Czosnek

Czosnek jest rośliną wieloletnią. Pierwotnie pochodził z Azji, obecnie jest uprawiany na całym świecie. Kwitnie w lecie. Z powodu zawartości siarki ma charakterystyczny zapach. Do jego właściwości leczniczych należą przede wszystkim: działanie bakterio-, wiruso- i grzybobójcze oraz przeciwdziałanie infekcjom pasożytniczym. Jest używany w leczeniu przeziębienia (bólu gardła, infekcji płuc i oskrzeli) oraz wspomaga pracę układu pokarmowego (pomaga w wydalaniu gazów, poprawia wchłanianie i przyswajanie pokarmów). Czosnku nie może zabraknąć w diecie ludzi chorujących na cukrzycę, dlatego ze pobudza on trzustkę do produkcji insuliny. Niektórzy podają również, że czosnek obniża poziom cholesterolu we krwi. Chroni także przed niekorzystny działaniem środowiska i nikotyny. W kuchni używany jest do przyprawiania potraw takich jak: owoce morza, drobiu, sałatek, dań mięsnych, gulaszów, zup i potraw warzywnych. Jest także składnikiem majonezów. W czasie gotowania smak czosnku łagodnieje, jednak przypalenie go spowoduje, że potrawy nabiorą gorzkiego smaku.

Comments are closed.

Tematyczne
  • Smaki potraw pojedynczychSmaki potraw pojedynczych
    Jedzenie jest od zawsze przyjemnością, chociaż jest parę osób, które uważają inaczej. Czasami należy się jednak postarać, aby nie mówić o jedzeniu, jako o czymś, co nie jest dla nas …
  • Sklep z ubraniamiSklep z ubraniami
    Sklep z ubraniami jako pomysł na własny biznes. Szukając pomysłu na własny biznes, należy zastanowić się nad wieloma kwestiami. Znaleźć odpowiednią niszę rynkową, miejsce prowadzenia działalności i bank, który udzieli …
  • Wartości odżywcze mlekaWartości odżywcze mleka
    Mleko stanowi jeden z podstaw składników odżywczych koniecznych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Nie zawsze jednak jego znaczna ilość pozytywnie wpływa na nasze ciało. Dużą ilość mleka potrzebują dzieci oraz młodzież …
Najnowsze komentarze