Czy jednym pomidorem da się wyżywić ludzkość?

Problem głodu na świecie jest rozpatrywany nie tylko przez organizacje humanitarne, ale szczególnie przez naukowców, głównie genetyków, którzy poszukują w tej dziedzinie rozwiązania tego problemu. Czy masz świadomość, że trwają nieustannie prace nad stworzeniem pożywienia tak bogatego w składniki odżywcze, że nawet zwykłym pomidorem człowiek będzie mógł się najeść praktycznie na cały dzień? Oczywiście pomidor taki nie będzie pochodzić ze zwykłej uprawy, ale będzie specjalnie zmodyfikowany, aby było można uprawiać go szybko i na masową skalę bez względu na panujące na świecie warunki atmosferyczne. Już dzisiaj jest to w sumie możliwe, ale niektóre państwa nie akceptują tego typu posunięć obawiając się zbyt dużego wpływu zmodyfikowanej żywności na życie społeczeństwa. Prawda jest jednak taka, że na pewno uczciwie skonstruowane jedzenie (w taki sposób udoskonaliłoby nasze życie i pozwoliłoby rozwiązać wiele problemów, chociażby wyżej sygnalizowany problem głodu na świecie. Istotne jest, aby maksymalnie drążyć ten temat, ponieważ za jego pomocą możemy stanąć na wyższym stopniu rozwoju cywilizacyjnego ogólnie. Podsumowując żywność zmodyfikowana genetycznie już istnieje i w zasadzie każdy z nas ma z nią do czynienia na większą lub mniejszą skalę. Prawdopodobnie cała nasza przyszłość będzie oparta wyłącznie na niej.

Comments are closed.

Tematyczne
  • Kwaśne potrawyKwaśne potrawy
    Kwaśny smak w wielu kulturach oznacza potrawy, które są już zepsute, bądź też niedojrzałe. W polskiej kuchni jednakże, kwaśne potrawy zajmują naprawdę ważne miejsce na przykład w naszej narodowej kuchni, …
  • Maszyna może być pomocą w kuchniMaszyna może być pomocą w kuchni
    Nowoczesność przyniosła mnóstwo ciekawych wynalazków, szczególnie do pomocy domowej. Wsparcie dla kucharza jest niesamowite, można znaleźć praktycznie wszystko. Już nie trzeba się grzebać własnoręcznie, wszystko bez problem robi za nas …
  • Smak przywodzi wspomnieniaSmak przywodzi wspomnienia
    Kiedy zasmakuje nam jakaś potrawa, a jemy ją podczas jakiejś miłej chwili, ten smak pozostaje na długo. Tym samym, kiedy długo nie czujemy w ustach owego smaku, czując go znów …
Najnowsze komentarze