Foie gras – kontrowersyjny przysmak dla smakoszy

Pasztet z wątróbek kaczych lub gęsich, tzw. foie gras jest prawdziwym rarytasem dla smakoszy. Niektórzy twierdzą, że brak tego specjału bardzo zubożyłby kuchnię i kulinaria, ale coraz więcej ludzi sprzeciwia się specyficznej hodowli kaczek i gęsi na foie gras. Przymusowy tucz ptaków wywołuje wiele dyskusji prowokowanych głównie przez obrońców zwierząt, jako niehumanitarny zabieg i doprowadzanie ptaków do chorobowych zmian w organizmie. Z tymi tezami najbardziej walczą Francuzi, dla których foie gras to niemal narodowy przysmak. Hiszpanie próbują innymi metodami doprowadzić do przerostu i otłuszczenia wątroby, ale tu napotykają na opór smakoszy, którzy twierdzą, że nie jest to prawdziwe foie gras , a Hiszpanie nie powinni tej nazwy używać. Jakby na to nie patrzeć, pasztet z wątróbek kaczych lub gęsich pozwala restauracjom dobrze prosperować, bowiem miłośników tej potrawy jest naprawdę wielu. Delikatny, smaczny pasztet można serwować jako przystawkę, można wykorzystywać jako dodatek do dań głównych, można go jeść od rana do wieczora w zestawieniach z różnymi produktami. W kilku europejskich krajach, w tym w Polsce obowiązuje zakaz przymusowego tuczu wodnego ptactwa, ale w sklepach wielu sieci bez trudu można foie gras kupić.

Comments are closed.

Tematyczne
  • Komu jest potrzebna dobrze urządzona kuchnia?Komu jest potrzebna dobrze urządzona kuchnia?
    Tytułowe pytanie jest bardzo dobre w obecnych czasach, w którym istnieje ogromna wręcz przewaga kuchennej tandety. Często jako Polacy mamy w domach bardzo stare meble używane jeszcze za okresu komunizmu. …
  • BigosBigos
    Bigos to jedna z najbardziej uwielbianych przed Polaków potraw. Robi ona również dużą furorę za granicami naszego kraju, głównie za sprawą cudzoziemców, którzy próbując w Polsce bigosu koniecznie chcą zabrać …
  • Kuchnia polskaKuchnia polska
    Nie od dziś wiadomo, że Polacy lubią jeść. Ale – jak pokazują badania – lubią też gotować. I to od wieków. Dlatego też kucharska tradycja w Polsce jest bardzo, ale …
Najnowsze komentarze