Anyż – jedna z najstarszych potraw

Jedną z najstarszych przypraw na świecie jest anyż, który był znany w Egipcie ponad trzy i pół tysiąca lat temu. Przyprawa ta pochodzi z krajów leżących na wschód od Morza Śródziemnego. W starożytnej Grecji anyż był dodawany do wina, aby nadać mu odpowiedni zapach, jak też wypiekano chleb z dodatkiem anyżu, tak jak i w starożytnym Rzymie wypieki z anyżem podawano na deser po posiłkach. Średniowiecze jest tym okresem, kiesy ta przyprawa rozprzestrzeniła się na całą Europę, zaczęto ją uprawiać na całym niemal kontynencie i najczęściej anyż był w postaci kandyzowanej i wspomagał trawienie. Pierwsi odsadnicy rozpowszechnili anyż w Nowym Świecie. Anyż oprócz krajów Bliskiego Wschodu i Indii uprawiany jest również w Hiszpanii i Turcji. Smak anyżu jest bardzo intensywny słodko – korzenny, lekko owocowy. To powoduje, że anyż jest bardzo lubiany przez dzieci. Tę przyprawę dodaje się obecnie do chleba, ciast i ciasteczek. Kompoty ze świeżych ale również i suszonych owoców bardzo zyskują po dodaniu anyżu. Oprócz tego można dodawać do warzyw, ryb i owoców morza, kiełbas, pasztetów oraz w innych sytuacjach.

Comments are closed.

Tematyczne
  • Warzywa na patelniWarzywa na patelni
    Warzywa na patelni mogą okazać się doskonałym sposobem na prawdziwie rodzinny obiad. Bardzo często tworzone są odpowiednie kompozycje warzywne, aby można było zestawić je z daniem mięsnym i w ten …
  • Bardzo urozmaicona kuchnia włoskaBardzo urozmaicona kuchnia włoska
    Wielu z nas kojarzy kuchnię włoska najczęściej tylko z pizzą i daniami z makaronów. Oczywiście, dania te często są spożywane przez Włochów, niemniej jednak kuchnia ta jest bardziej różnorodna i …
  • Zdrowa i ekologiczna żywnośćZdrowa i ekologiczna żywność
    Na przeciw niezdrowych dań charakterystycznych dla barów szybkiej obsługi oraz paczkowanej i kalorycznej żywności produkowanej przez wielkie koncerny można postawić ekologiczną żywność, znaną, która chociaż wywodzi się bezpośrednio z tradycyjnych, …
Najnowsze komentarze