Czosnek

Czosnek jest rośliną wieloletnią. Pierwotnie pochodził z Azji, obecnie jest uprawiany na całym świecie. Kwitnie w lecie. Z powodu zawartości siarki ma charakterystyczny zapach. Do jego właściwości leczniczych należą przede wszystkim: działanie bakterio-, wiruso- i grzybobójcze oraz przeciwdziałanie infekcjom pasożytniczym. Jest używany w leczeniu przeziębienia (bólu gardła, infekcji płuc i oskrzeli) oraz wspomaga pracę układu pokarmowego (pomaga w wydalaniu gazów, poprawia wchłanianie i przyswajanie pokarmów). Czosnku nie może zabraknąć w diecie ludzi chorujących na cukrzycę, dlatego ze pobudza on trzustkę do produkcji insuliny. Niektórzy podają również, że czosnek obniża poziom cholesterolu we krwi. Chroni także przed niekorzystny działaniem środowiska i nikotyny. W kuchni używany jest do przyprawiania potraw takich jak: owoce morza, drobiu, sałatek, dań mięsnych, gulaszów, zup i potraw warzywnych. Jest także składnikiem majonezów. W czasie gotowania smak czosnku łagodnieje, jednak przypalenie go spowoduje, że potrawy nabiorą gorzkiego smaku.

Comments are closed.

Tematyczne
  • Podróże oferują poznanie smakuPodróże oferują poznanie smaku
    Najwięcej kwestii względem kuchni można poznać podróżując. Każdy kraj to nowe doświadczenie smakowe. Kuchnie zagraniczne są po prostu wspaniałe. To co dla Polski obce tam jest na porządku dziennym. Posiłki …
  • Gałka muszkatołowaGałka muszkatołowa
    Gałka muszkatołowa pozyskiwana jest z muszkatołowca. To niezwykłe drzewo zaczyna owocować dopiero po 7 latach, jednak wydaje owoce aż przez kolejne 90 lat. Pierwotnie rósł tylko na wyspach Moluków, jednak …
  • Smaki dań przygotowanych przez mamęSmaki dań przygotowanych przez mamę
    Zapewne dania, które w dzieciństwie gotowała nam nasza mama na zawsze już pozostały w naszej pamięci. Najbardziej owy wysiłek docenimy w momencie, gdy wyprowadzamy się z domu i idziemy już …
Najnowsze komentarze