Bigos

Bigos to jedna z najbardziej uwielbianych przed Polaków potraw. Robi ona również dużą furorę za granicami naszego kraju, głównie za sprawą cudzoziemców, którzy próbując w Polsce bigosu koniecznie chcą zabrać ze sobą przepis. Jest to tradycyjna potrawa klasycznej kuchni polskiej, ale również litewskiej oraz białoruskiej. Istnieje bardzo wiele przeróżnych przepisów i odmian bigosu, jednak w każdym z przepisów można wyróżnić charakterystyczne składniki. Jest to danie, na które składa się drobno poszatkowana kapusta kiszona oraz kapusta słodka. Niekiedy używa się tylko kapusty kiszonej, jednak jest to już kwestia przepisu. Poza mieszanką kapusty bigos składa się jeszcze z różnego rodzaju mięsa, które w kawałkach wrzuca się do kapusty. Najczęściej dodatkiem są różnego rodzaju wędliny, kiełbasy oraz często żeberka. Poza tym duża część przepisów każe dodać do potrawy suszone owoce, którymi najczęściej są śliwki oraz suszone grzyby. Proces przygotowania tej potrawy jest dość długotrwały, ponieważ taka mieszanka powinna dusić się na ogniu przez kilka dni.

Comments are closed.

Tematyczne
  • Urodziny dziecka
    Przygotowując przyjęcie urodzinowe dla naszego dziecka, które zaprasza na urodziny swoich kolegów. Musimy liczyć się z tym, że dzieci są wybredne i lubią rzeczy – nie zdrowe. Możemy więc przygotować …
  • Buty fly london
    Buty fly london. Każdy z nas chciałby posiadać jak najlepsze obuwie. Doskonałym wyborem są buty fly london. Fly London to firma obuwnicza, która jest znana z tworzenia doskonałych jakościowo oraz …
  • Zdrowy obiad
    Jeżeli chodzi o nasze społeczeństwo to jeszcze naprawdę bardzo mało wiemy na temat tego jak powinniśmy się odpowiednio odżywiać. W wielu wypadkach ludzie jedzą to co mogą zrobić naprawdę bardzo …
Najnowsze komentarze