Bigos

Bigos to jedna z najbardziej uwielbianych przed Polaków potraw. Robi ona również dużą furorę za granicami naszego kraju, głównie za sprawą cudzoziemców, którzy próbując w Polsce bigosu koniecznie chcą zabrać ze sobą przepis. Jest to tradycyjna potrawa klasycznej kuchni polskiej, ale również litewskiej oraz białoruskiej. Istnieje bardzo wiele przeróżnych przepisów i odmian bigosu, jednak w każdym z przepisów można wyróżnić charakterystyczne składniki. Jest to danie, na które składa się drobno poszatkowana kapusta kiszona oraz kapusta słodka. Niekiedy używa się tylko kapusty kiszonej, jednak jest to już kwestia przepisu. Poza mieszanką kapusty bigos składa się jeszcze z różnego rodzaju mięsa, które w kawałkach wrzuca się do kapusty. Najczęściej dodatkiem są różnego rodzaju wędliny, kiełbasy oraz często żeberka. Poza tym duża część przepisów każe dodać do potrawy suszone owoce, którymi najczęściej są śliwki oraz suszone grzyby. Proces przygotowania tej potrawy jest dość długotrwały, ponieważ taka mieszanka powinna dusić się na ogniu przez kilka dni.

Comments are closed.

Tematyczne
  • Wynajem urządzeń gastronomicznychWynajem urządzeń gastronomicznych
    Czy opłaca się wynajmować urządzenia gastronomiczne?. Czy opłaca się wynajmować urządzenia gastronomiczne? Moim zdaniem, jeżeli już nie ma innej opcji to tak. Wielu z was na pewno było kilkukrotnie na …
  • Szale i apaszkiSzale i apaszki
    Szale i apaszki to ważna część naszej garderoby. Nawet najmniejszy detal jest w stanie zmienić naszą stylizacje, dlatego powinniśmy zwracać uwagę na każdy szczegół.Ważną częścią naszej garderoby są szale i …
  • Słodkie smakiSłodkie smaki
    Słodycze są wpisane w dzieciństwo każdego człowieka- każdy maluch oddałby wiele za worek słodyczy. Wiele dzieci jest w stanie wsunąć w siebie tyle słodkości, że nam dorosłym, aż trudno w …
Najnowsze komentarze