Dodatki obiadowe

Obiad jest równie ważnym posiłkiem w ciągu dnia jak śniadanie. Zdecydowanie mniej ważna jest kolacja, która powinna występować w lekkiej formie. Ciepły obiad jest podstawą każdego dnia. W Polsce obiad, na co dzień składa się przede wszystkim z zupy oraz dania drugiego. Dodatkiem obiadowym mogą być dania serwowane przede wszystkim na słodko, czyli naleśniki, pierogi z serem i owocami, placki ziemniaczane, kluski, ryz na mleku. Do obiadu typowo mięsnego dodatkiem jest przede wszystkim sałatka bądź surówka warzywna. Dodatki obiadowe doskonale przedstawiają ogólny zarys całego dania. Dodatki obiadowe są na pewno bardzo ważną kwestią. Raczej obiad złożony z mięsa i ziemniaków jest jakiś niepełny. Dodatkami są także ogórki kiszone, konserwowe, małosolne, buraczki, sałatka szwedzka, kalafior gotowany z podsmażaną bułką tartą, szparagi podobnie przyrządzane jak kalafior i wiele innych. Dodatki obiadowe dodają określonego smaku całej potrawie, to one uzupełniają wszelkie wartości smakowe dania serwowanego, na co dzień.

Comments are closed.

Tematyczne
  • Współczesne gospodarstwoWspółczesne gospodarstwo
    Współczesne gospodarstwo domowe stanowi dla nas taki mały zakład produkujący pożywienie, który wymaga odpowiedniej wiedzy i praktycznych porad. Taka czynność jak przygotowanie potraw zajmuje bardzo dużo czasu, ponieważ czynności te …
  • Obiad na weekendObiad na weekend
    Ogólnie przyjęto zasadę oszczędzania. W tym celu stosuje się taktykę mięsnego obiadu bliżej weekendu. W tygodniu jada się raczej skromne posiłki obiadowe. Weekend jest takim symbolem bardzo smacznych posiłków mięsnych. …
  • Zioła w kuchniZioła w kuchni
    Żeby dania dobrze smakowały, trzeba zadbać o ich smaki na wiele sposobów. Jednym z najważniejszych sposobów na osiągnięcie takich właśnie efektów jest z całą pewnością zastosowanie dobrych przypraw. Wiemy bowiem …
Najnowsze komentarze