Czosnek

Czosnek jest rośliną wieloletnią. Pierwotnie pochodził z Azji, obecnie jest uprawiany na całym świecie. Kwitnie w lecie. Z powodu zawartości siarki ma charakterystyczny zapach. Do jego właściwości leczniczych należą przede wszystkim: działanie bakterio-, wiruso- i grzybobójcze oraz przeciwdziałanie infekcjom pasożytniczym. Jest używany w leczeniu przeziębienia (bólu gardła, infekcji płuc i oskrzeli) oraz wspomaga pracę układu pokarmowego (pomaga w wydalaniu gazów, poprawia wchłanianie i przyswajanie pokarmów). Czosnku nie może zabraknąć w diecie ludzi chorujących na cukrzycę, dlatego ze pobudza on trzustkę do produkcji insuliny. Niektórzy podają również, że czosnek obniża poziom cholesterolu we krwi. Chroni także przed niekorzystny działaniem środowiska i nikotyny. W kuchni używany jest do przyprawiania potraw takich jak: owoce morza, drobiu, sałatek, dań mięsnych, gulaszów, zup i potraw warzywnych. Jest także składnikiem majonezów. W czasie gotowania smak czosnku łagodnieje, jednak przypalenie go spowoduje, że potrawy nabiorą gorzkiego smaku.

Comments are closed.

Tematyczne
  • Francuskie śniadanie
    Francuskie śniadanie jest na pewno bardzo dobrym pomysłem na to, aby zmienić swoje nawyki żywieniowe, a także na to, aby lepiej poznać ten przepiękny europejski kraj. Francja słynie przede wszystkim …
  • Kuchnia polska
    Nie od dziś wiadomo, że Polacy lubią jeść. Ale – jak pokazują badania – lubią też gotować. I to od wieków. Dlatego też kucharska tradycja w Polsce jest bardzo, ale …
  • Gotowanie – hobby, czy obowiązek
    Niejednokrotnie spotykamy się ze stwierdzeniami typu: idę do domu, bo muszę coś ugotować. Słowo klucz, nad którym warto się zastanowić brzmi: muszę. Prawdopodobną przyczyną takiego podejścia jest jakiś błąd, który …
Najnowsze komentarze