Ciasto z białą czekoladą

Choć biała czekolada wielu z nas wydawać się może dość mdłym i słodkim dodatkiem, to tak naprawdę, wykorzystać ją można na wiele sposobów w różnego rodzaju deserach. Jednym z ciekawszych pomysłów, które z całą pewnością warto wykorzystać jest użycie kawałków białej czekolady w cieście. Ciasto przygotować jest bardzo łatwo. W roztopionym maśle rozpuszczamy cukier, doprowadzając całość do niemal kremowej konsystencji. Następnie do tej mieszanki wsypujemy mąkę i doprowadzamy do gładkiej konsystencji. Całość doprawiamy aromatem waniliowym oraz dajemy proszek do pieczenia. I teraz najważniejsza rzecz: do tej mieszanki dodajemy właśnie pokruszone kawałki białej czekolady oraz… żurawinę. Żurawina idealnie zbalansuje smak i sprawi, że ciasto będzie bardzo smaczne. To wszystko wlewamy do miski o kształcie keksowym i zapiekamy przez około czterdziestu minut w stu sześćdziesięciu stopniach. Ciasto będzie chrupiące na zewnątrz i aksamitne w środku, co da naprawdę dobry efekt, który warto wypróbować w praktyce.

Comments are closed.

Tematyczne
  • Kiszonki na zimę – typowo polska specyfikaKiszonki na zimę – typowo polska specyfika
    Mało jest krajów na świecie, gdzie jest tak bogata tradycja sporządzania różnego rodzaju kiszonek na zimę jak Polska. Jest to nasza specjalnością głównie ze względu na warunki klimatyczne, gdzie na …
  • Odrobina pikanterii, czyli smak wasabiOdrobina pikanterii, czyli smak wasabi
    Japonia, jako kraj o długiej i pięknej tradycji posiada odrębne obrzędy kulturalne. Codzienność w tym kraju przebiega w zupełnie inny sposób niż w Europie, zaś stosunek Japończyków do religii, innych …
  • Potrawy, których nie wziąłbyś do ustPotrawy, których nie wziąłbyś do ust
    Praktycznie w każdej części świata można natknąć się na potrawy, które swoim składem, wyglądem lub sposobem przyrządzania budzą powszechny wstręt wśród dużej grupy osób. Ludzie potrafią zjeść niemal wszystko, choć …
Najnowsze komentarze