Egzotyka na polskich stołach

Dzięki zmniejszaniu się naszego świata do polskich restauracji trafia coraz więcej egzotycznych dań. Nikogo już nie dziwią wina sprowadzane ze wszystkich kontynentów, co innego z potrawami. W wielu lokalach możecie zamówić stek ze strusia, który dotychczas można było spożywać będąc w Australii czy Afryce. Innym daniem coraz częściej goszczącym w kartach restauracyjnych jest mięso kangura podawane np. z pikantnym sosem. Wiele osób widziało w filmach sceny, jak podróżnicy jedli przygotowanego przez tubylców krokodyla, jest to również możliwe w naszym kraju, chociaż nie otrzymamy w zestawie czarnoskórych wojowników. Jeżeli chcecie poznać smaki Afryki nic łatwiejszego, w restauracji dostaniecie polędwic z antylopy czy mięso z zebry. Jeżeli marzy wam się dzika preria amerykańska, możecie zasmakować jej specjału – schabu z bizona. Są też przysmaki z dalekiej północy – antrykot z łosia lub renifera. W menu polskich restauracji znajdziecie jeszcze wiele dań, które kojarzą wam się z odległymi krainami. Potrawy z najdziwniejszych regionów świata można też przygotować samemu w domu. Wiele sklepów internetowych oferuje w sprzedaży detalicznej egzotyczne mięsa. Pojawiają się one również w supermarketach.

Comments are closed.

Tematyczne
  • Ekonomiczna kuchnia
    Zapewnienie sobie w kuchni komfortu to właściwie podstawowe zadanie, jeżeli oczywiście zwracasz uwagę na smak wykonywanych przez siebie potraw. Trzeba zdawać sobie sprawę z tego, że kultura w kuchni oraz …
  • Bigos
    Bigos to jedna z najbardziej uwielbianych przed Polaków potraw. Robi ona również dużą furorę za granicami naszego kraju, głównie za sprawą cudzoziemców, którzy próbując w Polsce bigosu koniecznie chcą zabrać …
  • Stosowanie przypraw
    Zajmowanie się stosowaniem przypraw, które dla nas faktycznie mają niebywały smak, jest jak najbardziej ciekawe. Ludzie niejeden raz zapominają o tym, iż na przykład należy mieć pyszne dania typowo dla …
Najnowsze komentarze