Czosnek

Czosnek jest rośliną wieloletnią. Pierwotnie pochodził z Azji, obecnie jest uprawiany na całym świecie. Kwitnie w lecie. Z powodu zawartości siarki ma charakterystyczny zapach. Do jego właściwości leczniczych należą przede wszystkim: działanie bakterio-, wiruso- i grzybobójcze oraz przeciwdziałanie infekcjom pasożytniczym. Jest używany w leczeniu przeziębienia (bólu gardła, infekcji płuc i oskrzeli) oraz wspomaga pracę układu pokarmowego (pomaga w wydalaniu gazów, poprawia wchłanianie i przyswajanie pokarmów). Czosnku nie może zabraknąć w diecie ludzi chorujących na cukrzycę, dlatego ze pobudza on trzustkę do produkcji insuliny. Niektórzy podają również, że czosnek obniża poziom cholesterolu we krwi. Chroni także przed niekorzystny działaniem środowiska i nikotyny. W kuchni używany jest do przyprawiania potraw takich jak: owoce morza, drobiu, sałatek, dań mięsnych, gulaszów, zup i potraw warzywnych. Jest także składnikiem majonezów. W czasie gotowania smak czosnku łagodnieje, jednak przypalenie go spowoduje, że potrawy nabiorą gorzkiego smaku.

Comments are closed.

Tematyczne
  • Jedzenie tez może być uzależniająceJedzenie tez może być uzależniające
    Dawniej pokarm dla człowieka był jednym z najważniejszych czynności dnia. Wkładali w gotowanie całe swe serce aby dostarczyć organizmowi niezbędnych wartości. Kiedyś człowiek ciężko pracował na gospodarstwie i potrzebował sił, …
  • Kuchnie włoskie szczecinKuchnie włoskie szczecin
    Jaka kuchnia włoska w Szczecinie?. Będąc w Niemczech i mając na około prawie samych Włochów, byłam zmuszona pokochać, polubić ich jedzenie. Kuchnie włoskie w Niemczech są na porządku dziennym. Nie …
  • Każda pani domu ma swój smakKażda pani domu ma swój smak
    Proces gotowania należy do zakresu czynności, których efekty są różnorodne w zależności od osoby wykonującej. Oznacza to, że mimo gotowania tego samego posiłku, każdy kucharz wykona odmienną smakowo kompozycję. Ta …
Najnowsze komentarze