Egzotyka na polskich stołach

Dzięki zmniejszaniu się naszego świata do polskich restauracji trafia coraz więcej egzotycznych dań. Nikogo już nie dziwią wina sprowadzane ze wszystkich kontynentów, co innego z potrawami. W wielu lokalach możecie zamówić stek ze strusia, który dotychczas można było spożywać będąc w Australii czy Afryce. Innym daniem coraz częściej goszczącym w kartach restauracyjnych jest mięso kangura podawane np. z pikantnym sosem. Wiele osób widziało w filmach sceny, jak podróżnicy jedli przygotowanego przez tubylców krokodyla, jest to również możliwe w naszym kraju, chociaż nie otrzymamy w zestawie czarnoskórych wojowników. Jeżeli chcecie poznać smaki Afryki nic łatwiejszego, w restauracji dostaniecie polędwic z antylopy czy mięso z zebry. Jeżeli marzy wam się dzika preria amerykańska, możecie zasmakować jej specjału – schabu z bizona. Są też przysmaki z dalekiej północy – antrykot z łosia lub renifera. W menu polskich restauracji znajdziecie jeszcze wiele dań, które kojarzą wam się z odległymi krainami. Potrawy z najdziwniejszych regionów świata można też przygotować samemu w domu. Wiele sklepów internetowych oferuje w sprzedaży detalicznej egzotyczne mięsa. Pojawiają się one również w supermarketach.

Comments are closed.

Tematyczne
  • Żywność dla dzieci
    Żywność dla dzieci, jest czymś, na co koniecznie należy zwracać uwagę, aby były przede wszystkich zdrowe. Wiadomo, iż można dzięki nim, się przygotować do najbardziej racjonalnych dodatków, jak i do …
  • Kuchnia polska – z czym ją kojarzymy?
    Każdy kraj posiada swój unikalny zbiór rozmaitych przepisów kulinarnych, który charakterystyczny jest tylko dla danego regionu. Pod tym względem nasz kraj nie pozostaje od innych gorszy i poszczycić się może …
  • Naczynia kuchenne Ceramiczne
    Przyjęcie. Nie robiliśmy wcześniej żadnych imprez w domu, bo nie było do tego warunków. Teraz mieszkamy na przedmieściach Warszawy i możemy sobie na to pozwolić. Zdecydowałam, że zaprosimy rodzinę męża …
Najnowsze komentarze