Francuskie smaki

Francuska kuchnia cieszy się chyba największą sławą i renomą na całym świecie, dlatego też wywiera bardzo wielki wpływ na inne kuchnie. Zwłaszcza zachodnia Europa jest nader podatna na te wpływy. Oczywiście najczęściej kuchnia ta kojarzy się nam z żabimi udkami, ślimakami, ale także z pysznymi serami i wytrawnym winem. Jednakże mimo tego przeświadczenia kuchnia francuska wcale nie jest jednolita, a przeciwnie jest bardzo urozmaicona. Szczególnie duże różnice występują przede wszystkim pomiędzy poszczególnymi regionami Francji. Każdego dnia spożywane są tutaj trzy główne posiłki. Na śniadanie Francuzi jedzą najczęściej bagietki lub też maślane rogaliki z dżemem. Ważną częścią śniadania jest sok pomarańczowy. Obiad jest stosunkowo obfity – nieodłączna jest zupa, ser i podane po obiedzie wino. Z kolei kolacja to dania przygotowane na ciepło podane o późnej porze, najczęściej około 21. Na terenie Francji jest bardzo wielka ilość restauracji i nic w tym dziwnego albowiem Francuzi bardzo chętnie do nich chodzą. Okazuje się, bowiem, że zamiast przygotowywać posiłki w domu o wiele częściej wybierają się do wykwintnych restauracji. Restauracje te wyróżniają się doskonałym smakiem podawanych potraw.

Comments are closed.

Tematyczne
  • Kuchnia bez sprzętów
    Gotowanie niemal od zarania dziejów zarezerwowane było dla kobiet. Właśnie dlatego w dawnych czasach, kobiety spędzały w kuchniach mnóstwo czasu, by nie pokusić się o stwierdzenie, że niemal połowę swojego …
  • Wykończenie kuchni
    Warto jest mieć swój własny kąt na świecie, z którego nikt nie będzie mógł nas wyrzucić. Dodatkowo ważnym plusem będzie tutaj to, że będziemy mogli na spokojnie wykończyć sobie owo …
  • Eureka to facet jest mistrzem w kuchni
    Dawniej uważano, że kobieta powinna zajmować się domem a mężczyzna zarabiać. Płeć piękna wychowywać dzieci, zajmować się kuchnią, dbać aby mąż zjadł ciepły posiłek wracając z pracy. Czasy się zmieniły …
Najnowsze komentarze