Francuskie smaki

Francuska kuchnia cieszy się chyba największą sławą i renomą na całym świecie, dlatego też wywiera bardzo wielki wpływ na inne kuchnie. Zwłaszcza zachodnia Europa jest nader podatna na te wpływy. Oczywiście najczęściej kuchnia ta kojarzy się nam z żabimi udkami, ślimakami, ale także z pysznymi serami i wytrawnym winem. Jednakże mimo tego przeświadczenia kuchnia francuska wcale nie jest jednolita, a przeciwnie jest bardzo urozmaicona. Szczególnie duże różnice występują przede wszystkim pomiędzy poszczególnymi regionami Francji. Każdego dnia spożywane są tutaj trzy główne posiłki. Na śniadanie Francuzi jedzą najczęściej bagietki lub też maślane rogaliki z dżemem. Ważną częścią śniadania jest sok pomarańczowy. Obiad jest stosunkowo obfity – nieodłączna jest zupa, ser i podane po obiedzie wino. Z kolei kolacja to dania przygotowane na ciepło podane o późnej porze, najczęściej około 21. Na terenie Francji jest bardzo wielka ilość restauracji i nic w tym dziwnego albowiem Francuzi bardzo chętnie do nich chodzą. Okazuje się, bowiem, że zamiast przygotowywać posiłki w domu o wiele częściej wybierają się do wykwintnych restauracji. Restauracje te wyróżniają się doskonałym smakiem podawanych potraw.

Comments are closed.

Tematyczne
  • Maszyna może być pomocą w kuchni
    Nowoczesność przyniosła mnóstwo ciekawych wynalazków, szczególnie do pomocy domowej. Wsparcie dla kucharza jest niesamowite, można znaleźć praktycznie wszystko. Już nie trzeba się grzebać własnoręcznie, wszystko bez problem robi za nas …
  • Kwaśne potrawy
    Kwaśny smak w wielu kulturach oznacza potrawy, które są już zepsute, bądź też niedojrzałe. W polskiej kuchni jednakże, kwaśne potrawy zajmują naprawdę ważne miejsce na przykład w naszej narodowej kuchni, …
  • Tajniki kulinarne
    Gotowanie wydaje się jedną z podstawowych czynności, które powinien opanować każdy człowiek. Niestety wcale tak nie jest. Wielu młodych potrafi jedynie przyrządzić podstawowe dania, wliczając w nie jajecznicę czy gotowane …
Najnowsze komentarze