Czosnek

Czosnek jest rośliną wieloletnią. Pierwotnie pochodził z Azji, obecnie jest uprawiany na całym świecie. Kwitnie w lecie. Z powodu zawartości siarki ma charakterystyczny zapach. Do jego właściwości leczniczych należą przede wszystkim: działanie bakterio-, wiruso- i grzybobójcze oraz przeciwdziałanie infekcjom pasożytniczym. Jest używany w leczeniu przeziębienia (bólu gardła, infekcji płuc i oskrzeli) oraz wspomaga pracę układu pokarmowego (pomaga w wydalaniu gazów, poprawia wchłanianie i przyswajanie pokarmów). Czosnku nie może zabraknąć w diecie ludzi chorujących na cukrzycę, dlatego ze pobudza on trzustkę do produkcji insuliny. Niektórzy podają również, że czosnek obniża poziom cholesterolu we krwi. Chroni także przed niekorzystny działaniem środowiska i nikotyny. W kuchni używany jest do przyprawiania potraw takich jak: owoce morza, drobiu, sałatek, dań mięsnych, gulaszów, zup i potraw warzywnych. Jest także składnikiem majonezów. W czasie gotowania smak czosnku łagodnieje, jednak przypalenie go spowoduje, że potrawy nabiorą gorzkiego smaku.

Comments are closed.

Tematyczne
  • Klęska jakości smakuKlęska jakości smaku
    Niestety smak potraw z każdym dniem ubożeje przez to, że my jako społeczeństwo stajemy się w tym punkcie coraz mniej wymagający. Nie ma się czemu dziwić. Szybka obsługa i szybkie …
  • Kuchnia bez sprzętówKuchnia bez sprzętów
    Gotowanie niemal od zarania dziejów zarezerwowane było dla kobiet. Właśnie dlatego w dawnych czasach, kobiety spędzały w kuchniach mnóstwo czasu, by nie pokusić się o stwierdzenie, że niemal połowę swojego …
  • Dziecięce smakiDziecięce smaki
    Dzieci mają bardzo charakterystyczne smaki, jeśli chodzi o sprawy kulinarne. Często jest tak, że są bardzo, ale to bardzo wybredne. Nie bez powodu na wiele dzieciaków mówi się po prostu: …
Najnowsze komentarze