Dodatki obiadowe

Obiad jest równie ważnym posiłkiem w ciągu dnia jak śniadanie. Zdecydowanie mniej ważna jest kolacja, która powinna występować w lekkiej formie. Ciepły obiad jest podstawą każdego dnia. W Polsce obiad, na co dzień składa się przede wszystkim z zupy oraz dania drugiego. Dodatkiem obiadowym mogą być dania serwowane przede wszystkim na słodko, czyli naleśniki, pierogi z serem i owocami, placki ziemniaczane, kluski, ryz na mleku. Do obiadu typowo mięsnego dodatkiem jest przede wszystkim sałatka bądź surówka warzywna. Dodatki obiadowe doskonale przedstawiają ogólny zarys całego dania. Dodatki obiadowe są na pewno bardzo ważną kwestią. Raczej obiad złożony z mięsa i ziemniaków jest jakiś niepełny. Dodatkami są także ogórki kiszone, konserwowe, małosolne, buraczki, sałatka szwedzka, kalafior gotowany z podsmażaną bułką tartą, szparagi podobnie przyrządzane jak kalafior i wiele innych. Dodatki obiadowe dodają określonego smaku całej potrawie, to one uzupełniają wszelkie wartości smakowe dania serwowanego, na co dzień.

Comments are closed.

Tematyczne
  • Woda – źródło życia
    Każdy z nas wie, że woda stanowi podstawowy budulec każdego żywego organizmu. Człowiek powinien dziennie spożywać przynajmniej 2 litry wody, chociaż zalecane są dużo wyższe normy. Najlepiej sięgać po wodę …
  • Francuskie smaki
    Francuska kuchnia cieszy się chyba największą sławą i renomą na całym świecie, dlatego też wywiera bardzo wielki wpływ na inne kuchnie. Zwłaszcza zachodnia Europa jest nader podatna na te wpływy. …
  • Francuskie śniadanie
    Francuskie śniadanie jest na pewno bardzo dobrym pomysłem na to, aby zmienić swoje nawyki żywieniowe, a także na to, aby lepiej poznać ten przepiękny europejski kraj. Francja słynie przede wszystkim …
Najnowsze komentarze