Czosnek

Czosnek jest rośliną wieloletnią. Pierwotnie pochodził z Azji, obecnie jest uprawiany na całym świecie. Kwitnie w lecie. Z powodu zawartości siarki ma charakterystyczny zapach. Do jego właściwości leczniczych należą przede wszystkim: działanie bakterio-, wiruso- i grzybobójcze oraz przeciwdziałanie infekcjom pasożytniczym. Jest używany w leczeniu przeziębienia (bólu gardła, infekcji płuc i oskrzeli) oraz wspomaga pracę układu pokarmowego (pomaga w wydalaniu gazów, poprawia wchłanianie i przyswajanie pokarmów). Czosnku nie może zabraknąć w diecie ludzi chorujących na cukrzycę, dlatego ze pobudza on trzustkę do produkcji insuliny. Niektórzy podają również, że czosnek obniża poziom cholesterolu we krwi. Chroni także przed niekorzystny działaniem środowiska i nikotyny. W kuchni używany jest do przyprawiania potraw takich jak: owoce morza, drobiu, sałatek, dań mięsnych, gulaszów, zup i potraw warzywnych. Jest także składnikiem majonezów. W czasie gotowania smak czosnku łagodnieje, jednak przypalenie go spowoduje, że potrawy nabiorą gorzkiego smaku.

Comments are closed.

Tematyczne
  • Możesz stołować się w Polsce kuchnią wyciągniętą z zagranicyMożesz stołować się w Polsce kuchnią wyciągniętą z zagranicy
    Szczególnie w miastach jeśli chodzi o miejsce aby dobrze zjeść nie jest trudno. Restauracji jest tysiące i to różnego rodzaju także można przebierać. Bardzo modne stało się sprowadzanie kuchni zagranicznej …
  • Doskonałe surówkiDoskonałe surówki
    Surówki także bardzo dobrze będą zaprezentowane na talerzu zwłaszcza w porze obiadowej. Doskonałe surówki będą na pewno odpowiednio uzupełnione o składniki takie jak pomidor, kapusta, czy sałata, ogórek, oliwki, sos …
  • Kuchnia gastronomicznaKuchnia gastronomiczna
    Gastronomia, jest dla nas opcją, jaka może nam pomóc w gotowaniu, a także w sprawowaniu codziennych cennych dla siebie funkcji. Najciekawsze w nich jest to, co można dowolnie przekształcać, jak …
Najnowsze komentarze