Anyż – jedna z najstarszych potraw

Jedną z najstarszych przypraw na świecie jest anyż, który był znany w Egipcie ponad trzy i pół tysiąca lat temu. Przyprawa ta pochodzi z krajów leżących na wschód od Morza Śródziemnego. W starożytnej Grecji anyż był dodawany do wina, aby nadać mu odpowiedni zapach, jak też wypiekano chleb z dodatkiem anyżu, tak jak i w starożytnym Rzymie wypieki z anyżem podawano na deser po posiłkach. Średniowiecze jest tym okresem, kiesy ta przyprawa rozprzestrzeniła się na całą Europę, zaczęto ją uprawiać na całym niemal kontynencie i najczęściej anyż był w postaci kandyzowanej i wspomagał trawienie. Pierwsi odsadnicy rozpowszechnili anyż w Nowym Świecie. Anyż oprócz krajów Bliskiego Wschodu i Indii uprawiany jest również w Hiszpanii i Turcji. Smak anyżu jest bardzo intensywny słodko – korzenny, lekko owocowy. To powoduje, że anyż jest bardzo lubiany przez dzieci. Tę przyprawę dodaje się obecnie do chleba, ciast i ciasteczek. Kompoty ze świeżych ale również i suszonych owoców bardzo zyskują po dodaniu anyżu. Oprócz tego można dodawać do warzyw, ryb i owoców morza, kiełbas, pasztetów oraz w innych sytuacjach.

Comments are closed.

Tematyczne
  • Eureka to facet jest mistrzem w kuchni
    Dawniej uważano, że kobieta powinna zajmować się domem a mężczyzna zarabiać. Płeć piękna wychowywać dzieci, zajmować się kuchnią, dbać aby mąż zjadł ciepły posiłek wracając z pracy. Czasy się zmieniły …
  • Tanie jedzenie
    Pieniądze to coś, czego często nam brakuje. Wiele osób skarży się na to, że nie ma wystarczającej kwoty pieniędzy, jaka to wystarczyłaby na pokrycie wszystkich bieżących spraw. Szczególnie obecnie naprawdę …
  • Kuchnia babci
    Na pewno kuchnia babci w większości kojarzy się przede wszystkim z takimi elementami jak najsmaczniejsze potrawy. Zazwyczaj babcie w odniesieniu do swoich wnucząt starają się jak najbardziej dogodzić najmłodszym. Tutaj …
Najnowsze komentarze