Czosnek

Czosnek jest rośliną wieloletnią. Pierwotnie pochodził z Azji, obecnie jest uprawiany na całym świecie. Kwitnie w lecie. Z powodu zawartości siarki ma charakterystyczny zapach. Do jego właściwości leczniczych należą przede wszystkim: działanie bakterio-, wiruso- i grzybobójcze oraz przeciwdziałanie infekcjom pasożytniczym. Jest używany w leczeniu przeziębienia (bólu gardła, infekcji płuc i oskrzeli) oraz wspomaga pracę układu pokarmowego (pomaga w wydalaniu gazów, poprawia wchłanianie i przyswajanie pokarmów). Czosnku nie może zabraknąć w diecie ludzi chorujących na cukrzycę, dlatego ze pobudza on trzustkę do produkcji insuliny. Niektórzy podają również, że czosnek obniża poziom cholesterolu we krwi. Chroni także przed niekorzystny działaniem środowiska i nikotyny. W kuchni używany jest do przyprawiania potraw takich jak: owoce morza, drobiu, sałatek, dań mięsnych, gulaszów, zup i potraw warzywnych. Jest także składnikiem majonezów. W czasie gotowania smak czosnku łagodnieje, jednak przypalenie go spowoduje, że potrawy nabiorą gorzkiego smaku.

Comments are closed.

Tematyczne
  • Ostre smaki w kuchni
    Każdy z nas ma inne zmysły i upodobania jeżeli chodzi o poszczególne potrawy. Warto jest dlatego też postarać się o to, aby w sposób odpowiedni umieć dobrać dla siebie taką …
  • Czy każdy umie gotować?
    Na to pytanie istnieje prosta odpowiedź, mianowicie, że tak. Każdy jest w stanie gotować, jednakże musi się najpierw nauczyć tego, na co ma ochotę. Nie ma osoby, jaka byłaby obu …
  • Tanie jedzenie
    Pieniądze to coś, czego często nam brakuje. Wiele osób skarży się na to, że nie ma wystarczającej kwoty pieniędzy, jaka to wystarczyłaby na pokrycie wszystkich bieżących spraw. Szczególnie obecnie naprawdę …
Najnowsze komentarze