wodę …
  • Pikantne smaki HiszpaniiPikantne smaki Hiszpanii
    Gdy zapytamy, z czym kojarzy się nam Hiszpania, w większości przypadkach uzyskamy odpowiedź, że z pikantną kuchnią. To właśnie ostre smaki stały się prawdziwą domeną hiszpańskiej kuchni. Przebywając w tym …
  • Mało znany u nas, a w Azji bardzo ceniony rokitnikMało znany u nas, a w Azji bardzo ceniony rokitnik
    Ta niewysoka, niepozorna roślina, rośnie nad polskim morzem w warunkach skrajnie nie sprzyjających. Krzewy porastają wydmy, smagane są silnym wiatrem, a jednak w tej roślinie jest taka siła, że rośnie …
Najnowsze komentarze