Bigos

Bigos to jedna z najbardziej uwielbianych przed Polaków potraw. Robi ona również dużą furorę za granicami naszego kraju, głównie za sprawą cudzoziemców, którzy próbując w Polsce bigosu koniecznie chcą zabrać ze sobą przepis. Jest to tradycyjna potrawa klasycznej kuchni polskiej, ale również litewskiej oraz białoruskiej. Istnieje bardzo wiele przeróżnych przepisów i odmian bigosu, jednak w każdym z przepisów można wyróżnić charakterystyczne składniki. Jest to danie, na które składa się drobno poszatkowana kapusta kiszona oraz kapusta słodka. Niekiedy używa się tylko kapusty kiszonej, jednak jest to już kwestia przepisu. Poza mieszanką kapusty bigos składa się jeszcze z różnego rodzaju mięsa, które w kawałkach wrzuca się do kapusty. Najczęściej dodatkiem są różnego rodzaju wędliny, kiełbasy oraz często żeberka. Poza tym duża część przepisów każe dodać do potrawy suszone owoce, którymi najczęściej są śliwki oraz suszone grzyby. Proces przygotowania tej potrawy jest dość długotrwały, ponieważ taka mieszanka powinna dusić się na ogniu przez kilka dni.

Comments are closed.

Tematyczne
  • Sklep internetowy ze zdrową żywnościąSklep internetowy ze zdrową żywnością
    Zdrowe produkty. Od pewnego czasu zwiększa się liczba osób zainteresowanych zakupem zdrowych produktów spożywczych. Niektórzy ograniczają się jedynie do czytania etykiet, inni z kolei decydują się na zakupy w sklepach …
  • Kuchnia w naszym domuKuchnia w naszym domu
    Gotowanie staje się coraz bardziej popularne i nie jest dziś traktowane, jako domena Pań domu. Jeszcze kilka lat temu gotowanie było traktowane, jako niemiły obowiązek. Obecnie wiele osób lubi gotować …
  • Wykorzystaj wiosnę w kuchniWykorzystaj wiosnę w kuchni
    Wiosna to cudowna pora roku, gdzie także kuchenne wnętrze ożywa. Wiele gospodyń udekoruje swoje kuchnie wspaniałymi ziołami w doniczce, gdzie bez problemów mogą z nich korzystać w procesie przygotowywania swoich …
Najnowsze komentarze