Bigos

Bigos to jedna z najbardziej uwielbianych przed Polaków potraw. Robi ona również dużą furorę za granicami naszego kraju, głównie za sprawą cudzoziemców, którzy próbując w Polsce bigosu koniecznie chcą zabrać ze sobą przepis. Jest to tradycyjna potrawa klasycznej kuchni polskiej, ale również litewskiej oraz białoruskiej. Istnieje bardzo wiele przeróżnych przepisów i odmian bigosu, jednak w każdym z przepisów można wyróżnić charakterystyczne składniki. Jest to danie, na które składa się drobno poszatkowana kapusta kiszona oraz kapusta słodka. Niekiedy używa się tylko kapusty kiszonej, jednak jest to już kwestia przepisu. Poza mieszanką kapusty bigos składa się jeszcze z różnego rodzaju mięsa, które w kawałkach wrzuca się do kapusty. Najczęściej dodatkiem są różnego rodzaju wędliny, kiełbasy oraz często żeberka. Poza tym duża część przepisów każe dodać do potrawy suszone owoce, którymi najczęściej są śliwki oraz suszone grzyby. Proces przygotowania tej potrawy jest dość długotrwały, ponieważ taka mieszanka powinna dusić się na ogniu przez kilka dni.

Comments are closed.

Tematyczne
  • Kuchnia polskaKuchnia polska
    Nie od dziś wiadomo, że Polacy lubią jeść. Ale – jak pokazują badania – lubią też gotować. I to od wieków. Dlatego też kucharska tradycja w Polsce jest bardzo, ale …
  • Dziecięce smakiDziecięce smaki
    Dzieci mają bardzo charakterystyczne smaki, jeśli chodzi o sprawy kulinarne. Często jest tak, że są bardzo, ale to bardzo wybredne. Nie bez powodu na wiele dzieciaków mówi się po prostu: …
  • Potrawy, których nie wziąłbyś do ustPotrawy, których nie wziąłbyś do ust
    Praktycznie w każdej części świata można natknąć się na potrawy, które swoim składem, wyglądem lub sposobem przyrządzania budzą powszechny wstręt wśród dużej grupy osób. Ludzie potrafią zjeść niemal wszystko, choć …
Najnowsze komentarze