Ciasto z białą czekoladą

Choć biała czekolada wielu z nas wydawać się może dość mdłym i słodkim dodatkiem, to tak naprawdę, wykorzystać ją można na wiele sposobów w różnego rodzaju deserach. Jednym z ciekawszych pomysłów, które z całą pewnością warto wykorzystać jest użycie kawałków białej czekolady w cieście. Ciasto przygotować jest bardzo łatwo. W roztopionym maśle rozpuszczamy cukier, doprowadzając całość do niemal kremowej konsystencji. Następnie do tej mieszanki wsypujemy mąkę i doprowadzamy do gładkiej konsystencji. Całość doprawiamy aromatem waniliowym oraz dajemy proszek do pieczenia. I teraz najważniejsza rzecz: do tej mieszanki dodajemy właśnie pokruszone kawałki białej czekolady oraz… żurawinę. Żurawina idealnie zbalansuje smak i sprawi, że ciasto będzie bardzo smaczne. To wszystko wlewamy do miski o kształcie keksowym i zapiekamy przez około czterdziestu minut w stu sześćdziesięciu stopniach. Ciasto będzie chrupiące na zewnątrz i aksamitne w środku, co da naprawdę dobry efekt, który warto wypróbować w praktyce.

Comments are closed.

Tematyczne
  • Wygodna kuchnia a gotowanieWygodna kuchnia a gotowanie
    Gotowanie jest czynnością, do której nie każdy jest przekonany. Jednak są osoby, które nie wyobrażają sobie tego, żeby nie przygotować przynajmniej raz na jakiś czas czegoś smacznego i wyszukanego smakowo. …
  • Gdzie po najlepsze jedzenie?Gdzie po najlepsze jedzenie?
    Jak zjeść to oczywiście jak najlepiej, ale gdzie należy się udać, żeby trafić na najlepsze jedzenie. Pytanie jest dosyć trudne do rozpatrzenia, szczególnie w świecie, w którym dominują tanie i …
  • Jak zbudować kuchnię, która jest ergonomicznaJak zbudować kuchnię, która jest ergonomiczna
    Zbudowanie ergonomicznej kuchni nie zawsze jest łatwe, gdyż bardzo rzadko mamy możliwość wpływania na wielkość, czy wygląd przestrzeni w kuchni. Jedyną możliwością jest budowanie własnego domu, gdzie projekt jest przygotowany …
Najnowsze komentarze