Anyż – jedna z najstarszych potraw

Jedną z najstarszych przypraw na świecie jest anyż, który był znany w Egipcie ponad trzy i pół tysiąca lat temu. Przyprawa ta pochodzi z krajów leżących na wschód od Morza Śródziemnego. W starożytnej Grecji anyż był dodawany do wina, aby nadać mu odpowiedni zapach, jak też wypiekano chleb z dodatkiem anyżu, tak jak i w starożytnym Rzymie wypieki z anyżem podawano na deser po posiłkach. Średniowiecze jest tym okresem, kiesy ta przyprawa rozprzestrzeniła się na całą Europę, zaczęto ją uprawiać na całym niemal kontynencie i najczęściej anyż był w postaci kandyzowanej i wspomagał trawienie. Pierwsi odsadnicy rozpowszechnili anyż w Nowym Świecie. Anyż oprócz krajów Bliskiego Wschodu i Indii uprawiany jest również w Hiszpanii i Turcji. Smak anyżu jest bardzo intensywny słodko – korzenny, lekko owocowy. To powoduje, że anyż jest bardzo lubiany przez dzieci. Tę przyprawę dodaje się obecnie do chleba, ciast i ciasteczek. Kompoty ze świeżych ale również i suszonych owoców bardzo zyskują po dodaniu anyżu. Oprócz tego można dodawać do warzyw, ryb i owoców morza, kiełbas, pasztetów oraz w innych sytuacjach.

Comments are closed.

Tematyczne
  • Na obiadNa obiad
    Często zastanawiamy się, co takiego można podać na obiad. Zwykle mamy tutaj na uwadze takie elementy jak mięsa, które bardzo dobrze obrazują charakter dalszego dania. W Polsce ogólnie się przyjęło, …
  • TortelliniTortellini
    Tortellini to danie pochodzące z kuchni włoskiej, jednak mamy jego odpowiednik również w polskiej kuchni. Odpowiednikiem tym są nasze klasyczne uszka, podawane z farszem różnego rodzaju. Bo tortellini to właśnie …
  • Na kwaśnoNa kwaśno
    Czasami zdarzają się takie chwile w życiu, że mamy ochotę przede wszystkim na kwaśne potrawy. Szczególnie często zdarza się to paniom w ciąży. Tutaj najlepiej prezentowane są ogórki kiszone. Aby …
Najnowsze komentarze