Bigos

Bigos to jedna z najbardziej uwielbianych przed Polaków potraw. Robi ona również dużą furorę za granicami naszego kraju, głównie za sprawą cudzoziemców, którzy próbując w Polsce bigosu koniecznie chcą zabrać ze sobą przepis. Jest to tradycyjna potrawa klasycznej kuchni polskiej, ale również litewskiej oraz białoruskiej. Istnieje bardzo wiele przeróżnych przepisów i odmian bigosu, jednak w każdym z przepisów można wyróżnić charakterystyczne składniki. Jest to danie, na które składa się drobno poszatkowana kapusta kiszona oraz kapusta słodka. Niekiedy używa się tylko kapusty kiszonej, jednak jest to już kwestia przepisu. Poza mieszanką kapusty bigos składa się jeszcze z różnego rodzaju mięsa, które w kawałkach wrzuca się do kapusty. Najczęściej dodatkiem są różnego rodzaju wędliny, kiełbasy oraz często żeberka. Poza tym duża część przepisów każe dodać do potrawy suszone owoce, którymi najczęściej są śliwki oraz suszone grzyby. Proces przygotowania tej potrawy jest dość długotrwały, ponieważ taka mieszanka powinna dusić się na ogniu przez kilka dni.

Comments are closed.

Tematyczne
  • Gorzkie smaki
    Żywność, jaka jest gorzka, niestety nie będzie nam nigdy smakować dokładnie tak, jakbyśmy tego chcieli. Dlatego też koniecznie należy starać się jeść wszystko tak, aby mieszać smaki, a dodatkowo, aby …
  • Kuchenne rewolucje
    Niektóre panie domu narzekają, że domowy jadłospis wygląda ciągle tak samo: kurczak, kotlet, schab, gulasz, ciągle te same zupy i tak dalej. W kuchni jednak można się naprawdę świetnie bawić. …
  • Nowoczesna kuchnia
    W dzisiejszych czasach coraz więcej osób stara się o to, aby podczas budowy swojego domu móc zaprojektować bardzo dokładnie każdy mały element. Jeżeli chodzi o wykonanie sprawa wygląda już w …
Najnowsze komentarze