Anyż – jedna z najstarszych potraw

Jedną z najstarszych przypraw na świecie jest anyż, który był znany w Egipcie ponad trzy i pół tysiąca lat temu. Przyprawa ta pochodzi z krajów leżących na wschód od Morza Śródziemnego. W starożytnej Grecji anyż był dodawany do wina, aby nadać mu odpowiedni zapach, jak też wypiekano chleb z dodatkiem anyżu, tak jak i w starożytnym Rzymie wypieki z anyżem podawano na deser po posiłkach. Średniowiecze jest tym okresem, kiesy ta przyprawa rozprzestrzeniła się na całą Europę, zaczęto ją uprawiać na całym niemal kontynencie i najczęściej anyż był w postaci kandyzowanej i wspomagał trawienie. Pierwsi odsadnicy rozpowszechnili anyż w Nowym Świecie. Anyż oprócz krajów Bliskiego Wschodu i Indii uprawiany jest również w Hiszpanii i Turcji. Smak anyżu jest bardzo intensywny słodko – korzenny, lekko owocowy. To powoduje, że anyż jest bardzo lubiany przez dzieci. Tę przyprawę dodaje się obecnie do chleba, ciast i ciasteczek. Kompoty ze świeżych ale również i suszonych owoców bardzo zyskują po dodaniu anyżu. Oprócz tego można dodawać do warzyw, ryb i owoców morza, kiełbas, pasztetów oraz w innych sytuacjach.

Comments are closed.

Tematyczne
  • Charakterystyczne smaki danej kuchniCharakterystyczne smaki danej kuchni
    Ktoś, kto wiele podróżuje po świecie z pewnością miał niejedną okazję do tego, aby spróbować jakiś dań pochodzących z innej kuchni. Niektóre z nich naprawdę przypadają nam do gustu, lecz …
  • Kobieta gospodyni musi mieć dobrą kuchnięKobieta gospodyni musi mieć dobrą kuchnię
    Kobiety są traktowane często jako stereotypowe gospodyni. Nowoczesna pani domu odbiega jednak od standardów i chce bezwzględnie mieć bardzo dobrze urządzoną kuchnię, aby efektywnie i efektownie przyrządzać posiłki swoim najbliższym. …
  • Tajniki kulinarneTajniki kulinarne
    Gotowanie wydaje się jedną z podstawowych czynności, które powinien opanować każdy człowiek. Niestety wcale tak nie jest. Wielu młodych potrafi jedynie przyrządzić podstawowe dania, wliczając w nie jajecznicę czy gotowane …
Najnowsze komentarze