Bigos

Bigos to jedna z najbardziej uwielbianych przed Polaków potraw. Robi ona również dużą furorę za granicami naszego kraju, głównie za sprawą cudzoziemców, którzy próbując w Polsce bigosu koniecznie chcą zabrać ze sobą przepis. Jest to tradycyjna potrawa klasycznej kuchni polskiej, ale również litewskiej oraz białoruskiej. Istnieje bardzo wiele przeróżnych przepisów i odmian bigosu, jednak w każdym z przepisów można wyróżnić charakterystyczne składniki. Jest to danie, na które składa się drobno poszatkowana kapusta kiszona oraz kapusta słodka. Niekiedy używa się tylko kapusty kiszonej, jednak jest to już kwestia przepisu. Poza mieszanką kapusty bigos składa się jeszcze z różnego rodzaju mięsa, które w kawałkach wrzuca się do kapusty. Najczęściej dodatkiem są różnego rodzaju wędliny, kiełbasy oraz często żeberka. Poza tym duża część przepisów każe dodać do potrawy suszone owoce, którymi najczęściej są śliwki oraz suszone grzyby. Proces przygotowania tej potrawy jest dość długotrwały, ponieważ taka mieszanka powinna dusić się na ogniu przez kilka dni.

Comments are closed.

Tematyczne
  • Kawa i jej sekrety.Kawa i jej sekrety.
    Któż wyobraża sobie poranek bez kawy? Przecież to ona powoduje, że łatwiej z obszaru snu przechodzimy do rzeczywistości. To sprawia, ze dla wielu osób na całym świecie specyfik ten jest …
  • Torby reklamowe cennikTorby reklamowe cennik
    Fantastyczne torby reklamowe. Torby na zakupy ze sklepów znanych marek zawsze stanowią pewnego rodzaju reklamę. Służą oczywiście głównie do tego, by przenosić w nich zakupy ze sklepu do domu, a …
  • Kuchnia turecka, czyli następstwo kulinariów Imperium Osmańskiego.Kuchnia turecka, czyli następstwo kulinariów Imperium Osmańskiego.
    Czy kebab to faktycznie jedno z najważniejszych dań w Turcji? Nie, lecz jest to jedno z najbardziej powszechnych i popularnych dań tego kraju, ze względu na prostotę przyrządzania. Kuchnia turecka …
Najnowsze komentarze