Czosnek

Czosnek jest rośliną wieloletnią. Pierwotnie pochodził z Azji, obecnie jest uprawiany na całym świecie. Kwitnie w lecie. Z powodu zawartości siarki ma charakterystyczny zapach. Do jego właściwości leczniczych należą przede wszystkim: działanie bakterio-, wiruso- i grzybobójcze oraz przeciwdziałanie infekcjom pasożytniczym. Jest używany w leczeniu przeziębienia (bólu gardła, infekcji płuc i oskrzeli) oraz wspomaga pracę układu pokarmowego (pomaga w wydalaniu gazów, poprawia wchłanianie i przyswajanie pokarmów). Czosnku nie może zabraknąć w diecie ludzi chorujących na cukrzycę, dlatego ze pobudza on trzustkę do produkcji insuliny. Niektórzy podają również, że czosnek obniża poziom cholesterolu we krwi. Chroni także przed niekorzystny działaniem środowiska i nikotyny. W kuchni używany jest do przyprawiania potraw takich jak: owoce morza, drobiu, sałatek, dań mięsnych, gulaszów, zup i potraw warzywnych. Jest także składnikiem majonezów. W czasie gotowania smak czosnku łagodnieje, jednak przypalenie go spowoduje, że potrawy nabiorą gorzkiego smaku.

Comments are closed.

Tematyczne
  • Domowa kuchnia pełna wypiekówDomowa kuchnia pełna wypieków
    Elementem sztuki kulinarnej jest również umiejętność wypiekania wszelakich pyszności słodkich. Ciasta wymagają stosunkowo innego podejścia do problematyki samego procesu pieczenia, jak również przygotowania poszczególnych elementów i produktów. Stanowią jednak najbardziej …
  • Mleczne potrawyMleczne potrawy
    Mleczne potrawy z pewnością doskonale są przedstawione, jako element pomysłu na podwieczorek. Taki lekki deser mleczny to odpowiednia sugestia na każdy dzień. Powstaje tylko pytanie, co może być tym mlecznym …
  • Przebojowy tort dla dzieckaPrzebojowy tort dla dziecka
    Każda mama chce, aby jej dziecko miało wyjątkowo piękne i udane urodziny, jednak nie tylko ze względu na radość dziecka, ale również dumę z idealnie zorganizowanego przyjęcia. Jednak w czasach …
Najnowsze komentarze