Co wiemy o kuchniach azjatyckich?

Nikogo nie dziwi już z pewnością szeroka dostępność produktów żywnościowych z różnych stron świata. Dzięki niej możemy smakować właściwie dowolnych kuchni, nieraz wypracowanych przez narody niezwykle nam odległe. Doskonałym tego przykładem może być z całą pewnością popularność, jaką zyskały poszczególne kuchnie azjatyckie. Wśród nich z całą pewnością najpopularniejsze są trzy – chińska, indyjska oraz japońska, chociaż sporym zainteresowaniem cieszą się również i inne, takie jak między innymi wietnamska czy koreańska. Warto jednak zauważyć, że ze względu na niezwykłe bogactwo kultury tamtych regionów, poszczególne ich kuchnie również są niezwykle bogate i wielu przypadkach mogą się od siebie nawzajem znacznie różnić – w tym miejscu warto przypomnieć chociaż kuchnię chińską, która dzieli się na wiele rodzajów, powstałych w poszczególnych kantonach, które zaś używają nieraz zupełnie odmiennych produktów do przygotowywania potraw oraz różniące się zestawami smaków – niejednokrotnie tak bardzo, że niewprawnemu podniebieniu ciężko jest powiązać je ze sobą.

Comments are closed.

Tematyczne
  • Kuchnia – przepisy na ciasta i ciasteczkaKuchnia – przepisy na ciasta i ciasteczka
    Każdy z nas wie, że rodzajów ciast i ciasteczek istnieje tysiące, a kolejne tyle stanowią sposoby przygotowania ciasta. Na pewno każdy z was spotkał się z zupełnie odmiennymi przepisami na …
  • Woda – źródło życiaWoda – źródło życia
    Każdy z nas wie, że woda stanowi podstawowy budulec każdego żywego organizmu. Człowiek powinien dziennie spożywać przynajmniej 2 litry wody, chociaż zalecane są dużo wyższe normy. Najlepiej sięgać po wodę …
  • Gałka muszkatołowaGałka muszkatołowa
    Gałka muszkatołowa pozyskiwana jest z muszkatołowca. To niezwykłe drzewo zaczyna owocować dopiero po 7 latach, jednak wydaje owoce aż przez kolejne 90 lat. Pierwotnie rósł tylko na wyspach Moluków, jednak …
Najnowsze komentarze