Ciasto z białą czekoladą

Choć biała czekolada wielu z nas wydawać się może dość mdłym i słodkim dodatkiem, to tak naprawdę, wykorzystać ją można na wiele sposobów w różnego rodzaju deserach. Jednym z ciekawszych pomysłów, które z całą pewnością warto wykorzystać jest użycie kawałków białej czekolady w cieście. Ciasto przygotować jest bardzo łatwo. W roztopionym maśle rozpuszczamy cukier, doprowadzając całość do niemal kremowej konsystencji. Następnie do tej mieszanki wsypujemy mąkę i doprowadzamy do gładkiej konsystencji. Całość doprawiamy aromatem waniliowym oraz dajemy proszek do pieczenia. I teraz najważniejsza rzecz: do tej mieszanki dodajemy właśnie pokruszone kawałki białej czekolady oraz… żurawinę. Żurawina idealnie zbalansuje smak i sprawi, że ciasto będzie bardzo smaczne. To wszystko wlewamy do miski o kształcie keksowym i zapiekamy przez około czterdziestu minut w stu sześćdziesięciu stopniach. Ciasto będzie chrupiące na zewnątrz i aksamitne w środku, co da naprawdę dobry efekt, który warto wypróbować w praktyce.

Comments are closed.

Tematyczne
  • Maszyna może być pomocą w kuchni
    Nowoczesność przyniosła mnóstwo ciekawych wynalazków, szczególnie do pomocy domowej. Wsparcie dla kucharza jest niesamowite, można znaleźć praktycznie wszystko. Już nie trzeba się grzebać własnoręcznie, wszystko bez problem robi za nas …
  • Kuchenne rewolucje
    Niektóre panie domu narzekają, że domowy jadłospis wygląda ciągle tak samo: kurczak, kotlet, schab, gulasz, ciągle te same zupy i tak dalej. W kuchni jednak można się naprawdę świetnie bawić. …
  • Wynajem urządzeń gastronomicznych
    Czy opłaca się wynajmować urządzenia gastronomiczne?. Czy opłaca się wynajmować urządzenia gastronomiczne? Moim zdaniem, jeżeli już nie ma innej opcji to tak. Wielu z was na pewno było kilkukrotnie na …
Najnowsze komentarze